Gyermek percentilis kalkulátor

Adja meg a következő adatokat

A gyermek neme
A gyermek kora
év és
hónap
Testtömeg
Testmagasság

 

Eredmények

A korhoz tartozó testmagasság percentilis:
A korhoz tartozó testtömeg percentilis:
A testmagassághoz tartozó testtömeg percentilis:
Automatikus újrakalkuláció

 

A percentilis érték azt mutatja meg, hogy az azonos életkorban lévő, azonos nemű gyermekek hány százalékának kisebb a testtömege, testmagassága, egyéb paramétere az általunk megadottnál. Az 50-es percentilis érték felel meg az átlagnak.

További információ: Percentilis - eszik vagy isszák?

A kalkulátor nem ismeri Önt vagy gyermekét, kizárólag a megadott adatokra támaszkodik. Az értékelés orvosi, gyermekorvosi, szakorvosi kompetencia, mely az anamnézis felvételén túl a szakmailag indokolt vizsgálatok elvégzését is feltételezi. Szerkesztőségünk a kalkulátor eredményét illetően általános iránymutatással élhet, de egyedi szakmai véleményt nem formálhat. Köszönjük megértésüket.

Kérjük, olvassák el a kalkulátor alatt belinkelt cikkünket, illetve tájékozódjanak a már feltett kérdések és válaszok között.

Kapcsolódó, új kalkulátorunk: várható testmagasság (béta)

* * *

A percentilis megértéséhez álljon itt egy további példa:

11 és fél éves kisfiú, 145 cm magas, 30 kg testtömegű. Ha az adatait megadja a kalkulátornak, a következő eredményt kapja:

  • A korhoz tartozó testmagasság percentilis: 25th-50th
  • A korhoz tartozó testtömeg percentilis: 5th-10th
  • A testmagassághoz tartozó testtömeg percentilis: 3rd-5th

Az első azt jelenti, hogy fiú kortársai 25-50%-a alacsonyabb ennél a kisfiúnál. Informatív lehet, ha egy-két centivel többel vagy kevesebbel is kipróbáljuk a kalkulátort – megtudhatjuk, hogy a 10-25% vagy 50-75% tartományhoz van-e közelebb, azaz inkább az alacsonyabbak (10-25%) vagy inkább a magasabbak közé tartozik (50-75%).

A második azt jelenti, hogy fiú kortársainak csupán 5-10%-a alacsonyabb testtömegű, tehát példának hozott kisfiúnk elmarad a hasonló korú fiúkhoz képest, de még mindig a normál eloszlásba tartozik.

A harmadik pedig azt jelenti, hogy a hasonló magasságú fiúknak csupán 3-5%-a kisebb testtömegű, tehát a magasságához képest vékonynak számít, de önmagában természetesen ez sem kérdőjelezi meg az egészségét.

A percentilis informatív, de értékelése szakember feladata, ahogy egy esetleges kivizsgálás szükségességének megítélése is.

* * *

A hozzászólásokat átmenetileg lezártuk. A meglévőkben értékes tartalmat találnak, ajánljuk a mélyebb visszaolvasást figyelmükbe (navigáció a képernyő alján).

Kapcsolódó, új kalkulátorunk: várható testmagasság (béta)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Ha a brit orvosok rendben találták, aggodalomra nincs oka. A szülők is bizonyára magasak. Rendszeres mérés és gyermekorvosi vizit szükséges.

2020. 09. 06., v – 14:24 | Nóra

Tiszteletem!

A lányom 12 éves, és 185 cm magas. Férjem 190 cm, én 180 cm vagyok. Én is későn érő típus voltam, lányomnál úgy látom, csak mostanában kezdődnek látszani az érés első jelei, még nem menstruál. Kérdésem, mit tehetnék annak érdekében, hogy a növekedését lassítsuk. A gyerekorvos szerint fogadjuk el, hogy a lányom 2 méter feletti magasággal fog élni. Persze, hogy elfogadom, de nem tehetnénk mégis valamit? A lányom konkrétan depressziós emiatt. Pszichológushoz elviszem, de mást nem tehetnénk? Vigyem endokrin kivizsgálásra? Köszönöm.

Nagyon erős a genetikai prediszpozíció. A szélső tartományokat tekintve a nagyon alacsony növés teszi indokoltabbá az endokrinológiai kivizsgálást, de a saját maga megnyugtatása érdekében minden további nélkül fordulhat ezen a területen jártas szakorvoshoz. 

