Az üszkösödésről

[gac]

4967

Száraz üszkösödés (gangréna) akkor alakul ki, amikor az érintett terület (leggyakrabban végtag) vérkeringése károsodik és a szövetek oxigén- és tápanyagellátása tartósan súlyos zavart szenved. Nedves üszkösödésről akkor beszélünk, amikor – leggyakrabban ún. anaerob (levegő és oxigén nélkül életképes) – baktériumok a szöveteket elpusztítják, mintegy elfolyósítják. Ebben az esetben mindenképpen műtéti megoldás szükséges, hiszen a vérkeringésbe jutó baktériumtoxinok a beteg életét veszélyeztetik.

A láb üszkösödése kb. 18-20-szor gyakrabban fordul elő cukorbetegeknél, mint az egészséges népességben. Ebben nemcsak a cukorbetegségre jellemző érbetegség, hanem az erre a betegségre szintén jellemző bakteriális fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyság és a láb érzőidegeinek kóros működése is szerepet játszik.

A dohányzás egyértelműen károsító tényezőként hat.

A szövetek károsodott oxigénellátásának első jeleként vörös-szederjes elszíneződés figyelhető meg. Az érintett végtag hűvös tapintatú. A folyamat előrehaladtával a végtag egyre sötétebb, végül fekete lesz, majd elhal. A megoldást ebben az esetben is a végtag amputációja jelenti.

 

Dr. Igaz Iván
belgyógyász szakorvos


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×