Felfáztam...

[gac]


"Jellemünk megismerésével párhuzamosan meg kell ismerni testünk természetét is" - írja Füves könyvében Márai Sándor.

S bizony nap mint nap tapasztalhatjuk, hogy számos kellemetlen tünet, kisebb betegség megelőzhető lenne, ha odafigyelnénk és elkerülnénk azokat a helyzeteket, melyek már korábban is valamilyen gondhoz vezettek. Gondoljon csak például arra, hogy mostanában hányszor álldogált a hideg kövön, hányszor ült le a nyirkos fűre, hányszor hagyta fedetlenül a derekát a hűvösödő estéken? Akkor és ott ezek apróságoknak tűnhetnek, annak ellenére, hogy sokan éppen az ilyen kis figyelmetlenségek miatt estek már át egyszer, kétszer, háromszor egy kiadós felfázáson. A hólyaghurut nagyon gyakori betegség, évente minden ötödik nő "megszenvedi". Kialakulását - az esetek többségében - az Escherichia coli nevű baktérium elszaporodása okozza. A fertőzés könnyen kialakul a menopauzában lévő nőknél, szexuális kapcsolat során, terhesség alatt, férfiaknál pedig prosztatagyulladás esetén.

Amikor felfázunk, csökken szervezetünk ellenálló képessége, így a kórokozók könnyebben megtapadnak, majd szaporodnak az alsó húgyutak nyálkahártyáján. A tünetek nagyon kellemetlenek: belázasodhatunk, a vizelés fájdalmassá válik, hányás, gyengeség, vesetáji fájdalom is gyakran előfordulhat. Bár e betegség a férfiakat sem kerüli el, a nőknél mégis sokkal gyakrabban fordul elő. Ennek a rövid húgycső az oka, amin igen gyorsan "átjut" a kórokozó.

Áfonya, ó, áfonya

Ám ne gondolja senki, hogy a felfázás tünetei csak korunk emberét gyötrik: már nagyanyáink, dédanyáink is szenvedtek tőlük. Ilyenkor került elő a kamrából egy kellemes ízű, s gyógyhatása miatt is igen kedvelt növény, melynek leveléből teát és főzetet készítettek, valamint bogyójának levét itták a felfázás és a gyulladások megelőzésére és kezelésére. A vörös áfonya - a belőle készült savanykás lekvár kiváló vadételekhez, süteményekbe - olyan anyagot tartalmaz, mely képes megakadályozni a már emlegetett E. coli baktérium megtelepedését a húgycsövön és a hólyag falán. Antioxidáns hatásával általános védelmet nyújt a szabad gyökök ellen, növeli szervezetünk ellenálló képességét. Így ha nem feltétlenül szükséges, ne szedjünk minden bajunkra antibiotikumokat, hiszen a természet mindig a segítségünkre siet, ha valamilyen gonddal fordulunk hozzá. Ahogy Márai Sándor mondja: "Többet, sokkal többet élni fűvel, növénnyel, gyümölccsel."

m.j.

2005-10-05

forrás: Patika Tükör

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×