Milyen bajra mit vigyünk?

Lázcsillapítás

Csecsemőknek, kisebb gyermekeknek kúp, nagyobb gyermekeknek és felnőtteknek tabletta.

Fájdalomcsillapítás

Recept nélkül is kapható számos, kiváló minőségű tabletta.

Hasmenés

Széntabletta. Gyermekeknek hasmenés esetén tilos Reasec adása! Konzultáljon orvosával nyaralás előtt!

Hányás

Hideg folyadék kanalankénti adása csillapítja a hányást. Sok gyermek és felnőtt szenved hosszabb utazás közben hányingertől, ilyenkor B6-vitamin bevétele csökkentheti a panaszokat! Megfelelő minőségű, recept nélkül kapható készítmények beszerezhetőek a gyógyszertárakban, kérje a gyógyszerész segítségét.

Herpesz

Erre hajlamos egyéneknél az erős napsugárzás hatására herpesz alakulhat ki. Vigyünk magunkkal herpesz elleni krémeket, melyek megelőzhetik keletkezését vagy elősegítik a gyógyulást.

Rovarcsípések

Viszketést csökkentő gélekkel enyhíthetjük a kínokat. Ha a csípés helye erősen megdagad, környéke erősen bevörösödik, célszerű Ca 500 pezsgőtabletta adása is.. Kullancscsípés esetén a kullancs eltávolítása kötelező! Ehhez egy jó csipesz elegendő.

Napégés

Tengerparti, vízparti nyaralás esetén elengedhetetlen a napozókrém használata. A 25 faktoros változat csecsemőknek és kisgyermekeknek, 20 faktoros változatát nagyobb gyermekeknek és felnőtteknek ajánlják. Ha az idén már nem először napozunk, akkor is használnunk kell minimum 6-os faktorú napozószert.

Napszúrás

Megelőzhető sapka, kendő, napernyő használatával vagy a haj vizesen tartásával. Napszúrás tünetei esetén (fejfájás, hányinger, hányás, láz) besötétített helyen való fektetéssel, fejre alkalmazott hideg vizes borogatással, hányás- és lázcsillapító adásával a panaszok csökkenthetők. Ha mindez kevésnek bizonyul, orvoshoz kell fordulni.

Sebek ellátása

A horzsolt, vágott sebeket a rárakódott szennyeződéstől meg kell tisztítani bő, folyó vizes lemosással, majd fertőtleníteni kell a sebet. Tilos a sebeket sebhintőporral beszórni, mert kemény var alakulhat ki, mely alatt a kórokozók elszaporodhatnak és másodlagosan gennyedést okozhatnak. A sebek ellátásához steril gézlapokat és mullpólyát feltétlenül vigyünk magunkkal. Nem hiányozhatnak az úticsomagból a gyorstapaszok sem. Erősen (főleg földdel) szennyezett sebbel orvoshoz kell fordulni, mert ilyen esetekben kötelező a TAT (tetanus-anatoxin) védőoltás beadása.

Enyhe megfázásos tünetek

Jól kezelhetők Kalmopyrin vagy Aspirin adásával, kiegészítve torokfertőtlenítők alkalmazásával. Antibiotikumot ne vigyünk magunkkal, súlyosabb tünetek esetén úgyis orvoshoz kell fordulni, aki eldönti a további kezelés menetét.

Akik krónikus betegség miatt állandó gyógyszerszedésre szorulnak , gyógyszereiket vigyék magukkal, mert a kezelés önkényes felfüggesztése állapotuk romlását idézheti elő. A nem kereskedelmi mennyiségű gyógyszerek külföldre való kivitele nem okoz problémát. (A krémeket és kúpokat lehetőleg hűtőtáskában szállítsuk, és - ha megtehetjük - a nyaralás alatt tartsuk hűtőszekrényben vagy hűvös helyen. Gyógyszereinket óvjuk a sugárzó hőtől.)

 

forrás: Népszava

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.