Ezerarcú tablettaformák

A gyógyszerek szervezetbe történő bejuttatásának számos módja van. Valamennyi között a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerforma a tabletta. A lenyelésre szánt tabletta hatóanyaga a gyomorban vagy a bél meghatározott szakaszán szívódik fel, esetleg helyi hatást vált ki. Ilyen a legtöbb úgynevezett „normál” tabletta, a késleltetett hatású retard tabletták vagy a gyomorsaválló bevonattal ellátott drazsék.

Ezenkívül számos új fajta, alapvetően a tabletták csoportjába tartozó gyógyszertípussal találkozhatunk a patikákban. E fejlesztések a hatékonyabb felszívódást, a hosszabb hatástartamot, és nem utolsósorban a kellemesebb, kényelmesebb bevételt szolgálják.

A szopogatótabletták hatóanyaga a szájüregben oldódik és helyi hatást fejt ki. Többnyire fertőtlenítőszert, antibiotikumot, helyi érzéstelenítőt tartalmaznak.

A rágótabletták viszonylag nagy átmérőjűek, kellemes ízűek. Ezt a tablettafajtát szét kell rágni, majd le kell nyelni, a hatóanyag – ellentétben a szopogatótablettával – a gyomor-bélrendszerben szívódik fel. A rágótabletták általában gyomorsavkötő anyagot, különféle vitaminokat, acetil-szalicilsavat tartalmaznak.

Vannak ún. szublingvális, nyelv alatti alkalmazásra szánt tabletták, melyek hatóanyaga a száj nyálkahártyáján keresztül szívódik fel. Ez az alkalmazási mód akkor előnyös, ha gyors hatásra van szükség (pl. nitroglicerin bevétele), vagy az aktív komponens a gyomor-bélrendszerbe jutva elbomlana.

Az ún. bukkális tablettákat szintén a szájüregben kell tartani, vagy az ajak és a fogíny közé kell helyezni az alkalmazás során. Ez a technológiai megoldás elterjedt a hormontartalmú gyógyszerek esetében.

Az oldatkészítésre szánt tabletta legfontosabb jellemzője, hogy nem bevételre szánták, hanem kizárólag fertőtlenítésre, a testfelület lemosására, illetve borogatásra használható. Víz hozzáadásával oldat készítendő belőle.

A hüvelytabletták mérete és alakja is eltér a megszokottól: nagyobbak, hosszúkás vagy lapított ovális alakúak.

A tabletták speciális változata a pezsgőtabletta. Olyan technológiával készül, hogy hatóanyagai csak vízben való oldás, illetve elegyedés hatására válnak szabaddá.
Alkalmazásuk lényege, hogy a bevételre szánt tablettát általában 1-2 dl vízben, esetleg más folyadékban feloldva, a pezsgés befejeződése után kell elfogyasztani. A hatóanyag természetétől függően a vízzel való érintkezést követően a tabletta vagy teljesen feloldódik, vagy „csak” szétesik, s így válik könnyebben hozzáférhetővé a szervezet számára.

Milyen előnyökkel jár a pezsgőtabletta alkalmazása?

Számos, pezsgőtablettával végzett klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy a hatóanyag a legtöbb esetben 15 percen belül felszívódik. A hagyományos tabletták a lenyelést követően hosszabb-rövidebb időt töltenek a gyomor-bél traktusban, és a szilárd forma feloldódva a gyomornedvben bizonyos hatóanyagok esetén irritációt okozhat a nyálkahártyán. A pezsgőtabletta alkalmazása során a bevételre szánt vegyületet először folyadékban oszlatjuk el, és így elkerülhető a helyileg kialakuló nagy töménységű oldat károsító hatása.

A szervezet átlagos folyadékigénye – napi 1,5-2 liter – egyes betegségekben, illetve állapotokban (hasmenés, intenzív munka, sportolás, magas hőmérséklet) megnövekedhet. Ennek pótlása pezsgőtabletta alkalmazásával célszerű lehet, mert a tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok folyadékkal együtt juttathatók be a szervezetbe.

A nyelési nehézségekkel küzdő idősek vagy betegek számára a pezsgőtabletta megfelelő lehetőséget nyújt a biztonságos gyógyszerbevételhez, adagoláshoz.

Az egyik legegyszerűbb hatóanyag, a kalcium-karbonát, a gyomor sósavas közegében – gázképződés közben – bomlik és a kalcium oldott formában kerül az emésztő traktusba, ahonnan lehetővé válik a felszívódása. Időskorban gyomorsavhiány következtében az oldódás nem tökéletes, így a kalcium-karbonát változatlan formában jut el az alsóbb traktusba, székrekedést okoz, míg a keletkező szén-dioxid kellemetlen puffadást válthat az arra érzékenyekben. A pezsgőtabletta használatával ezek a hátrányok kiküszöbölhetők.

Azok a hatóanyagok – például aminosavak, antibiotikumok –, amelyek a gyomor erősen savas közegében károsodást szenvedhetnek, megóvhatók pezsgőtabletta formában történő beadással. Nagy dózisok vagy sokféle összetevő egyidejű szervezetbe történő bejuttatására ideális lehetőség a pezsgőtabletta, amelynek mérete jóval meghaladja a hagyományos tablettáét (átlagos átmérő: 2,5 cm, tömeg: 5 gramm).

A pezsgőtabletta nedvességre igen érzékeny, ezért jól záródó hengerbe töltve kapható, és gyakran nedvszívó anyagot is elhelyeznek mellé. Gyakori jelenség, hogy a nem megfelelően tárolt gyógyszerek megkeményednek, és az oldódás nem lesz tökéletes, vagy még alkalmazás előtt elporlad a tabletta. Ezek a hibák megfelelő gyártási technológia alkalmazásával, a segédanyagok jó megválasztásával kiküszöbölhetők, és az alkalmazási előírás betartásával megelőzhetők.

Mely betegségek kezelésében használnak pezsgőtabletta formát?

 • ízületi, mozgásszervi bántalmak
 • fájdalmas, lázas állapotok
 • a csontritkulás kiegészítő kezelése
 • a gyomor- és bélrendszer betegségei, savtúltengés
 • allergiás betegségek
 • vitamin- és ásványianyag-pótlás stb.

Melyek a leggyakoribb hatóanyagok?

 • C-vitamin és más vitaminok
 • acetilszalicilsav;
 • paracetamol
 • ibuprofen
 • magnézium- és alumíniumtartalmú savlekötők
 • kalcium stb.

 

Abádiné dr. Erdei Ildikó

forrás: archívum
(Patika Tükör)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.