2020. 09. 05., szo – 19:15 | Vendég

Kisfiam 2 éves és 8 hónapos, aggaszt a magassága ami 88-89 cm. Már megjegyzést is kaptam, hogy pici. Az apuka viszonylag magas termetű, én viszont alacsony vagyok (161 cm) lehet annyi az egész, hogy az én termetemet örökli? Testsúlya átlagos 12,60 kg. Köszönöm válaszát!

Nem aggasztóak a számaik, teljesen rendben van. Korai még megmondani, hogy túlnövi-e az édesapját vagy sem. Természetes, hogy gyermekorvosuknak időről-időre látnia kell.

2020. 09. 03., cs – 16:14 | Hanna

15 éves múltam 3 hónapja. 171 cm és 50 kg vagyok. Alig vártam, hogy elérjem az 50 kg-ot, általában eszek eleget, de nem hízok (örököltem). Szinte soha nem is vagyok beteg, egészséges vagyok. Régebben sokat futottam és sportoltam egyebet is. Eddig alultápláltnak számítottam, most úgy néztem, hogy "csak" sovány vagyok. Mennyire vészes ez valójában és mit ajánlana hogy hízzak? 

A vészes jelzőt nyugodtan engedje el. Inkább szerencsés alkat, étkezzen igénye szerint, itt-ott energiában, szénhidrátban gazdagabban, különösen sporttevékenység esetén szem előtt tartva ezt. Ügyeljen csontozatára, gerincére, a kalciumbevitelre.  

2020. 07. 08., sze – 18:26 | Emőke

Kisfiam 5 és fél éves, 109 cm és 16-17 kg között ingadózik a súlya kb egy fél éve. Elég jól eszik, jó mozgású. Kell-e aggódjak valamiért? Szükséges kivizsgáltatni? Köszönöm szépen!

Nem, de gyermekorvosnak látnia kell időről időre fejlődése nyomon követéséhez.

2020. 07. 04., szo – 21:24 | Anett

Üdvözlöm!
A kislányom 3 év 10 hónapos 110 cm magas és 27 kg.Kellene aggódnom emiatt? A csoporttársai sokkal kisebbek nála,mint magasságban és súlyban is. A védőnő azt mondta,hogy minden rendben,mert kiskora óta átlag felett volt mindig az eredményei és nagyobb súllyal is született.
Válaszát előre is köszönöm!

2020. 07. 11., szo – 13:12 | orvosiLexikon.hu

Válasz Anett üzenetére

A védőnők magasan kvalifikált szakemberek, érdemes rájuk támaszkodni, nemkülönben a rendszeres gyermekorvosi vizitre.

2020. 06. 20., szo – 15:20 | Vendég

Szép jó napot! 16 éves múltam és 164 cm illetve 48 kg vagyok ez fiú létemre ez alacsony vagy teljesen normális a választ előre is köszönöm.

2020. 06. 13., szo – 17:13 | Csilla-K

A fiam 15 éves lesz augusztusban. Jelenleg 156 cm magas és 35 kg. Tavaly novemberben kórházba került lázas állapot elhúzódása miatt, ekkor kivizsgálták, nem találtak kórosat nála. Aggódom továbbra is, mert kicsi és vékony. Előfordulhat, hogy ő később érő típus és majd még ezután nő meg? Köszönöm.

Előfordulhat. Nem példa nélküli, hogy a Gauss-görbén elfoglalt pozíció számottevően változik az idő előrehaladtával. Lássa rendre gyermekorvos, mozogjon többet.

2020. 06. 11., cs – 18:54 | Beata

Fiunk csontosodasi zavarral szuletett (koponya nyilvarrata volt osszenove, zarodva /scaphocephalia/ korrekcios mutete volt 5honapos koraban) hamar ujra contosodott a teljes koponyaja, uj mutete nem volt. Most 6eves lesz egy honapon belul es magassaga 109cm, testsulya 18kg. Ez az ertek alacsony oka lehet az osszes varrat ujra csontosodasa?

Izolált szinosztózis esetében nem ismerünk ilyen összefüggést.

2020. 06. 06., szo – 09:26 | Zólyominé

Vékony testalkatúnak látom a lányom a kortársaihoz képest, illetve a szülei "általánosan zömök" testalkatához képest. Nem tudom ez mennyire egészséges nála.

Ez így merőben szubjektív. Számszerűsítsen a kalkulátorral, illetve kérdezzen meg másokat is, például egy gyermekorvost. Vélhetően nincs oka aggodalomra, inkább örülhet neki.

2020. 06. 05., p – 20:01 | Ilyes Tibor

A lanyom 14 eves 9 honapos
magassag 160 cm suly 40 kg
Eszik de eleg keveset.
Mit lehet csinalni?