Változókor? Csak semmi pánik!

Születés, serdülőkor... változókor. Akármilyen különbözőek is ezek az életszakaszok, egyvalami mégis összeköti őket: az ember nem választhatja meg őket. Az azonban lehetséges, hogy befolyásoljuk a menetüket. Nem ritkaság, hogy a nők félelemmel gondolnak a változókorra, és ameddig csak lehet, igyekeznek nem törődni vele. A visszautasítás, a félelem és az aggodalom rossz tanácsadók. És semmi esetre sem szabad pánikba esni!

Miért pont én?

A változókorban jelentkező panaszokról csupán minden ötödik nő állíthatja, hogy nem szenved tőlük, vagy csak nagyon keveset érez belőlük. Az utóbbi szerencsések elsősorban azok az aktív, életvidám nők, akik számára az egészséges életmód mindig is fontos volt.

Ahol árnyék van, ott fény is van...
Az utolsó menstruációval együtt elmúlnak azok a gondok, amelyek a serdülőkortól végigkísérik a nők életét. Sok nő pozitívan éli meg ezt az újonnan nyert szabadságot. Az évtizedekig szedett fogamzásgátlók elhagyása is megkönnyebbülést jelenthet. Közismert tény, hogy a havi menstruáció csak igen kevés nőnél zajlik le kellemetlenségek nélkül. Azok, akik nem tartoznak a "kiválasztottak" közé, minden bizonnyal könnyebben vesznek búcsút a havonta ismétlődő tortúrától.

Mi ez az egész?

A változókor hosszú évekig tartó időszakában bonyolult folyamatok játszódnak le a női szervezetben, melyek erősen leegyszerűsítve úgy magyarázhatók, hogy a petefészek működése, illetve néhány hormon (elsősorban az ösztrogén) termelődése a negyedik X után fokozatosan csökken, és előbb-utóbb le is áll. Ezáltal a hormonok érzékeny egyensúlya átmenetileg felborulhat. A nők mintegy harmadánál ennek hatására alakulnak ki a változókorra jellemző tipikus panaszok.

Amit a test érez...

A hőhullámok - amelyek általában csak néhány percig tartanak - és az azokat követő kellemetlen verítékezés, jellemző kísérői a változókornak. A hólyaggyengeség és a szexuális életet kedvezőtlenül befolyásoló hüvelyszárazság ugyancsak a hormonokkal összefüggő változókori testi tünet. Eleinte érezhető jelek nélkül csökkenhet a csontok kalciumtartalma, mely idővel csontritkuláshoz vezethet. Itt csak egy segítség létezik: időben és célzottan megelőzni a bajt. Súlygyarapodás is előfordulhat, de ez nem feltétlen következménye a változókornak. Nemritkán helytelen táplálkozás és/vagy mozgáshiány áll a hátterében.

...és amit a lélek tapasztal

A változókor gyakori kísérőjelenségei az ingerlékenység, idegesség, szomorúság és a depressziós hangulatváltozások. A nők hirtelen fölöslegesnek és már kevéssé kívánatosnak érzik magukat. Ezek a lelki problémák is a hormonális változásoknak tudhatók be. 
Az az (egyébként téves) feltételezés, hogy csak a termékeny nők tekinthetők teljes értékűnek, sok nőt lelkileg erősen megterhel. Egy megértő partner, az őszinte, pozitív családi és munkahelyi légkör értékes segítséget nyújthat a depressziós szakaszok áthidalásában vagy akár elkerülésében. Minden, ami az önértékelés javítására szolgál, erősítendő.

Egyszerűen mindent elviselni?

Semmiképpen sem. Nagyon sok mindent tehetünk azért, hogy a változókort panaszok és problémák nélkül éljük meg. Hatásos többek között a vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozás, a megfelelő mozgás. A patikában különböző gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek csökkentik, vagy akár teljesen meg is szüntetik a panaszokat.

Magyarországon még csak alig másfél évtizede terjedt el, de az Egyesült Államokban már több mint fél évszázados múltra tekinthet vissza a változókor női hormonokkal történő kezelése, mellyel kapcsolatban - különösen az utóbbi években - egyre több klinikai tanulmány adatai látnak napvilágot. Ezek az eredmények időnként lelkesítenek, máskor azonban intő figyelmeztetéseket hordoznak.

