Bizonyára – hozzám hasonlóan – sokan elégedetten nyugtázzák, hogy az általánosan elfogadott nemzetközi beosztások csak a 85 éven felülieket tekintik öregeknek. Az ember számára elérhető életkort 95-115 évre becsülik.
A hosszú élet azonban csak jó életminőség esetén élvezhető. Ennek megőrzésében a kiegyensúlyozott táplálkozásnak is szerepe van.
Persze a biolĂłgiai Ă©s a kronolĂłgiai Ă©letkor nagyon eltĂ©rhet egymástĂłl. Ha fiatal- korunkban Ă©letmĂłdunk egĂ©szsĂ©ges, táplálkozásunk kiegyensĂşlyozott volt, nem voltak káros szevedĂ©lyeink, sok olyan betegsĂ©get elkerĂĽlhettĂĽnk, amelyek csak kĂ©sĹ‘bb manifesztálĂłdnak, s nehezĂtik az idĹ‘s ember amĂşgy sem könnyű Ă©letĂ©t.
A kor elĹ‘rehaladtával számos Ă©lettani, mentális, szociális, Ă©letmĂłdbeli, környezeti, stb. változással kell számolni. KrĂłnikus megbetegedĂ©sek (ĂzĂĽleti problĂ©mák, magas vĂ©rnyomás, lĂ©gzĹ‘szervi megbetegedĂ©sek, cukorbetegsĂ©g, csontritkulás, stb.) ronthatja az Ă©letminĹ‘sĂ©get. A szeretetigĂ©ny a korral nem csökken, a megszokott társ elvesztĂ©se viszont növeli a magány, az elhagyatottság Ă©rzĂ©sĂ©t.
A táplálkozás minden Ă©letkorban szolgálhatja az egĂ©szsĂ©g megĹ‘rzĂ©sĂ©t, de lehet betegsĂ©gek kialakulásának a forrása is. A rendszeres, napi három fĹ‘ Ă©tkezĂ©s, tĂzĂłraival Ă©s uzsonnával kiegĂ©szĂtve, minden Ă©letkorban javasolhatĂł. A szĂ©pen megterĂtett asztal, az ĂzlĂ©ses tálalás az egyszerű Ă©teleket is vonzĂłbbá, kĂvánatosabbá teszi.
Az idős embereknek alapvetően ugyanazokra a tápanyagokra van szüksége, mint a fiataloknak, csak az igényelt mennyiség módosul. Valamivel kevesebbre, de minőségében kicsit jobbra van szükségük.
IdĹ‘skorban általában kevesebbet mozgunk, rĂ©szben ezzel magyarázhatĂł, hogy energia- igĂ©nyĂĽnk kisebb. Étvágyunk se a rĂ©gi, csökken az emĂ©sztĂ©s Ă©s a felszĂvĂłdás mĂ©rtĂ©ke is. A jĂł tápláltsági állapot megĹ‘rzĂ©se viszont nagyon fontos, mert ez biztosĂthatja a betegsĂ©gekkel szembeni megfelelĹ‘ vĂ©dekezĂ©st Ă©s jĂł közĂ©rzetet, jĂł hangulatot, a fittsĂ©get, lassĂtja az öregedĂ©si folyamatokat, Ă©s kulcsszerepe van a szellemi frissessĂ©g megĹ‘rzĂ©sĂ©ben is.
Az energiaszĂĽksĂ©glet csökkenĂ©se egyĂ©rtelművĂ© teszi, hogy a nagy energiaĂ©rtĂ©kű, zsĂros, nehĂ©z Ă©teleket kell elsĹ‘sorban kerĂĽlni. Persze nem szĂĽksĂ©ges a megszokott ĂzekrĹ‘l lemondani. A hagyományos, magyaros Ă©telek is elkĂ©szĂthetĹ‘k megfelelĹ‘ konyhatechnikai eljárásokkal zsĂrszegĂ©nyen.
Az Ă©telek Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂ©t az enyhe fűszerezĂ©s javĂtja. Növeli a nyálelválasztást, elĹ‘segĂti a rágást Ă©s az emĂ©sztĂ©si folyamatokat. A tĂşlzástĂłl mentes fűszerezĂ©s, ha lehet, idĹ‘skorban mĂ©g fontosabb, mert ilyenkor az ĂzĂ©rzĂ©s is kissĂ© csökkent. A kesernyĂ©s Ăzű fűszerek Ă©tvágyjavĂtĂłak.
A fehérjeigény nem csökken a korral
Az idĹ‘sek fehĂ©rjeellátását anyagi problĂ©mák mellett gyakran az is nehezĂti, hogy rosszul rágnak. Pedig az optimális fehĂ©rjeellátás mĂ©g a szellemi hanyatlást is kĂ©slelteti. Szelet hĂşs helyett vagdalt, hasĂ©, vagy töltelĂ©k kĂ©szĂtĂ©se segĂthet, Ă©s több tejet, halat, baromfit, sajtot, stb. kellene fogyasztani. ElsĹ‘sorban az alacsony hĂşsfogyasztással fĂĽgg össze az idĹ‘s emberek vashiánya, vĂ©rszegĂ©nysĂ©ge is.
Az ásványi anyagok közül a kalciumellátás szuboptimális
Pedig megfelelő kalciumbevitellel - tej és tejtermékek - az időskori csontvesztés, csontritkulás mértéke is csökkenthető. A megfelelő D-vitamin-ellátásra is gondolni kell: indokolt lenne a rendszeres, szabadban történő mozgás. Azzal is számolni kell azonban, hogy a kor előrehaladtával kevesebb D-vitamin képződik a bőrben a napfény hatására.
Az idős, magányos ember táplálkozása sokszor nem elég változatos (keksz, tea, lekvár), mikrotápanyagokban (vitaminokban, ásványi anyagokban) hiányos. Leggyakrabban a B1-, a B2-, a B6-, a B12-, a C-vitamin, a folsav, valamint a kalcium, a vas, a cink marginális hiánya alakul ki.
Az egyhangú, unalmas étrendben nem érvényesül sem a táplálkozás örömszerző, sem egészségmegőrző szerepe.
A túlzott édességfogyasztás felesleges, gyümölcsöt viszont naponta (többször is) kellene enni. Ezek csakúgy, mint a zöldségfélék, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, nem hiányozhatnak a táplálékaink közül.
A renyhe bĂ©lmozgás következtĂ©ben gyakori jelensĂ©g a szĂ©krekedĂ©s. HashajtĂłk használata helyett Ă©lelmirostokban gazdag táplálĂ©kok fogyasztásával lehetne ezen segĂteni – nyers gyĂĽmölcs, zöldsĂ©g, magas kiĹ‘rlĂ©sű lisztbĹ‘l kĂ©szĂĽlt termĂ©kek, magokkal dĂşsĂtott barna kenyĂ©r, stb. A savanyĂş tejtermĂ©kek fogyasztása is serkenti a bĂ©lmozgást.
IdĹ‘skorban csökken a szomjĂşságĂ©rzĂ©s, Ăgy könnyen elĂ©gtelennĂ© válik a folyadĂ©kbevitel. Pedig 6-8 pohár vĂz, gyĂĽmölcslĂ©, tea elfogyasztására szĂĽksĂ©g van.
Dr. Barna Mária
forrás: archĂvum
(Patika Tükör)