Singultus inzultus – Bővebben a csuklásról

Háttérben meghúzódó betegségre nem utaló, azaz nem tartós és/vagy nem rendszeresen visszatérő, jóindulatú csuklás (singultus) megszüntetésére számos praktikát ismerünk.

Egyesek hatékonyabbak, mások tán kevésbé, többségét laikusok is bevethetik, néhányuk azonban egészségügyi téren képzett szakember közreműködését igényelheti.

A legegyszerűbb, amit mindannyian kipróbáltunk vagy javasoltunk már, az néhány korty víz megivása. A csuklás megszüntetésére önmagában is alkalmas légzésvisszatartással kombinálva jóval hatékonyabb.

Alternatívák: segíthet a zárt hangrés melletti levegő préselés (Valsalva manőver). Talán érthetőbb és kézenfekvőbb, ha a kézfejünkre nyitott szájjal, de ahhoz körös-körül légmentesen tapasztott ajkakkal megpróbálunk levegőt kifújni.

Vannak akik a térdek mellkashoz szorítását (rekeszizom ingerlése), vagy rövid ideig történő zacskóba lélegzést ajánlanak, de a "nyeldeklés" előnyeit kidomborító kiskanálnyi kristálycukor, vagy egy citromszelet elfogyasztása is megkönnyebbülést hozhat.

A gyomor feszülése (túlzott táplálákfelvétel), sok levegő nyelése (aerophagia, pl. szénsavas italok fogyasztása) során jelentkező csuklásra büfögés jelenthet gyógyírt. A csuklást kiválthatja alkoholfogyasztás, hirtelen hőmérsékletváltozás (pl. váltózuhany), nevetés, izgatottság és stressz is.

Ha a csuklás a fenti módszerek alkalmazására nem múlik el, szakavatottak segítségére lehet szükség. A nyelv kihúzása, a nyelvcsap (uvula) felemelése erős inger, csakúgy mint a szemgödrök feletti területre történő nyomás alkalmazása, vagy a carotis masszázs (bolygóideg, azaz a n. vagus ingerlése).

Számos betegség válthat ki kevésbé jóindulatú, tartós illetve visszatérő csuklást. Főként a savós hártyák érintettsége esetén jelentkezik, de lehet anyagcsere (pl. veseelégtelenség), idegrendszeri (pl. agysérülés), daganat, vagy éppen fertőzéses eredetű. Sokszor ezek is a bolygóideg, illetve a rekeszt ellátó idegág (n. phrenicus) izgalmára vezethetőek vissza.

Esetenként semmilyen okot nem lehet kideríteni a makacs csuklás hátterében, ekkor pszichés háttér feltételezhető, de ha ez sem bizonyítható, akkor ismeretlen eredetű (idiopathiás) csuklásról beszélünk.

A különféle műfogásokkal nem befolyásolható csuklást az alapbetegség kezelésével és bizonyos – többé-kevésbé hatékonynak bizonyult – gyógyszerek (pl. chlorpromazin) alkalmazásával lehet megszüntetni.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

Megjegyzés

Önmagában a mégoly tartós csuklás sem vezet a szervezet súlyos kimerüléséhez, csuklástól nem lehet holtan összecsuklani...

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.