Van az életnek olyan területe, ahol semmilyen mértékű higiénia nem lehet fölösleges.
Sajnálatos mĂłdon sok fertĹ‘zĂ©s eredete Ă©ppen a kĂłrházi tartĂłzkodás, de a lakáson kĂvĂĽl elköltött Ă©tkezĂ©s sem jelent minden esetben Ă©letbiztosĂtást. TermĂ©szetesen a kĂłrházban nem a poratkáktĂłl kell fĂ©lni, hanem pĂ©ldául a staphylococcusfertĹ‘zĂ©stĹ‘l, az Ă©ttermekben pedig jĂł, ha Ăłvatosan rendelĂĽnk, egy szalmonellafertĹ‘zĂ©s ugyanis meglehetĹ‘sen veszĂ©lyes lehet.
A Profil cĂmű osztrák hĂrmagazin egyik rĂ©gebbi száma egyenesen VeszĂ©lyes kĂłrházak cĂmmel gyűjtötte csokorba, milyen fertĹ‘zĂ©sek leselkedhetnek ránk a kĂłrházakban. A kĂłrházban szerzett betegsĂ©gek halálos áldozatainak száma ötször nagyobb, mint a közĂşti balesetekben elhunytak száma nyilatkozta a lapnak egy kĂłrház- higiĂ©niai szakĂ©rtĹ‘. Ausztriában ugyanis Ă©vente 2500-4000 beteg halálát okozzák közvetlenĂĽl vagy közvetve olyan betegsĂ©gek, amelyeket a kĂłrházakban kaptak meg. A kĂłrházban mindenĂĽtt vannak kĂłrokozĂłk Ă©s baktĂ©riumok. Ezek kĂĽlönbözĹ‘ mĂłdokon kĂ©pesek terjedni a kĂłrházon belĂĽl, kezdve a nem megfelelĹ‘en tisztĂtott kezektĹ‘l az elĂ©gtelenĂĽl sterilizált kĂ©szĂĽlĂ©keken keresztĂĽl egĂ©szen a nem kielĂ©gĂtĹ‘en fertĹ‘tlenĂtett textĂliákig. A nem szakszerűen vĂ©gzett tisztĂtás Ă©s hiányos fertĹ‘tlenĂtĂ©s esetĂ©n Ă©ppen a kĂłrházi textĂliák körforgása jelent kĂĽlönösen komoly veszĂ©lyforrást a betegek Ă©s a szemĂ©lyzet rĂ©szĂ©re, egyben a kĂłrokozĂłk terjesztĂ©sĂ©nek Ă©s a fertĹ‘zĂ©sek átadásának rendkĂvĂĽl nagy kockázatát is. Éppen ezĂ©rt kell kĂĽlönös gondot fordĂtaniuk a kĂłrházi higiĂ©nikusoknak a kĂłrházi textĂliákra, pontosabban a mosodákra. Tekintettel a higiĂ©niai követelmĂ©nyek okozta beruházási Ă©s ĂĽzemeltetĂ©si költsĂ©gekre, Ausztriában Ă©s a szomszĂ©dos országokban Ă©szrevehetĹ‘ a mind nagyobb mosodai egysĂ©gekre valĂł törekvĂ©s tendenciája. ĂŤgy a tartományi fĹ‘városokban, BĂ©csben, Grazban, Linzben Ă©s Klagenfurtban lĂ©vĹ‘ központi mosodák mindegyike átlagban napi 10-15 tonna kĂłrházi textĂliát dolgoz fel.
Magyarországon az elmĂşlt Ă©vekben sokat tettek azĂ©rt, hogy a kĂłrházak higiĂ©niai viszonyai megfeleljenek a nemzetközi normáknak.. NĂ©hány nagyobb Ă©s közepes mosoda felĂşjĂtásra is kerĂĽlt, ennek során a nemzetközi higiĂ©niai irányelveknek megkĂĽlönböztetett figyelmet szenteltek. KĂvánatos lenne, hogy Magyarországnak az EurĂłpai UniĂłhoz valĂł közeledĂ©se idejĂ©n a kĂłrházi textĂliák feldolgozására vonatkozĂł, ott Ă©rvĂ©nyes higiĂ©niai elĹ‘Ărásokat is mind nagyobb mĂ©rtĂ©kben átvegyĂ©k – Ărja a KĂłrház Ă©s Orvostechnika cĂmű folyĂłirat.
