A tavaszi sérülésekről

Horzsolások, rándulások

A természet tavaszi éledésével párhuzamosan gyermekeink mozgásigénye is robbanásszerűen megnövekszik. Lekerülnek róluk a nehéz bundák, vastag overallok, gumicsizma helyett sportcipőbe bújtatják apró lábaikat. Óvodából, iskolából hazafelé menet nehéz kikerülni a játszóteret, ha csak néhány percre is, de csúszni kell egyet a csúszdán, ugrani a mászókáról, futni a labda után.

Óhatatlan, hogy ilyenkor néhány sérülést is összeszedjenek a lurkók. A sebek egy része felületes hámsérülés, amit horzsolásnak nevezünk. A vérzés ilyenkor minimális, magától eláll, szinte pillanatok alatt. Igen kellemetlen, fájdalmas, hiszen a sérült testfelszínen éppen a fájdalomérző idegvégződések válnak szabaddá. Ha a sérült területet ruha fedte, és nem szennyeződött földdel, salakkal, akkor általában elegendő valamilyen fertőtlenítő oldattal beecsetelni, majd a sebet steril gézlappal fedni. Azonban a sebekbe se sebhintőport ne szórjunk, se kenőcsöket ne kenjünk! A hintőpor általában egy páncélszerű kérget képez a seben, ami nem engedi a sebváladék kiürülését, így az könnyen befertőződik és begyullad. A házi patikákban általában megtalálható kenőcsök pedig nem univerzális, mindenre jó szerek, ezek szintén árthatnak a sebgyógyulásnak.

Gyakori sérülés, hogy a mászókáról, hintáról leesve felreped a gyermek szemöldöke, álla. Nehéz erre az esetre általános tanácsot adni. Az ellátás jellege függ a sérülés elhelyezkedésétől és nagyságától. Helyes ezekkel a sebekkel orvoshoz fordulni, lehetőség szerint azonnal. Az esetek egy részében össze kell varrni ezeket, és tetanusz elleni védőoltásra is szükség lehet. Ezt a védőoltást a földdel szennyezett sérülések esetén is be kell adni, akármilyen apró is a seb. A védőoltás esetleg csak akkor hagyható el, ha a gyermek a közelmúltban kapott ilyen oltást, de ennek mérlegelése az orvos feladata, a seb jellegétől és a szennyeződés mértékétől függően.

Előfordul, hogy apróbb sérüléseket csak napokkal később fedezünk fel, főleg nagyobb gyermekeinken. Ha környezete békés, nem fájdalmas, száraz pörk fedi, akkor csak az ismételt sérüléstől óvjuk, gyorstapasszal. Ha azonban környezete gyulladt, piros, a seb fájdalmas, esetleg váladékozik, akkor ismét az orvosi ellátás tanácsolható. Ilyet gyakran okoz apró szálka, növényi tövis is.

A kisebb rándulásokkal, húzódásokkal, amelyek a sérülés pillanatában kissé fájnak ugyan, de utána a gyermek önfeledten tovább játszik, általában nincs sok tennivaló. A sérült végtagot, ízületet érdemes otthon beborogatni, a patikákban kapható jégzselével jegelni - amit helyettesíthet a lefagyasztott zacskós tej is ", éjszakára felpolcolni, és jót tehet a fáslizás is. Azonban a nagyobb, durvább sérülések esetén annak megállapítása, hogy károsodott-e az ízület, vagy sérült-e a csont, szakorvosi feladat, amihez esetleg röntgenvizsgálat elvégzése is szükséges.

Hogy ne szegje hamar kedvünket egy apró sérülés, a hétvégi kirándulásra érdemes magunkkal vinni egy apró elsősegélycsomagot, amiben a fájdalomcsillapítón kívül kapjon helyet a sebfertőtlenítő oldat, a gyorstapasz és a fásli is. Az sem árt, ha a rovarcsípések tüneteit enyhítő kenőcs is belefér a hátizsákba.


(forrás: Patika Tükör - 05012000)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.