Akrilamid – egy elrettentő példa

Azt, hogy az akrilamid káros lehet az egészségre, egyre szélesebb körben ismert.

Megjelenését a szénhidráttartalommal bíró élelmiszerek túl magas hőfokon történő hevítése okozza (Maillard-reakció). Ezt és még néhány egyéb tényezőt – például a megfelelő alapanyag megválasztását – otthon és az élelmiszeriparban egyaránt szem előtt kell tartani.

A gyártóknak komoly a felelősségük, nem engedhetik meg maguknak, hogy technológiai hiba miatt olyan termékek hagyják el gyártósoraikat, melyek akár az akrilamid vonatkozásában megkérdőjelezhető minőségűek, fogyasztásuk egészségügyi kockázatot hordoz.

Sajnos a jobb oldali fotón látható teljes kiőrlésű kekszeket gyártója túlsütötte (a szélek gyakorlatilag már megégtek), a forgalmazó – egy honi élelmiszerlánc – monitoring tevékenysége pedig nem terjedt ki arra, hogy az adott minőségmegőrzési dátummal bíró szállítmányt ellenőrizze.

Az illetékes hivatal azonban számos ellenőrzést végez saját eljárási rendjében, akár szúrópróba szerűen vagy fogyasztói jelzésre, de a nemzetközi együttműködésnek megfelelően riasztási láncban is fogadnak és továbbítanak információt a problémás élelmiszerekről.

A gyártók és forgalmazók gondossága olykor kívánnivalót hagyhat maga után, továbbá a NÉBIH sem tud mindenütt jelen lenni és vizsgálódni, így elsősorban mi magunknak kell tudatosan óvakodnunk a túlsütött, túlpörkölt, túlbarnított termékektől, az így sikeredett kekszektől, chipsektől, rágcsálnivalóktól.

Ha már megvettük, de kétségeink vannak, ne fogyasszunk belőlük – vigyük vissza az árut, jelezzük az üzletben a minőségi kifogást.

Egészsége megóvásának első vonalában maga a vásárló áll.

 

Az akrilamidról – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatója

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.