A hőség veszélyei

Néhány praktikus tanács nagy meleg esetére

Próbáljuk meg úgy alakítani a napunkat, hogy legalább a legforróbb déli órákban ne kelljen az utcára menni. Ez főleg az idősekre, a gyerekekre és a krónikus betegségben szenvedőkre vonatkozik. Igyunk meg legalább napi 3-4 liter folyadékot, akkor is igyunk, ha éppen nem érzünk szomjúságot. A kisgyerekek és az idős emberek különösen hajlamosak a kiszáradásra.

A legjobb szomjoltók az ásványvizek, amelyek olyan sókat és ásványi elemeket tartalmaznak, melyeket a szervezetünk az izzadás miatt elveszített. Kiváló ital ilyenkor a hűtött tea, és a citromos víz is. Próbáljuk meg a lakásunkat megvédeni az átmelegedéstől. Napközben ne szellőztessünk, húzzuk be a sötétítő függönyöket, engedjük le a redőnyt. Mivel a forróságban a szervezetünk energiaszükséglete lecsökken, ezért ezeken a napokon inkább többször együnk keveset, és lehetőleg könnyen emészthető, kalóriaszegény ételeket. A zsíros ételek fogyasztása fokozza az izzadást.

Veszélyek

A fejet és a tarkót erő közvetlen napsugárzás hatására alakul ki a napszúrás, melyet az agy felmelegedése vált ki. Szédülés, hányinger, fejfájás, egyensúlyzavar léphet fel. A beteget fektessük le egy elsötétített szobában, a hideg vizes borogatás és a pihenés helyreállítja a szervezet egyensúlyát. Orvosra akkor van szükség, ha a beteg hány , vagy látászavar lép fel.

A hőguta a hőleadás zavara és a szervezet hőmérsékletének emelkedése miatt alakul ki. Ilyenkor a testünk túlmelegszik, mivel a páradús levegő, vagy a zárt ruházat miatt nem tud hőt leadni. A hőgutát a melegben végzett fizikai munka, a túlzott napozás, vagy asportolás is előidézheti. Tünetei: szapora szívverés, nehézlégzés, fejfájás. A szervezet túlmelegedés eszméletvesztéshez, sőt akár halálhoz is vezethet. Fontos tehát, hogy megelőzzük ezt a veszélyes állapotot. Szellős, lehetőleg természetes anyagból készült ruhát viseljünk.

Front előtt

Becslések szerint minden harmadik ember megérzi, ha valamilyen időjárási front közeledik. Bár e frontok zöme a tavaszi hónapokra esik, ilyenkor nyáron is gyakran megesik, hogy fejfájósan ébredünk. A frontérzékenységet általában az befolyásolja, hogy milyen az idegrendszerünk és a szervezetünk állapota. Akik tudják magukról, hogy érzékenyek akár a hideg-, akár a melegfrontra, már időben felkészülhetnek a „megszokott" tünetekre. Legyen kéznél mindig hatásos fájdalomcsillapító, mely gyorsan, méfg a nagyobb fájdalom kialakulása előtt meghozza az enyhülést.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 070805)

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.