Osteoporosis Világnap

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületével (OBME) együtt, csatlakozva a Nemzetközi Osteoporosis Alapítvány (IOF) globális kampányához, felhívja a lakosság és az egészségügyi szakemberek figyelmét arra, hogy tegyenek lépéseket az osteoporosis megelőzésének és a csontok egészségének megőrzése érdekében.
A globális kampány életkortól függetlenül arra buzdít mindenkit, hogy az egészséges csontozat és izomzat megalapozásához, megerősítéséhez három alapvető lépést tegyen meg:

1. Biztosítsa a megfelelő D-vitamin bevitelt (biztonságos napozással, étrenddel és amennyiben szükséges, D- vitamin szedésével, különösen, ha már elmúlt 60 éves!
2. Fogyasszon kalciumban és fehérjében gazdag ételeket!
3. Töltse aktívan napjait! Fontosak a naponta gravitáció ellenében végzett, és az izomzatot erősítő gyakorlatok.
A csontritkulást gyakran nevezik „néma betegségnek”, ugyanis alig vannak tünetei. Kezelés hiányában a csontozat egyre gyengébbé és törékenyebbé válik, emelkedik a kockázata a súlyos következményekkel járó csonttöréseknek.

Világszerte legalább minden harmadik ötven év feletti nő és minden ötödik ilyen korú férfi szenved csonttörést gyenge csontozata miatt. A törések fájdalmat, mozgáskorlátozottságot és az életminőség-romlását okozzák. Különösen érvényes ez a csípőtáji törésekre. Minden harmadik, combnyaktörést szenvedett idős ember mozgáskorlátozottá válik és elveszíti önállóságát, legalább minden ötödik pedig meghal a törés napjától számított egy éven belül. Másik típusa a töréseknek, a csigolyatörés, hatalmas fájdalommal járhat, rövid és hosszú távú mozgáskorlátozottságot, púposságot és jelentős életminőség-romlást okozhat. Az első törés után, különösen, ha a beteget nem kezelik, megnő az újabb törések kialakulásának veszélye.
Magyarországon a csípőtáji törések száma a legújabb adatok alapján, 12.000-15.000 között mozog, a csuklótáji törések száma kb. 37.000, a felkar és válltáji törések száma pedig közel 12.000.
Az Osteoporosis Világnap (október 20.) jó alkalom arra, hogy emlékeztesse a lakosságot a csontok egészségének fontosságára. A megelőzés alappillérei az egészséges életmód és a szűrés. Utóbbi keretein belül már olyan eszközök is rendelkezésre állnak, melyek segítségével a csontritkulásos törések hosszabb távú, akár tíz éves kockázata is megítélhető.
Mivel az osteoporosis megelőzése előnyösen már fiatal korban elkezdődik, a Világnapi üzenet terjesztéséhez a kampány – történetében először – a közösségi médiát is igénybe veszi.
A jelenleg zajló, az IOF által meghirdetett „Törhetetlen összefogás” nevű online kezdeményezés lehetővé teszi, hogy az emberek feltölthessék saját fotóikat egy facebook oldalra. Feltöltést követően a képek automatikusan a többi képhez kapcsolódnak a „törhetetlen összefogás” szimbólumaként. Az oldal a témakört felölelő hasznos információkkal is szolgál.
„A Törhetetlen összefogás kampány lehetővé teszi, hogy az emberek a világ minden tájáról csatlakozzanak és felhívják a figyelmet arra, milyen fontos a csontok egészsége” nyilatkozta a Nemzetközi Osteoporosis Alapítvány (IOF) vezérigazgatója, Patrice McKenney. „A csontritkulásra gyakran úgy tekintenek, mint az „öregek” betegségére. Valóban gyermekkorban és a fiatal felnőttkorban termelődik a legnagyobb mennyiségű csont, így kiemelkedő fontosságú, hogy a fiatalok tudják, hogyan építhetnek erős csontokat.” „A közösségi média platformjain, mint pl. a facebook-on, nagyon hatékonyan lehet arról kommunikálni, hogy fiatalkorban a megfelelő étrendi és sportolási szokásokkal a gyermekek elérhetik, hogy egész életük során erős, egészséges csontjaik legyenek.” Ez annál is inkább fontos, mert becslések szerint gyermekkorban a maximális csonttömeg mennyiségének 10 százalékos növelése ötven százalékkal csökkenti a csontritkulásos törések kockázatát felnőttkorban.

Kapcsolódó információk:
http://www.worldosteoporosisday.org
http://unbreakableembrace.org (facebook)
http://www.moot.hu
http://www.obme.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.