Az emlőrák – megelőzési és szűrési lehetőségek

Hogyan harcolhat eredményesen az emlőrák ellen? Életmódbeli (elsődleges prevenciós) tanácsokként a következőket érdemes megfontolni: figyeljen oda étkezésére, kerülje a zsírban gazdag ételeket – az elhízást –, az alkoholt, és sportoljon! Ezek betartása számos nagy tanulmány eredményei szerint csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Az emlőrák esetében azonban a másodlagos prevención, azaz a szűrővizsgálatokon van a hangsúly. Ennek első eleme az emlők havonkénti önvizsgálata, ami húszéves kortól ajánlott. Rendkívül fontos a vizsgálat elvégzése olyan családoknál, ahol a női ágon (nagymama, édesanya, testvér) a betegség már korábban jelen volt.

Az emlővizsgálatot lehetőleg a menstruációs periódust követően végezze el, amikor a mell nem érzékeny vagy duzzadt (a menstruáció lezajlását követő hétvége a célszerű időpont, amikor az emlő a legpuhább és a legkönnyebben áttapintható). Ha a menstruáció nem rendszeres, akkor vizsgálja melleit minden hónapban lehetőleg ugyanazon a napon. A menstruáció elmaradását követően, a változó korban is minden hónapban egyszer, egy meghatározott napon történjék az önvizsgálat.

Ha valami rendellenességet tapasztal (csomó vagy göb az emlőben vagy a hónaljban, a mell formájának megváltozása, váladékozás a mellbimbóból, a mellbimbó tartós behúzódása vagy az emlő bőrének megváltozása), keresse fel orvosát. A legtöbb esetben a talált elváltozás vagy emlőcsomó nem rákos eredetű, de megnyugodni csak pontos szakorvosi vizsgálat után szabad.

Az emlők rendszeres önvizsgálata esetén sem nélkülözhető azonban azok orvossal történő időszakos átvizsgáltatása.
Az Amerikai Rák Társaság ajánlása szerint 20 és 40 éves életkor között ezt legalább háromévenként egyszer, 40 év fölött pedig évenként el kell végeztetni. Ezek az ajánlások olyan nőkre vonatkoznak, akiknél semmiféle olyan tényező nem áll fenn, amely miatt ők emlőrák kialakulása szempontjából a magas kockázatú csoportba tartoznának.

Egyénileg már húszéves kortól ajánlható, hogy évente egyszer szakorvos vizsgálja meg a melleket. Ezt célszerű a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat keretében elvégezni.

Az emlőszűrés általánosan elfogadott módja a mammográfia. A mammográfia a nem tapintható, azaz tömegében kisebb daganatok észlelésére is alkalmas, a korábban megkezdett kezelés pedig magasabb gyógyulási arányt eredményez.

A Népegészségügyi Program lehetővé tette az emlőszűrő-vizsgálatok országos méretű megszervezését. A szűrővizsgálatok keretén belül a 45 és 65 év közötti nők kétévente névre szóló meghívót kapnak postán, pontosan megjelölve, mikor kell megjelenniük.

A mammográfiás szűrővizsgálat a lakosság számára teljesen ingyenes, s a legutóbbi előzetes adatok szerint a részvételi arány már elérte a hatvan százalékot.

Azon nők esetében, akiknél a család anyai ágon érintett a betegségben, a szűrés még fontosabb! Akinél a családon belül a közvetlen felmenőnél (az anyánál) vagy oldalágon (a lánytestvérnél) emlőrák fordult elő, ajánlott a mammográfiás alapfelvételt előbb (tehát 45 éves kor előtt) elvégezni (5-10 évvel korábban, mint ahány éves korban a rokon daganatát diagnosztizálták).

Mammográfiát legkorábban általában harmincéves korban végeznek, akkor is, ha már volt családi előfordulás. 45 éves korig a szakma ajánlása szerint háromévente kell elvégezni. A szakma ötvenéves kor felett évente javasolja a mammográfiát minden nőnek. Panasz esetén bármikor elvégzik a vizsgálatot, két szűrési időpont között is.

Az emlőrákról, az emlőönvizsgálat helyes módjáról további információkat olvashatnak a daganatok.hu – őszintén a daganatos betegségekről című honlapon, ahol a mammográfiás központok elérhetőségét is megtalálhatják.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 040604)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.