Ami pedig a másik veszĂ©lyt, a szalmonellás fertĹ‘zĂ©st illeti: Kövesi Ervin KonyhahigiĂ©nia cĂmű tanulmányában a megelĹ‘zĂ©sre helyezi a hangsĂşlyt. JĂł, ha tudjuk: Magyarországon 1997-ben több mint 20 000 bejelentett szalmonellafertĹ‘zĂ©s fordult elĹ‘, azĂłta is Ă©vente több 10 000-en betegednek meg tömeges Ă©telmĂ©rgezĂ©sben. Mindennek az az oka, hogy a szakácsok szĂvesen alkalmaznak nyers tojást. Ezek finommá teszik a desszerteket, Ă©s sok Ă©telnek állandĂł alkotĂłrĂ©szei. Sajnos kĂĽlönösen a tojás Ă©s bizonyos egyĂ©b Ă©lelmiszerek gyakran melegágyai a nagyon kellemetlen kĂłrokozĂłnak, a szalmonellának. Eddig az orvosok a kĂłrokozĂłkat egy cĂ©lzott antibiotikum kezelĂ©ssel gyorsan el tudták pusztĂtani. Az EgĂ©szsĂ©gĂĽgyi Világszervezetnek (WHO) egy vizsgálatábĂłl azonban az tűnik ki, hogy bizonyos szalmonellatörzsek idĹ‘közben speciális rezisztenciát (ellenállĂł kĂ©pessĂ©get) fejlesztettek ki a legtöbb ilyen gyĂłgyszer ellen. Az Ăşj, ellenállĂłkĂ©pes törzsek ezzel jĂłval komolyabb egĂ©szsĂ©gĂĽgyi kockázatot jelentenek, mint a többi szalmonella. Ennek az Ăşj jelensĂ©gnek fĹ‘ oka az antibiotikumok mezĹ‘gazdasági alkalmazása: a tyĂşkok Ă©s a haszonállatok már megszokták a hatĂłanyagot. TestĂĽkben a kĂłrokozĂłk idĹ‘vel Ăşgy megváltoznak, hogy tĂşlĂ©lik az antibiotikumokat. Ha ezek a táplálkozással a szervezetbe kerĂĽlnek, a szalmonellák a legenyhĂ©bb esetben hasmenĂ©st Ă©s hányást okoznak. Az egĂ©szsĂ©gileg nem stabil szemĂ©lyeknĂ©l, valamint gyermekeknĂ©l Ă©s idĹ‘s embereknĂ©l ehhez láz, gyomorgörcsök Ă©s bĂ©lgyulladások járulnak. SzĂ©lsĹ‘sĂ©ges esetekben a fertĹ‘zĂ©s Ă©letveszĂ©lyes lehet. ElsĹ‘sorban a nyers tojás, nyers tej, nyers hĂşs, szárnyas, a tenger gyĂĽmölcsei Ă©s a vadhĂşs hajlamosak a szalmonella terjesztĂ©sĂ©re. A gondos higiĂ©nia az ezekkel az Ă©lelmiszerekkel valĂł bánással a minimumra csökkenti a fertĹ‘zĂ©s kockázatát.
Mit kell tenni tehát a megelĹ‘zĂ©s Ă©rdekĂ©ben? Az Ăşgynevezett rizikĂł-Ă©lelmiszereket – mint a nyers tojás, a nyers hĂşs, a szárnyas, a tenger gyĂĽmölcsei Ă©s a vadhĂşs – az egyĂ©b Ă©telektĹ‘l – mint a saláta vagy a gyĂĽmölcs – elkĂĽlönĂtve kell tartani. A nyers tojást nem szabad kĂ©t hĂ©tnĂ©l tovább tárolni, Ă©s azt is csak hat fok alatt. A mĂ©lyhűtött Ă©lelmiszereket a hűtĹ‘szekrĂ©nyben kell felengedni! A szalmonellahajlamos Ă©lelmiszereket csak jĂłl lemoshatĂł alátĂ©ten – pĂ©ldául műanyag konyhadeszkán – szabad feldolgozni. Továbbá: a rizikĂł-Ă©lelmiszereket mindig át kell sĂĽtni! A darált hĂşst az elkĂ©szĂtĂ©s napján fel kell használni vagy meg kell sĂĽtni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a konyhagĂ©peket Ă©s a kezĂĽnket a rizikĂł-Ă©lelmiszerek feldolgozása után alaposan megtisztĂtsuk. S vĂ©gĂĽl, de nem utolsĂłsorban: az Ă©tteremben le kell mondani a majonĂ©zrĹ‘l, a vagdaltrĂłl, a vĂ©res steakrĹ‘l, a tejes fagylaltrĂłl, a tiramisurĂłl Ă©s az egyĂ©b nyerstojás-tartalmĂş desszertekrĹ‘l, ha kĂ©tsĂ©g merĂĽl fel a szakszerű tárolás Ă©s feldolgozás iránt.
forrás: archĂvum
(Népszava – 020826)
A kĂłrházi (nosocomialis) fertĹ‘zĂ©sek teljes kikĂĽszöbölĂ©se lehetetlen. A patogĂ©n törzsek itt válnak a leginkább rezisztensĂ©, a sokszor leromlott állapotĂş betegek pedig az egĂ©szsĂ©ges szervezet számára veszĂ©lyt nem jelentĹ‘ mikoroorganizmusoknak is áldozatul eshetnek. Erre egy kĂ©sĹ‘bbi Ărásunkban mĂ©g visszatĂ©rĂĽnk.