Utóbbiak közé tartozik az a hír is, melyet 2002 nyarán az Egyesült Államokban hoztak nyilvánosságra a hormonpótló kezeléssel évek óta folytatott gigantikus méretű klinikai tanulmány részeredményeiről. Ezek alapján arra a megállapításra jutottak a vizsgálatban részt vevő szakemberek, hogy a betegségmegelőzési, egészségmegőrzési céllal éveken át alkalmazott, ún. kombinált hormonpótló kezelés - változókori hormonterápia - a nők számára több kockázattal jár, mint amennyi előnyt nyújt. Egy másik, Nagy-Britanniában egymillió nő bevonásával folytatott ún. megfigyeléses tanulmány közelmúltban ismertetett eredményei is alátámasztják az eddigi ismereteket, miszerint a többéves időtartamú női hormonkezelés mellett megnő a mellrák kialakulásának kockázata.

Legmagasabb megbetegedési kockázattal a kombinált (ösztrogén-gesztagén) készítményeket szedő pácienseknél számolhatunk. Ugyanilyen szempontból vizsgálva alacsonyabb - de a hormont nem használókkal szemben egyértelműen magasabb - veszélyt jelentenek a csak ösztrogént tartalmazó készítmények. A "Millió nő tanulmány" mindemellett első alkalommal mutatott ki - a kombinált készítményekéhez hasonló mértékben - megemelkedett mellrákrizikót egy szövetspecifikus hatóanyag (tibolon) tartós szedése kapcsán.

A nemzetközi és hazai szakmai körök hivatalos állásfoglalásuk közzétételével igyekeznek eloszlatni a hormonpótlással kapcsolatos kételyeket és félelmeket. A szakmai útmutatások általában kimondják, hogy az egyénre szabott terápia során törekedni kell az alacsonyabb hormontartalmú készítmények alkalmazására - melyekkel jelentősen csökkenteni lehet a kezelés kockázatát is -, és az alternatív kezelési módok beillesztésére a változókori terápia eszköztárába. A hosszú távú hormonpótló kezelés kiváltása érdekében érdemes tehát olyan terápiás alternatívák felé fordulni, melyek a változókor legkínzóbb, és sokszor évekig elhúzódó problémájának, az úgynevezett klimaxos tüneteknek hatásos enyhítését jelentik.

Segítség teljesen természetesen

Számos ilyen lehetőséget találhatunk a gyógynövények gazdag tárházában, de ezek közül csak kevésről mondhatjuk el, hogy előállításának színvonala, stabilitása megfelel a korszerű gyógyszerekkel szemben támasztott elvárásoknak. Ezen kevesek közül is kiemelkedik a cimicifuga racemosa (indiánasszony-gyökér) speciális, izpropanolos kivonatát (iCR) tartalmazó tabletta, melynek hatásosságát és biztonságosságát egyedülállóan nagy számú klinikai vizsgálat dokumentálja. Mivel mellékhatása alig van, a páciensek kiválóan tolerálják. A gyógyszer, mely nálunk is forgalomban van, különösen a hormonpótló kezelés szempontjából kockázatosnak számító, vagy a kezelést valamilyen okból (félelmek, mellékhatás jelentkezése stb.) elutasító páciensek esetében jelenthet egyedülálló megoldást.

Mit is mondhatnánk még?

Ha az egészségünkről van szó, soha nem lehetünk passzívak! Nem hagyatkozhatunk a jó szerencsére! Az egészségünkért magunk tehetünk a legtöbbet.

A kiegyensúlyozott, kalciumban gazdag (tej, sajt, joghurt, stb.) táplálkozás és a személyre szabott mozgás (séta, gimnasztika) nemcsak a csontritkulást előzik meg, de egyébként is nélkülözhetetlen elemei az egészséges életmódnak. 

Osszuk be az energiánkat, kerüljük a folyamatos túlterhelést! Ezt a szabályt is érdemes megszívlelni és nem csak a változókorban. 

A jól ápolt test és lélek nemcsak ma, hanem holnap és holnapután is megajándékoz a legfontosabbal, az egészséggel, és ezzel együtt jó közérzettel és életörömmel.

Utoljára, de nem utolsósorban:
Téves az a gondolat, hogy nőgyógyász felkeresése a változókorban feleslegessé válik. A rendszeres, betegségmegelőző szűrővizsgálatokon túlmenően azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nőgyógyász az egyik leghozzáértőbb és legnélkülözhetetlenebb személy a változókori tünetek felismerésében és kezelésében.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 040401)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.