Az egĂ©szsĂ©ges csontozat kialakĂtásának Ă©s megtartásának alapvetĹ‘ feltĂ©tele, hogy szervezetĂĽnk ne szenvedjen hiányt a szĂĽksĂ©ges tápanyagokbĂłl.
Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy a csontok felĂ©pĂtĂ©sĂ©hez a kalcium elengedhetetlenĂĽl szĂĽksĂ©ges, s azzal is, hogy legjobb forrásának a tej Ă©s tejtermĂ©kek tekinthetĹ‘k. Azt viszont már sokkal kevesebben tudják, hogy milyen anyagok segĂtik, illetve gátolják a kalcium hasznosulását szervezetĂĽnkben.
Mindezt figyelembe vĂ©ve nĂ©zzĂĽk meg, hogy mely Ă©lelmiszerek, Ă©lelmi anyagok fogyasztásával biztosĂthatjuk a megfelelĹ‘ mennyisĂ©gű kalcium felszĂvĂłdását Ă©s beĂ©pĂĽlĂ©sĂ©t a csontokba.
Tej, tejtermĂ©kek, tejkĂ©szĂtmĂ©nyek
A tej és a tejtermékek rendszeres napi fogyasztása nemcsak azért szükséges, mert jelentős a kalciumtartalmuk, hanem ez a kalcium igen jól hasznosul is.
A tejben a tejcukor, a savanyĂtott tejkĂ©szĂtmĂ©nyekben, Ăgy a joghurtban Ă©s kefirben pedig a tejsav segĂti a kalcium felszĂvĂłdását. A tejben Ă©s a legtöbb tejtermĂ©kben a kalcium mennyisĂ©ge kissĂ© meghaladja a foszforĂ©t. Ez igen kedvezĹ‘, mert bár bizonyos mennyisĂ©gű foszforra szĂĽksĂ©gĂĽnk van a csontjaink felĂ©pĂtĂ©sĂ©hez, valamint más Ă©letfolyamatokhoz, a foszfor tĂşlsĂşlya rontja a kalcium hasznosulását.
A probiotikus tejsavbaktĂ©riumokat tartalmazĂł joghurtok fogyasztása azĂ©rt ajánlatos, mert az elĹ‘bb emlĂtett kedvezĹ‘ hatásokon tĂşl ezek a speciális baktĂ©riumok hozzájárulnak az egĂ©szsĂ©ges bĂ©lflĂłra kialakĂtásához, a tápanyagok jobb felszĂvĂłdásához, s Ăgy a kalcium hasznosulása is jobb lesz.
A sajtokban a kalcium mennyisĂ©ge kĂĽlönösen sok, hiszen a sajtok a tej legtöbb tápanyagát koncentráltan tartalmazzák. Az egyes sajtfĂ©lesĂ©gek kalciumtartalma hatszor-hĂ©tszer több, mint a tejĂ©. Az ömlesztett sajtoknál viszont "megfordul" a kedvezĹ‘ kalcium-foszfor arány, mert az előállĂtásuk során használt Ăşn. ömlesztĹ‘sĂłk miatt a foszfor kerĂĽl tĂşlsĂşlyba. A tejipar ezĂ©rt kalciummal dĂşsĂtott ömlesztett sajtokat is kifejlesztett.
Érdemes megjegyezni, hogy az alacsonyabb zsĂrtartalmĂş tej Ă©s tejtermĂ©kek gyakorlatilag ugyanannyi kalciumot hordoznak, mint a jobban hizlalĂł társaik. ĂŤgy a fogyĂłkĂşrázĂłknak, a sĂşlyukra, a koleszterinszintjĂĽkre odafigyelĹ‘knek sem kell lemondaniuk e termĂ©kek fogyasztásárĂłl.
A gyártĂłk gondolnak a tejcukorĂ©rzĂ©kenyekre is, Ĺ‘k a laktĂłzmentes tej Ă©s a hamarosan az ĂĽzletekbe kerĂĽlĹ‘ laktĂłzmentes joghurtok fogyasztásával biztosĂthatják a szervezetĂĽk számára szĂĽksĂ©ges kalciumot.
Zöldségfélék, gyümölcsök, olajos magvak
A zöldsĂ©gfĂ©lĂ©k, gyĂĽmölcsök kalciumtartalma elmarad a tej Ă©s tejtermĂ©kek mögött, mĂ©gsem szabad elhanyagolni Ĺ‘ket Ă©trendĂĽnk kialakĂtásakor. JelentĹ‘s magnĂ©ziumtartalmuk ugyanis szintĂ©n hozzájárul az erĹ‘s csontozat kialakĂtásához. Élelmi rostjaik pedig a jĂł bĂ©lműködĂ©st segĂtik.
Egyes zöldségféléknél, például spenótnál, sóskánál, rebarbaralevélnél számolni kell azzal, hogy magas oxálsavtartalmuk gátolja a kalcium hasznosulását.
