Csonterősítő ételek – Receptek négy személyre

SAJTKOKTÉL – Egy adag kalciumtartalma: kb. 300 mg

Hozzávalók: trappista sajt 6 dkg, óvári sajt 6 dkg, füstölt sajt 6 dkg, dióbél v. mandula 4 dkg, alma 20 dkg, narancs 1db, citrom 1 db, kefir 2 dl, késhegynyi őrölt fehér bors és őrölt szerecsendió, fejes saláta, só

A sajtot, a megtisztított almát és a narancsot apró kockákra daraboljuk és összekeverjük a durvára darált dióval vagy a leforrázva meghámozott és feldarabolt mandulával. A kefirt sóval, szűrt citromlével, fehér borssal, szerecsendióval turmixgépben kikeverjük és ráöntjük. Lehűtve, salátalevelekkel kibélelt kehelyben tálaljuk.

HAGYMALEVES – Egy adag kalciumtartalma: kb. 120 mg

Hozzávalók: vöröshagyma 30 dkg, margarin 4 dkg, parmezán sajt 4 dkg, tejszín 1 dl, 1 db leveskocka, 2 db zsemle, finomliszt, só

A finomra vágott vöröshagymát a felmelegített margarinon átfuttatjuk, majd meghintjük liszttel, jól elkeverjük és felöntjük 1,5 l vízzel. Enyhén megsózzuk, ha felforrt, beletesszük a leveskockát. 15-20 percig lassú tűzön forraljuk, majd óvatosan hozzákeverjük a tejszínt. A zsemléket felkarikázzuk, megpirítjuk és még forrón meghintjük reszelt sajttal. Tálaláskor vagy a tányér aljára helyezzük a reszelt sajtos zsemlekarikákat és rászedjük a forró levest, vagy előbb a levest szedjük a tányérba és a tetejére kerülnek a sajtos zsemlekarikák.

NARANCSOS TÚRÓTURMIX – Egy adag kalciumtartalma: kb. 180 mg

Hozzávalók: tehéntúró (félzsíros ) 10 dkg, 2 db narancs, tej 0,5 l, 1 evőkanál porcukor, fél citrom héja

A narancsot megtisztítjuk, a cikkeket kisebb darabokra vágjuk, majd a túróval, a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a tejjel jól összeturmixoljuk. Szép alakú, hosszúkás poharakba töltve egy csipet reszelt narancshéjjal díszíthetjük. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető.

TÖLTÖTT ŐSZIBARACK – Egy adag kalciumtartalma: kb. 200 mg

Hozzávalók: 2 db őszibarack, darált dió 4 dkg, barackíz 6 dkg, vanília ízű pudingpor 1 csomag, tej 6 dl, kristálycukor 8 dkg, vaníliás cukor 1 csomag

Az őszibarackok héját lehúzzuk, ha szükséges leforrázzuk, azaz pár pillanatig forró vízbe mártjuk - így a héja könnyebben eltávolítható - kettévágjuk, magját kivesszük és a helyét a darált dióval összekevert barackízzel megtöltjük. A töltelékkel lefelé egy mély üvegtálkába helyezzük, és leöntjük forró vaníliapudinggal. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük és hidegen tálaljuk. Tetejét darált dióval, sőt tejszínhabbal is díszíthetjük.

 

Gaálné Labáth Katalin
főiskolai docens

forrás: archívum
(Patika Tükör – 021106)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.