Megnyitja kapuit hazánk első HPV-centruma

Budapesten, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, prof. Dr. Pajor Attila vezetésével megnyílt hazánk első HPV-centruma. A HPV betűszó a humán papilloma vírust takarja, amelynek bizonyos típusai 99%-ban felelnek a méhnyakrák kialakulásáért.

Az első hazai HPV központ létrehozásában szerepet játszott, hogy az utóbbi időben jelentősen bővültek a tudományos ismeretek a HPV fertőzésről, forradalmian új lehetőségek mutatkoznak a vírusfertőzés megelőzésében és a már kialakult fertőzés kezelésében, ezáltal magának a méhnyakráknak a megelőzésében, továbbá a lakosság részéről is komoly igény mutatkozik a komplex megelőző vizsgálatokra, a széles körű információkra és tanácsadásra.

A méhnyakrák Magyarországon az emlőtumor után a második leggyakoribb daganatos betegség a nők körében. Évente megközelítően 2600 új rosszindulatú méhnyak elváltozást ismernek fel és a méhnyakrák halálozási rátánk háromszorosa az európai átlagnak. Pedig a méhnyakrák – az emlőrákkal ellentétben – megelőzhető: védőoltással vagy az időben diagnosztizált HPV fertőzés esetén alkalmazott immunerősítő terápia alkalmazásával.

A betegség kialakulásáért a legfrissebb kutatások szerint 99%-ban a humán papilloma vírus tehető felelőssé. A vírusnak mintegy 120 típusa ismert, melyek közül 18 jelent kockázatot a méhnyakrák kialakulása szempontjából. A kockázat mértéke eltérő. A HPV 16 és 18 típusának jelenléte vezethet leginkább rákmegelőző állapothoz, illetve daganat kialakulásához. Mellettük vannak olyan további onkogén típusok, amelyek csak közepes vagy kis mértékben veszélyesek a méhnyakrák előidézését illetően.

Humán papilloma vírust nagyon sok ember hordoz magában. A világon mintegy 660 millió nő HPV pozitív, és hazánkban is évente 40-50.000 új vírusfertőzést diagnosztizálnak. Egy felmérés szerint a tizenéves lányok 33%-a, a korai huszonévesek 45%-a és a reproduktív korú nők 34%-a kap HPV fertőzést. A HPV fertőzéseknek szerencsére csak kis részében szerepelnek az onkogén típusok.A kizárólag nemi kontaktus útján terjedő kórokozó férfiakat is megfertőz, akik gyakran tünetmentes hordozókká válnak.

A HPV önmagában többnyire nem okoz betegséget, mert az egészséges immunrendszer legyőzi a fertőzést. Ha azonban a nő a szexuális partnerek számának növekedésével, illetve a szülés nyomán esetlegesen visszamaradt méhszájseb következtében többféle HPV fertőzést, vagy ismételt fertőződéseket kap , már nem mindig jön létre olyan erős és tartós immunválasz, amely képes az infekciót megszüntetni.

A sejtekben lappangó vírus többnyire akkor kap életre, amikor az érintett személy immunrendszere valami miatt legyengült (tartós stresszhatás éri, dohányos az illető, valamilyen betegségen, pl. légúti infekción esett át, vagy krónikus bajban, pl. diabéteszben szenved), és a fertőzés állandósul. A HPV vírus ilyenkor intenzív szaporodásnak indulhat, és ennek nyomán rákmegelőző állapot, majd pedig méhnyakrák fejlődhet ki.
A HPV-fertőzés megelőzhető és meg is lehet belőle gyógyulni, így a méhnyakrák is elkerülhető. A prevenció elsődleges módjának a néhány hónapja már hazánkban is elérhető HPV-vakcina tekinthető.

A vakcina elsősorban a még szexuális életet nem élő serdülőknek javasolt, de hatékony a 16–26 év közötti lányok és asszonyok esetében is. A néhány hónapja hozzáférhető védőoltás mellett a nők többsége számára a megelőzéshez vezető legfőbb út egyelőre még az úgynevezett másodlagos prevenció, az évente ajánlott szűrővizsgálat- amelynek elvégzése egyébként a méhnyakrák elleni vakcinával beoltott hölgyeknél is szükséges- és a gondozás.

A másodlagos prevenciót szolgálja az ún. cytológiai szűrés és a méhnyak mikroszkópos vizsgálata, a kolposzkópia, valamint a HPV fertőzés kimutatása. A HPV-centrumban lehetőség nyílik a HPV rutinszerű ellenőrzésére. Ha a HPV teszt pozitív, azaz humán papilloma vírus jelenlétét mutatja ki, döntést kell hozni, hogy a műtéti beavatkozás szükségszerű-e.

Ez azon múlik, hogy a hagyományos rákszűrő vizsgálat mutat-e rákmegelőző állapotot, esetleg méhnyakrákot. Amennyiben műtétre nincs szükség, a HPV fertőzés tipizálását kell elvégezni a kockázat mértékének megállapítására. Ezt követően nagyon fontos a beteg folyamatos monitorozása. A betegek utánkövetését a HPV fertőzés jelenlétéig kell folytatni. A kezelés fontos részét képezi az immunrendszer stimulálása.

Ilyen esetben javasolt egy svájcban kifejlesztett immunrendszert erősítő gyógyszer szedése. amely a vírus által legyengített védekezési mechanizmusokat helyreállítja, és segít legyőzni az infekciót. Ez a receptköteles tabletta bizonyítottan fokozza a vírusfertőzött sejtek elpusztítását a saját immunsejtek által. Három hónapos kúra esetén szignifikánsan nő a gyógyulási hajlam, és akár a műtét is elkerülhetővé válik.

Amennyiben a fertőzés már rákmegelőző állapotot idézett elő, a fertőzött területen egy kisműtéttel (a méhnyak kitisztításával, vagy a méhnyak kúp alakú kimetszésével) eltávolítják a kóros sejteket, melyekből kezelés hiányában rákbetegség alakulhatna ki, ebben az esetben is javasolt az immunerősítő terápia a betegség kiújulásának megakadályozására.

Az újonnan megnyílt HPV-centrum célja, hogy az elsőleges és másodlagos eljárások alkalmazásával elősegítse a méhnyakrák előfordulásának csökkenését. Az itt jelentkező nők komplex ellátásban részesülnek, ami magában foglalja a nőgyógyászati vizsgálatot, a rák- és a HPV szűrést, a beteg felvilágosítását és szükség esetén a terápiás javaslat megbeszélését.

A HPV-centrumba elsősorban a már aktív szexuális életet élő 16 év feletti hölgyeket várják, hiszen a partnerkeresés időszakában a legmagasabb a HPV fertőzés kockázata. A fertőzés korai felismerése és kezelése kulcsszerepet tölt be a méhnyakrák kialakulásának prevenciójában.

 

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.