2 millió kutya = 600 tonna ürülék napontaTöbb millió élősködő pete környezetünkben nap mint nap.
A kutyák ürüléke milliónyi olyan élősködőt (parazitát) tartalmaz, melyek az emberre is veszélyes fertőzéseket terjesztenek. Az ilyen, állatról emberre terjedő megbetegedések a parazitás zoonózisok közé tartoznak.
A három hónaposnál fiatalabb kölyökkutyák majdnem 100%-a fertőzött orsóféreggel. Egy hazai felmérés szerint három kezeletlen kutyából legalább egy ürülékében kimutathatók a féregpeték.

A kutyák emésztőcsatornájában számos féregfaj (főként fonál- és galandféreg) élősködik, melyek petéi, lárvái több ezerszám juthatnak ki a környezetbe az állatok bélsárürítése során.
Leginkább a gyerekek vannak kitéve a fertőződés veszélyének, hiszen a kutyával érintkezve kevésbé ügyelnek a higiéniára. Az 1-6 éves korú gyermekek 10-30%-ánál tapasztalható a föld-, homok-(játszótéri homokozók!!), fűevés.
A kutyák féregellenes kezelésére megfelelő hatóanyagokat tartalmazó állatgyógyszerek vannak, melyek rendszeres alkalmazásával nemcsak a kutyák fertőzöttségét csökkenthetjük, hanem az emberi megbetegedést is megelőzhetjük.
A hangsúly az állatok rendszeres kezelésén van!
Hazánkban is rendelkezésre állnak a többnyire tablettás kiszerelésű, széles hatásspektrumú (számos féregfaj ellen alkalmazható) készítmények. Van közöttük ízesített, amelyet a kutyák maguktól is elfogyasztanak. Az ember a keserű ízű tablettát is legyömöszöli a torkán, de ez az állatoknál igen heves ellenállást vált ki. A sokéves kísérletezés során kifejlesztett készítmények esetleg drágábbak, de megbízhatóbbak, alkalmazásuk kényelmesebb.


Dr. Fok Éva

állatorvos
forrás: Daylightmedia

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×