Az is elĹ‘fordul, hogy az ĂzĂĽletek környĂ©kĂ©n, a nyomásnak kitett pontokon, vagy a lágyrĂ©szekben, sokszor a fĂĽlkagylĂłn csomĂłk alakulnak ki. Ezek a tömör, az urát-kristályok Ă©s a phagocyta (falĂł) sejtek rĂ©szvĂ©telĂ©vel kialakult, idegentest-reakciĂłt kiváltĂł, szövetkárosodást okozĂł, kifekĂ©lyesedĂ©sre hajlamos granulĂłmák, az Ăşgynevezett köszvĂ©nyes göbök.
A köszvény előfordulását a férfiak körében 0,8, a nők körében 0,1 százalékra becsülik. A betegség kialakulása 35 éves kor előtt ritka. Az első tünetek gyakran fizikai terhelés, nagy mennyiségű étel vagy ital elfogyasztása után, hirtelen jelentkeznek, esetenként sebészeti beavatkozást követően alakulnak ki.
A betegség pontos okát nem ismerik, de a családi halmozódás örökletes tényezőkre utal. Elsődleges, feltehetően örökletes és másodlagos, más betegséghez csatlakozó formát különböztetnek meg.
A magas szérum-húgysavszint vagy a csökkent húgysavkiválasztás, vagy a fokozott termelődés következménye.
Ha a hĂşgysav-koncentráciĂł megemelkedik a testnedvekben, Ă©s meghaladja az oldhatĂłsági kĂĽszöböt, kicsapĂłdnak a hĂşgysavkristályok. Maguk a kristályok nem irritálnak, a köszvĂ©nyes betegek tĂĽnetmentes ĂzĂĽleteiben is megtalálhatĂłk. A gyulladásos folyamatot az indĂtja el, hogy a fehĂ©rvĂ©rsejtek bekebelezik a kristályokat, eközben bioaktĂv anyagok szabadulnak ki: ezek váltják ki a reakciĂłt.
A húgysav - az anyagcsere során - a purinból származik. A vizelettel, kisebb része a széklettel és az izzadtsággal ürül ki a szervezetből. A húgysav részben a szervezet saját sejtmagjainak, részben pedig a táplálékkal felvett sejtmagok lebontása során keletkezik.
A diĂ©ta összeállĂtásának szempontjai
KĂ©tsĂ©gtelen, hogy a hatĂ©kony gyĂłgyszeres terápia mellett az alacsony purintartalmĂş diĂ©ta jelentĹ‘sĂ©ge csökkent a köszvĂ©ny kezelĂ©sĂ©ben. Bár az endogĂ©n (belsĹ‘ eredetű) hĂşgysavtermelĂ©s adja a kĂ©pzĹ‘dĹ‘ hĂşgysav 85 százalĂ©kát, az alacsony purintartalmĂş diĂ©ta sem felesleges, mert csökkentheti a magas szĂ©rum-hĂşgysavszintet, ezĂ©rt mindenkĂ©ppen javasolt a nagy purintartalmĂş Ă©telektĹ‘l valĂł tartĂłzkodás. Az Ă©trendi megszorĂtás kĂĽlönösen fontos az akut szakban, mert fokozza a kiválasztást, Ă©s csökkenti a kĹ‘kĂ©pzĹ‘dĂ©s veszĂ©lyĂ©t.
A diĂ©ta megtervezĂ©sĂ©nĂ©l figyelembe kell venni, hogy a hĂşgysavanyagcsere-zavarhoz gyakran társul cukor- Ă©s zsĂranyagcserezavar is, a betegek nagy rĂ©sze tĂşlsĂşlyos, gyakoribb a magas vĂ©rnyomás Ă©s nagyobb a szĂvizominfarktus kialakulásának a veszĂ©lye.
A diéta lényege:
- kerülni kell a nagy purintartalmú ételeket
- az étrend ne legyen fehérjében bő, fehérjeforrásként elsősorban a sovány sajtokat válasszuk
- étrendünk bőségesen tartalmazzon szénhidrátokat; az energiaszükséglet 55-60 százalékát szénhidráttal fedezzük. Alacsony szénhidrátbevitel, vagy az éhezés miatt kialakuló ketózis rohamot válthat ki.
- csökkentsĂĽk a zsĂrbevitelt; a zsĂrenergia ne legyen több, mint 30 százalĂ©k.
- a koleszterinbevitel ne haladja meg a napi 300 mg-ot.
- a mai felfogás szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás nem provokál köszvényes rohamot, azonban az alkohol megnöveli a húgysavképződést. Bölcsebb kerülni az alkoholt, de a mérsékelt, nem rendszeres, alkalomszerű alkoholfogyasztás nem jelent veszélyt.
- igyunk sok folyadékot
- a normál testtömeg megőrzése, a túlsúly csökkentése fontos.
Az étrend purintartalma általában 100-600 mg/nap között ingadozik. A szigorú purinszegény diéta napi 100-150 mg-ot tart megengedhetőnek.
Nagy purintartalmĂş Ă©telek: Ă©lesztĹ‘, belsĹ‘sĂ©gek (máj, szĂv, vese, velĹ‘), libahĂşs, fĂĽstölt hĂşsok, makrĂ©la, pisztráng, hering, szardĂniák, szardellapaszta, kagylĂł
Közepes purintartalmú ételek: sertéshús, marhahús, birkahús, csirke, kacsa, pulyka, spárga, gomba, spenót, lencse, sárgaborsó, szárazbab
Alacsony purintartalmĂş Ă©telek: tej Ă©s tejtermĂ©kek, sovány sajtok, tojás, fagylaltok, fehĂ©r liszt Ă©s a belĹ‘le kĂ©szĂĽlt kenyerek, tĂ©szták, rizs, kukorica, karfiol, saláták, gyĂĽmölcsök, burgonya, sárgarĂ©pa, retek, cĂ©kla, fűszernövĂ©nyek, cukor, diĂł, olaj, olĂva, kávĂ©, sĂł
A köszvĂ©nyes beteg Ă©trendje lehetĹ‘leg csekĂ©ly purintartalmĂş Ă©telekbĹ‘l álljon. A számĂtásoknál azt is figyelembe kell venni, hogy a kisebb purintartalmĂş, növĂ©nyi eredetű Ă©lelmiszerekbĹ‘l, amelyeket általában köretkĂ©nt fogyasztunk, nagyobb mennyisĂ©geket eszĂĽnk meg, Ăgy - a purintartalom mellett - az Ă©telmennyisĂ©gre is figyelni kell.
Prof. dr. Barna Mária
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 060105)