Az olajos magvak, pl. a dió, a mogyoró a mandula, a mák, a napraforgómag, a pisztácia, valamint a hüvelyes zöldségfélék, pl. a lencse, a szárazbab, szárazborsó, szója szintén jó kalciumforrások. 100 grammonként körülbelül annyi kalciumot tartalmaznak, mint a tej és tejtermékek, magnéziumtartalmuk pedig jóval meghaladja azt.
HĂşsok, hĂşskĂ©szĂtmĂ©nyek
Az Ă©lelmiszeripar kĂĽlönbözĹ‘ technolĂłgiai cĂ©lok elĂ©rĂ©se - pl. jobb vĂzkötĹ‘ kĂ©pessĂ©g, állománykialakĂtás, megfelelĹ‘ savasság elĂ©rĂ©se stb. - Ă©rdekĂ©ben gyakran használ kĂĽlönfĂ©le adalĂ©kanyagokat. ĂŤgy a hĂşsipari kĂ©szĂtmĂ©nyeknĂ©l is elterjedt az engedĂ©lyezett foszfátadalĂ©kok használata, amelyek a hĂşsok amĂşgy is elĂ©g magas foszfortartalmát tovább növelik. 10 dkg hĂşssal a napi foszforigĂ©ny harmadrĂ©szĂ©t megesszĂĽk, a hĂşskĂ©szĂtmĂ©nyek fogyasztásával pedig ennĂ©l jĂłval többet.
Ez nem azt jelenti, hogy kerĂĽlni kell a hĂşsok, hĂşskĂ©szĂtmĂ©nyek fogyasztását, csak azt, hogy nem szabad tĂşlzásokba esni. ÉtrendĂĽnk megtervezĂ©sĂ©nĂ©l a reggelik, tĂzĂłraik, uzsonnák Ă©s vacsorák ne csak felvágottakat, egyĂ©b hĂşskĂ©szĂtmĂ©nyeket tartalmazzanak, hanem tejtermĂ©keket, kĂĽlönfĂ©le tĂşrĂłkrĂ©meket, sajtkrĂ©meket, zöldsĂ©gkrĂ©meket, salátákat is.
A halak, különösen a tengeri halak magas fluortartalma növeli a csontok és a fogak szilárdságát. Ezért figyeljünk arra, hogy a sertés, a marha és a baromfifélék húsa mellett halak is kerüljenek rendszeresen az asztalunkra.
Alkoholos és alkoholmentes italok
Az alkohol számos olyan Ă©lettani Ă©s anyagcsere-folyamatot megzavar, amelyek a kalcium csontokba valĂł beĂ©pĂĽlĂ©sĂ©t elĹ‘segĂtenĂ©k. EzĂ©rt a tĂşlzott alkoholfogyasztás elĹ‘segĂti a csontritkulás kialakulását.
Az ĂĽdĂtĹ‘italok között a nagy foszfortartalmĂşak ugyancsak kedvezĹ‘tlenĂĽl hatnak a kalcium hasznosulására. EzĂ©rt olyan helytelen gyakorlat, hogy az iskolai bĂĽfĂ©kben a gyerekek tĂzĂłraira nem tejet, hanem szĂ©nsavas ĂĽdĂtĹ‘italokat vásárolnak. Nem arrĂłl van szĂł, hogy alkalmankĂ©nt ne fogyaszthatnánk ezeket is, hanem arrĂłl, hogy a rendszeresen Ă©s a tej helyett is fogyasztott ĂĽdĂtĹ‘italok nem jĂł kalciumforrások, sĹ‘t egyes fajtáik nehezĂtik a kalcium beĂ©pĂĽlĂ©sĂ©t.
Az ásványvizek közĂĽl a kalcium-magnĂ©zium-hidrogĂ©n-karbonátos vizek jelentĹ‘s szerepet tölthetnek be a szervezet kalciummal valĂł ellátásában. A mĂ©rsĂ©kelt ásványianyag tartalmĂş (500-1000 mg/l) vizek a legjobbak az ivĂłvĂzkĂ©nt valĂł fogyasztás szempontjábĂłl. Ezeket a vizeket korlátozás nĂ©lkĂĽl bárkinek ajánlani lehet, hiszen kedvezĹ‘ összetĂ©telű, garantált minĹ‘sĂ©gű, tiszta, termĂ©szetes vizek.
JĂłk a közepes ásványianyag-tartalmĂş (1000-1500 mg/l) vizek is, azzal a megjegyzĂ©ssel, hogy kalciumos kĹ‘kĂ©pzĹ‘dĂ©sre hajlamos szemĂ©lyeknek már nem (vagy csak mennyisĂ©gi korlátozással) ajánlhatĂłk. Fokozott mĂ©szbevitel igĂ©nye esetĂ©n, terhessĂ©g, szoptatás, stb. viszont fogyasztásuk kifejezetten kĂvánatos. Ezek a vizek a kalcium mellett jelentĹ‘s mennyisĂ©gű fluort is tartalmaznak. A fluor megfelelĹ‘ kalciumbevitel mellett ugyancsak hozzájárul az erĹ‘s csontok Ă©s fogak kialakulásához, illetve minĂ©l hosszabb idĹ‘n keresztĂĽl valĂł megtartásához.
Varga Zsuzsa
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 021106)