Ezerarcú tablettaformákA gyógyszerek szervezetbe történő bejuttatásának számos módja van. Valamennyi között a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerforma a tabletta. A lenyelésre szánt tabletta hatóanyaga a gyomorban vagy a bél meghatározott szakaszán szívódik fel, esetleg helyi hatást vált ki. Ilyen a legtöbb úgynevezett „normál” tabletta, a késleltetett hatású retard tabletták vagy a gyomorsaválló bevonattal ellátott drazsék.

Ezenkívül számos új fajta, alapvetően a tabletták csoportjába tartozó gyógyszertípussal találkozhatunk a patikákban. E fejlesztések a hatékonyabb felszívódást, a hosszabb hatástartamot, és nem utolsósorban a kellemesebb, kényelmesebb bevételt szolgálják.
A szopogatótabletták hatóanyaga a szájüregben oldódik és helyi hatást fejt ki. Többnyire fertőtlenítőszert, antibiotikumot, helyi érzéstelenítőt tartalmaznak.
A rágótabletták viszonylag nagy átmérőjűek, kellemes ízűek. Ezt a tablettafajtát szét kell rágni, majd le kell nyelni, a hatóanyag – ellentétben a szopogatótablettával – a gyomor-bélrendszerben szívódik fel. A rágótabletták általában gyomorsavkötő anyagot, különféle vitaminokat, acetil-szalicilsavat tartalmaznak.

Vannak ún. szublingvális, nyelv alatti alkalmazásra szánt tabletták, melyek hatóanyaga a száj nyálkahártyáján keresztül szívódik fel. Ez az alkalmazási mód akkor előnyös, ha gyors hatásra van szükség (pl. nitroglicerin bevétele), vagy az aktív komponens a gyomor-bélrendszerbe jutva elbomlana.
Az ún. bukkális tablettákat szintén a szájüregben kell tartani, vagy az ajak és a fogíny közé kell helyezni az alkalmazás során. Ez a technológiai megoldás elterjedt a hormontartalmú gyógyszerek esetében.
Az oldatkészítésre szánt tabletta legfontosabb jellemzője, hogy nem bevételre szánták, hanem kizárólag fertőtlenítésre, a testfelület lemosására, illetve borogatásra használható. Víz hozzáadásával oldat készítendő belőle.
A hüvelytabletták mérete és alakja is eltér a megszokottól: nagyobbak, hosszúkás vagy lapított ovális alakúak.
A tabletták speciális változata a pezsgőtabletta. Olyan technológiával készül, hogy hatóanyagai csak vízben való oldás, illetve elegyedés hatására válnak szabaddá.
Alkalmazásuk lényege, hogy a bevételre szánt tablettát általában 1-2 dl vízben, esetleg más folyadékban feloldva, a pezsgés befejeződése után kell elfogyasztani. A hatóanyag természetétől függően a vízzel való érintkezést követően a tabletta vagy teljesen feloldódik, vagy „csak” szétesik, s így válik könnyebben hozzáférhetővé a szervezet számára. (keretes)
Milyen előnyökkel jár a pezsgőtabletta alkalmazása?
Számos, pezsgőtablettával végzett klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy a hatóanyag a legtöbb esetben 15 percen belül felszívódik.
A hagyományos tabletták a lenyelést követően hosszabb-rövidebb időt töltenek a gyomor-bél traktusban, és a szilárd forma feloldódva a gyomornedvben bizonyos hatóanyagok esetén irritációt okozhat a nyálkahártyán. A pezsgőtabletta alkalmazása során a bevételre szánt vegyületet először folyadékban oszlatjuk el, és így elkerülhető a helyileg kialakuló nagy töménységű oldat károsító hatása.
A szervezet átlagos folyadékigénye – napi 1,5-2 liter – egyes betegségekben, illetve állapotokban (hasmenés, intenzív munka, sportolás, magas hőmérséklet) megnövekedhet. Ennek pótlása pezsgőtabletta alkalmazásával célszerű lehet, mert a tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok folyadékkal együtt juttathatók be a szervezetbe.
A nyelési nehézségekkel küzdő idősek vagy betegek számára a pezsgőtabletta megfelelő lehetőséget nyújt a biztonságos gyógyszerbevételhez, adagoláshoz.
Az egyik legegyszerűbb hatóanyag, a kalcium-karbonát, a gyomor sósavas közegében – gázképződés közben – bomlik és a kalcium oldott formában kerül az emésztő traktusba, ahonnan lehetővé válik a felszívódása. Idős korban gyomorsavhiány következtében az oldódás nem tökéletes, így a kalcium-karbonát változatlan formában jut el az alsóbb traktusba, székrekedést okoz, míg a keletkező szén-dioxid kellemetlen puffadást válthat az arra érzékenyekben. A pezsgőtabletta használatával ezek a hátrányok kiküszöbölhetők.
Azok a hatóanyagok – például aminosavak, antibiotikumok –, amelyek a gyomor erősen savas közegében károsodást szenvedhetnek, megóvhatók pezsgőtabletta formában történő beadással.
Nagy dózisok vagy sokféle összetevő egyidejű szervezetbe történő bejuttatására ideális lehetőség a pezsgőtabletta, amelynek mérete jóval meghaladja a hagyományos tablettáét (átlagos átmérő: 2,5 cm, tömeg: 5 gramm).
A pezsgőtabletta nedvességre igen érzékeny, ezért jól záródó hengerbe töltve kapható, és gyakran nedvszívó anyagot is elhelyeznek mellé.
Gyakori jelenség, hogy a nem megfelelően tárolt gyógyszerek megkeményednek, és az oldódás nem lesz tökéletes, vagy még alkalmazás előtt elporlad a tabletta. Ezek a hibák megfelelő gyártási technológia alkalmazásával, a segédanyagok jó megválasztásával kiküszöbölhetők, és az alkalmazási előírás betartásával megelőzhetők.
Mely betegségek kezelésében használnak pezsgőtabletta formát?

• ízületi, mozgásszervi bántalmak
• fájdalmas, lázas állapotok
• a csontritkulás kiegészítő kezelése
• a gyomor- és bélrendszer betegségei, savtúltengés
• allergiás betegségek
• vitamin- és ásványianyag-pótlás stb.
Melyek a leggyakoribb hatóanyagok?
• C-vitamin és más vitaminok
• acetilszalicilsav;
• paracetamol
• ibuprofen
• magnézium- és alumíniumtartalmú savlekötők
• kalcium stb.

Abádiné dr. Erdei Ildikó

forrás: Patika Tükör

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×