Felfáztam...

"Jellemünk megismerésével párhuzamosan meg kell ismerni testünk természetét is" - írja Füves könyvében Márai Sándor.

S bizony nap mint nap tapasztalhatjuk, hogy számos kellemetlen tünet, kisebb betegség megelőzhető lenne, ha odafigyelnénk és elkerülnénk azokat a helyzeteket, melyek már korábban is valamilyen gondhoz vezettek. Gondoljon csak például arra, hogy mostanában hányszor álldogált a hideg kövön, hányszor ült le a nyirkos fűre, hányszor hagyta fedetlenül a derekát a hűvösödő estéken?

Akkor és ott ezek apróságoknak tűnhetnek, annak ellenére, hogy sokan éppen az ilyen kis figyelmetlenségek miatt estek már át egyszer, kétszer, háromszor egy kiadós felfázáson. A hólyaghurut nagyon gyakori betegség, évente minden ötödik nő megszenvedi. Kialakulását - az esetek többségében - az Escherichia coli nevű baktérium elszaporodása okozza. A fertőzés könnyen kialakul a menopauzában lévő nőknél, szexuális kapcsolat során, terhesség alatt, férfiaknál pedig prosztatagyulladás esetén.

Amikor felfázunk, csökken szervezetünk ellenálló képessége, így a kórokozók könnyebben megtapadnak, majd szaporodnak az alsó húgyutak nyálkahártyáján. A tünetek nagyon kellemetlenek: belázasodhatunk, a vizelés fájdalmassá válik, hányás, gyengeség, vesetáji fájdalom is gyakran előfordulhat. Bár e betegség a férfiakat sem kerüli el, a nőknél mégis sokkal gyakrabban fordul elő. Ennek a rövid húgycső az oka, amin igen gyorsan átjut a kórokozó.

Áfonya, ó, áfonya

Ám ne gondolja senki, hogy a felfázás tünetei csak korunk emberét gyötrik: már nagyanyáink, dédanyáink is szenvedtek tőlük. Ilyenkor került elő a kamrából egy kellemes ízű, s gyógyhatása miatt is igen kedvelt növény, melynek leveléből teát és főzetet készítettek, valamint bogyójának levét itták a felfázás és a gyulladások megelőzésére és kezelésére.

A vörös áfonya - a belőle készült savanykás lekvár kiváló vadételekhez, süteményekbe - olyan anyagot tartalmaz, mely képes megakadályozni a már emlegetett E. coli baktérium megtelepedését a húgycsövön és a hólyag falán. Antioxidáns hatásával általános védelmet nyújt a szabadgyökök ellen, növeli szervezetünk ellenálló képességét. Így ha nem feltétlenül szükséges, ne szedjünk minden bajunkra antibiotikumokat, hiszen a természet mindig a segítségünkre siet, ha valamilyen gonddal fordulunk hozzá. Ahogy Márai Sándor mondja: "Többet, sokkal többet élni fűvel, növénnyel, gyümölccsel."

 

m.j.

forrás: archívum
(Patika Tükör – 051005)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.