A szelén segíthet a mellrák megelőzésében

Egy új vizsgálat szerint a szelén segítséget jelenthet azoknak a nőknek, akik genetikailag magukban hordozzák a mellrákra való hajlamot. Ez a természetes formában főként halakban és belsőségekben előforduló nyomelem aktiválja a glutation-peroxidáz (GPx-1) nevű sejtvédő enzimet.

Bizonyos génmintázattal rendelkező nőknél nagyobb eséllyel alakulhat ki mellrák. Ennek megelőzésére szelén pótlására van szükség - írják amerikai kutatók a Cancer Research1 című orvosi szaklap június 15-ei számában. Az Illinois Egyetemen dolgozó kutatócsoport jelentése szerint azoknál a nőknél, akiknél nagyobb valószínűséggel fordul elő mellrák, bizonyos gének eltérő változatai vannak jelen, és a normál adagnál nagyobb mennyiségű szelénre lehet szükség szervezetük rákellenes védőfunkcióinak aktiválásához.
Számos állatkísérlet bizonyította, hogy a szelén - még alacsonyabb adagokban is - hatékony a rák megelőzésében. Az elmúlt években az embereken végzett vizsgálatok is azt mutatták, hogy ennek a tápanyagnak védő szerepe van például a bőrrák kialakulásának megelőzésében. A kutatók szerint ebben a védőfunkcióban a szelénnek az emlősökben található fehérjékre gyakorolt aktiváló hatása játszik szerepet. (E megállapítás végső tisztázásához további kutatások szükségesek.)

Aktiválja a sejtvédő enzimeket

A vizsgálat során az Illinois Egyetem kutatói egy bizonyos szelénfüggő enzimre, a glutation-peroxidázra (GPx-1) és annak a mellrák kialakulását megelőző védőfunkciójára koncentráltak. Megvizsgálták a szelént tartalmazó enzimek szabályozásáért felelős enzimeket, meghatározva azok genetikai felépítését. 517 nem rákos egyénből vett szövetminták genetikai szerkezetét hasonlították össze 79 mellrákos beteg szövetmintájával, és ezáltal pontosan meg tudták határozni azoknak az egyéneknek a génszerkezetét, akik a mellrákra való hajlamot hordozták.
"Azáltal, hogy ismerjük azt az "ujjlenyomatot", amely alapján elkülöníthetők azok a gének, amelyek jelenléte jelzi a mellrákra való nagyobb hajlamot, egy új diagnosztikus módszer lehetősége is felmerül" - mondta Alan Diamond professzor, az Illinois Egyetem emberi táplálkozás tanszékének vezetője.

A szelén vizsgálata

A korábbi kutatások már bizonyították, hogy a szelén hatékony a rák elleni küzdelemben. 1996-ban amerikai kutatók megjelentettek egy 1312 embert érintő tanulmányt, amelynek során azt figyelték meg, hogy a szelén étrendkiegészítő rendszeres, napi szedése 48-63 százalékkal2 csökkentette a tüdő-, a vastagbél-, végbél- és a prosztatarák kockázatát. Most egy nemzetközi kutatócsoport ugyanezt a tanulmányt 25 000 európai embert vizsgálva ismétli meg azért, hogy felmérjék, hogy a fenti eredmény ebben az esetben is teljesül-e. A vizsgálat neve PRECISE (Prevention of Cancer with Selenium in Europe, Rákmegelőzés Szelénnel Európában). A vizsgálatban gyógyszerészeti minőségű szerves szelénforrást használtak, melynek szabadalmaztatója és gyártója egy dán cég.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 030901)

 

Irodalom:
1. Cancer Research, 2003. június 15.; 63 (12)
2. Clark LC, Combs GT, Turnbull BW, Slate EH és munkatársai: Effects of selenium supplementation for cancer prevention in patients with carcinoma of the skin; JAMA 1996 276, 1957-1963. o.

Archívum

Archivált írás. A benne foglaltak aktualitása nem garantált, illetve nem feltétlenül tükrözik a vonatkozó tudományterületek jelenlegi ismeretanyagát, szempontjait és hangsúlyait.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.