Az üszkösödésről

Száraz üszkösödés (gangréna) akkor alakul ki, amikor az érintett terület (leggyakrabban végtag) vérkeringése károsodik és a szövetek oxigén- és tápanyagellátása tartósan súlyos zavart szenved.

Nedves üszkösödésről akkor beszélünk, amikor – leggyakrabban ún. anaerob (levegő és oxigén nélkül életképes) – baktériumok a szöveteket elpusztítják, mintegy elfolyósítják. Ebben az esetben mindenképpen műtéti megoldás szükséges, hiszen a vérkeringésbe jutó baktériumtoxinok a beteg életét veszélyeztetik.

A láb üszkösödése kb. 18-20-szor gyakrabban fordul elő cukorbetegeknél, mint az egészséges népességben. Ebben nemcsak a cukorbetegségre jellemző érbetegség, hanem az erre a betegségre szintén jellemző bakteriális fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyság és a láb érzőidegeinek kóros működése is szerepet játszik.

A dohányzás egyértelműen károsító tényezőként hat.

A szövetek károsodott oxigénellátásának első jeleként vörös-szederjes elszíneződés figyelhető meg. Az érintett végtag hűvös tapintatú. A folyamat előrehaladtával a végtag szürkül, egyre sötétebb, végül fekete lesz, majd elhal. A megoldást ebben az esetben is a végtag amputációja jelenti.

 

Dr. Igaz Iván
belgyógyász szakorvos

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Restricted HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.