Megkezdte a hĂşsvĂ©ti sonkák, gyĂĽmölcslevek Ă©s glutĂ©nmentes termĂ©kek vizsgálatát a Nemzeti Kereskedelmi Ă©s FogyasztĂłvĂ©delmi HatĂłság (NKFH) a szakmai irányĂtása alatt állĂł kormányhivatalokkal közösen a magyar családok Ă©s fogyasztĂłk vĂ©delme Ă©rdekĂ©ben - közölte az NKFH sajtĂłosztálya az MTI-vel.
Azt Ărták, a laboratĂłriumi vizsgálattal egybekötött ellenĹ‘rzĂ©s cĂ©lja a fogyasztĂłkat megtĂ©vesztĹ‘ termĂ©kek kiszűrĂ©se, valamint az Ă©lelmiszerbiztonsági kockázatot jelentĹ‘ tĂ©telek vizsgálata.
A húsvéti ünnepek előtt a laboratóriumi vizsgálatok kiterjednek a nyers és hőkezelt sonkákra, a gyümölcslevekre, valamint a gluténmentes termékekre egyaránt.
A nyers sonkák Ă©s a gyĂĽmölcslevek esetĂ©n a vizsgálatok cĂ©lja a cĂmkĂ©n feltĂĽntetett megnevezĂ©s Ă©s tápĂ©rtĂ©kadatok valĂłdiságának az ellenĹ‘rzĂ©se a jogszabályok Ă©s a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott elĹ‘Ărások teljesĂĽlĂ©sĂ©nek szempontjábĂłl.
EgĂ©szsĂ©gi okokbĂłl kiemelten fontos, hogy a glutĂ©nmentes jelölĂ©ssel forgalomba hozott Ă©lelmiszerek tĂ©nylegesen megfeleljenek a jelölĂ©sben foglaltaknak. Az erre vonatkozĂł uniĂłs rendelet szerint egy Ă©lelmiszer akkor nevezhetĹ‘ glutĂ©nmentesnek, ha annak glutĂ©ntartalma - a vĂ©gsĹ‘ fogyasztĂł számára Ă©rtĂ©kesĂtett alakban - legfeljebb 20 milligramm kilogrammonkĂ©nt.
Az NKFH akkreditált élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma gluténmentes vagy annak mondott kenyereket, száraztésztákat, kenyér-, palacsinta-, pizza-, süteményporokat, kekszeket, liszteket és zabitalokat egyaránt vizsgál.
A szezonális ellenĹ‘rzĂ©seket a korábbi Ă©vek ellenĹ‘rzĂ©si adatai is indokolják. A legutĂłbbi ellenĹ‘rzĂ©sek során a vizsgált sonkák 25 százalĂ©ka nem felelt meg a jogszabályi elĹ‘Ărásoknak, azoknak ugyanis tĂşlzottan magas volt a sĂłtartalmuk. GyĂĽmölcslevek esetĂ©n ugyanakkor a cukortartalomra vonatkozĂł elĹ‘Ărások a vizsgált termĂ©kek mindössze kĂ©t százalĂ©kánál nem teljesĂĽltek, mĂg a glutĂ©nmentes termĂ©kek vonatkozásában a kifogásolási arány csupán 5 százalĂ©k volt.
Az NKHF felhĂvta a figyelmet arra, hogy ha a laboratĂłriumi mĂ©rĂ©sek eredmĂ©nyei szerint a vizsgált termĂ©k nem elĂ©gĂti ki az adott termĂ©ktĂpusra vonatkozĂł követelmĂ©nyeket, akkor az alkalmazott jelölĂ©s alkalmas lehet a fogyasztĂłk megtĂ©vesztĂ©sĂ©re, ez esetben a fogyasztĂłvĂ©delmi hatĂłság eljárást indĂt.
A közlemĂ©nyben idĂ©ztĂ©k PintĂ©r Istvánt, a Nemzeti Kereskedelmi Ă©s FogyasztĂłvĂ©delmi HatĂłság elnökĂ©t, aki elmondta, hogy a vizsgálatok minĂ©l szĂ©lesebb körű lefolytatása Ă©rdekĂ©ben lesznek mintavĂ©telek bevásárlĂłközpontokban, áruházláncokban, ĂĽzletláncokban, Ă©lelmiszerboltokban, vásárcsarnokokban, piacokon Ă©s az adott termĂ©keket árusĂtĂł kiskereskedelmi egysĂ©gekben egyaránt. Ha a vizsgált termĂ©k jelölĂ©sĂ©vel megtĂ©vesztik a fogyasztĂłkat, akkor a hatĂłság haladĂ©ktalanul eljárást indĂt.
Az NKFH Ă©s a szakmai irányĂtása alatt állĂł kormányhivatalok egĂ©sz Ă©vben, Ăgy a hĂşsvĂ©ti idĹ‘szakban is Ĺ‘rködnek a fogyasztĂłi jogok Ă©rvĂ©nyesĂĽlĂ©se felett, hogy ezzel is vĂ©djĂ©k a magyar családokat.
(MTI)