Teázni márpedig kell?
Ma már jobbára filteres teát iszunk – hatás szempontjából állítólag nincs különbség.Amerikai kutatók szerint a fekete vagy zöld tea fogyasztása jelentős mértékben csökkentheti a szívinfarktus utáni halálozás kockázatát.
A vizsgálat során csaknem kétezer infarktuson átesett (tehát magas rizikójú) beteget kérdeztek ki életvitelükre és teafogyasztásukra vonatkozóan, majd négy éven keresztül követték figyelemmel sorsukat. Az eredmények messze felülmúlták a kutatók előzetes várakozásait.

Azon csoportba tartozók akik két vagy több csésze teát fogyasztottak hosszútávon a szívinfarktusukat megelőzően, 44%-kal(!) kisebb, az a csoport pedig, akik heti 14 csészénél kevesebbet ugyan, de rendszeresen fogyasztottak teát, 28%-kal kisebb infarktus utáni halálozási arányt mutattak a teát nem fogyasztókkal szemben.
A kutatók a hatást a zöld és fekete teában nagyobb mennyiségben kimutatható flavonoidoknak tulajdonítják, melyeket antioxidáns, a szív koronária ereinek simaizomzatára relaxáló hatást gyakorló, az LDL-koleszterin szintet pedig jótékonyan befolyásoló vegyületeknek tartanak (bor, sör, sőt, whiskey is tartalmazza, de a teánál kisebb mennyiségben).
A gyógynövényből készült teák hasonló előnyöket nem hoztak fogyasztóik számára.

A vizsgálat hiányossága, hogy nem terjedt ki a koffeinmentes teát fogyasztókra (ezek száma valószínűleg nem volt elegendő).

A koffein (pl. a vérnyomás megemelésével) gátolhatja, a szív és az agy ereit tágító tulajdonságával pedig támogathatja a flavonoidok fentebb vázolt jótékony hatását. Egy jövöbeni (széles beteganyagon végzett), célzott vizsgálat bizonyára választ ad erre a kérdésre is.


(–VBE–)

2003.08.26

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×