Teázni márpedig kell?

Amerikai kutatók szerint a fekete vagy zöld tea fogyasztása jelentős mértékben csökkentheti a szívinfarktus utáni halálozás kockázatát.

A vizsgálat során csaknem kétezer infarktuson átesett (tehát magas rizikójú) beteget kérdeztek ki életvitelükre és teafogyasztásukra vonatkozóan, majd négy éven keresztül követték figyelemmel sorsukat. Az eredmények messze felülmúlták a kutatók előzetes várakozásait.

Azon csoportba tartozók akik két vagy több csésze teát fogyasztottak hosszútávon a szívinfarktusukat megelőzően, 44%-kal(!) kisebb, az a csoport pedig, akik heti 14 csészénél kevesebbet ugyan, de rendszeresen fogyasztottak teát, 28%-kal kisebb infarktus utáni halálozási arányt mutattak a teát nem fogyasztókkal szemben.

A kutatók a hatást a zöld és fekete teában nagyobb mennyiségben kimutatható flavonoidoknak tulajdonítják, melyeket antioxidáns, a szív koronária ereinek simaizomzatára relaxáló hatást gyakorló, az LDL-koleszterin szintet pedig jótékonyan befolyásoló vegyületeknek tartanak (bor, sör, sőt, whiskey is tartalmazza, de a teánál kisebb mennyiségben).
A gyógynövényből készült teák hasonló előnyöket nem hoztak fogyasztóik számára.

A vizsgálat hiányossága, hogy nem terjedt ki a koffeinmentes teát fogyasztókra (ezek száma valószínűleg nem volt elegendő).

A koffein (pl. a vérnyomás megemelésével) gátolhatja, a szív és az agy ereit tágító tulajdonságával pedig támogathatja a flavonoidok fentebb vázolt jótékony hatását. Egy jövöbeni (széles beteganyagon végzett), célzott vizsgálat bizonyára választ ad erre a kérdésre is.

 

–VBE–

2003.08.26

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.