Fertőtlenítés – az elfeledett ózon

Jól tudjuk, hogy mostanság az élelmiszerek vásárlását különösen meg kell tervezni, a felhasználást illetően előre kell gondolkodni. Érdemes a megvett termékeket "karanténba" helyezni egy külön helyiségbe, de legalább néhány külön polcra, ahová 2-3 napra elpakolhatjuk, és ezalatt az idő alatt nem is nyúlunk hozzá.

Amiket rögtön fel kell használni, azokat fertőtleníteni kell. Ugyanígy a hűtendő áruk többségét. Későbbi felhasználás esetén –  nagyobb hűtőszekrényben – ezeket is külön polcra lehet tenni. Kimért termékek, húspultban vett kolbász, szalonna stb. esetében is ajánlatos várni fogyasztásuk megkezdése előtt. Jól jöhet ilyenkor egy ózonnal működő hűtőszagtalanító, ez ugyanis nemcsak szagok, hanem mikroorganizmusok ellen is hatékony.

Az ózon azonban a hűtőszekrényen kívül is bevethető. Ehhez ózon, azaz aktív oxigén (O3) előállítására képes légtisztító készülékre, háztartási, esetleg autós ózongenerátorra van szükség. Az ózonnak, mint rendkívül erős oxidálószernek semmilyen vírus nem képes ellenállni, és már csekély koncentrációban is segíthet lerövidíteni az élelmiszer-karantén időtartamát. Az ózont egyes termelők tojások fertőtlenítésére is alkalmazzák.

Egy füst (azaz egy ózon) alatt kinti, de mosásra még nem szánt ruházatunkat, személyes tárgyainkat is érdemes a légtisztítóval, ózonos fertőtlenítővel egy légtérben, felakasztva tárolni. Előnyös, ha ez a helyiség kisebb, de mielőtt újra birtokba vesszük, szellőztesük ki. A levegő tisztítása számottevő ózon kibocsátása nélkül is hasznos, maga a fizikai szűrés (HEPA), az ionizáció, a negatív ionok jelenléte mind hozzájárulhatnak a védekezéshez, bármilyen berendezésről is legyen szó.

Az ózon alkalmazhatóságán nézetünk szerint a járvány kezelésében, intézményi szinten is érdemes lenne elgondolkodni, hiszen zárt légtérben mindenhová eljut, semmi nem maradhat rejtve előtte (ellentétben a vegyianyagokkal, germicid- vagy UV-C lámpákkal), mindent átjár, megfelelő koncentráció esetén a mikroorganizmusoknak esélyük sincs. Védőeszközök, maszkok, álarcok fertőtlenítésére is alkalmas lehet.

Nagyobb léptékű és koncentrációjú felhasználásban azonban ki kell zárni az egyidejű emberi jelenlétet. Az aktív oxigén jellegzetesen szúrós szagú, légúti irritációt és károsodást okozhat, ellenben hamar el is bomlik, sok kémiai fertőtlenítővel szemben nyom nélkül távozik. További előnye, hogy előállítása olcsó, egy ózongenerátor egyszerű eszközökkel, egyszerű alkatrészekből építhető meg.

Itt érdemes megjegyzeni, hogy az ózont terápiás célzattal is kutatták, röviden még a korábbi SARS-vírus elleni bevethetőségére is kitérve. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312702/)

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

Megjegyzés


Akik háztartási tisztítószerekkel, felületfertőtlenítőkkel tisztítják a csomagolt élelmiszereket, azok óvatosan járjanak el. A legelőnyösebb a 60-80%-os alkohol lenne erre a célra, de ez meglehetősen költséges, beszerezhetősége pedig bizonytalan. Alkohol esetében figyeljünk a megfelelő behatási időre.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.