AstraZeneca – a francia kompromisszum

Oltáspártiak vagyunk. Az azonban nem járja, hogy elferdítsük a valóságot. Az AstraZeneca oltóanyagának korábban egészséges (vagy annak vélt) embereknél véralvadási zavarhoz, vérrögképződéshez vezető hatásának beállítása véletlen egybeesésként merőben idegen tőlünk.

Így nem lehet az oltás mellett érvelni, egyenértékű lenne azzal, hogy megkérdőjelezzük olvasóink józan ítélőképességét, egyúttal az oltásellenesség malmára is hajtva a vizet.

Nem helyes előcitálni az átlagpopuláció számait sem, azzal hogy egy-egy halálok gyakorisága ott is pont annyi, amennyi. Az AstraZeneca vakcinának rendkívül kicsi valószínűséggel, de lehet olyan súlyos mellékhatása jelenlegi ismereteink szerint, mely a beoltott életét veszélyeztetheti. A szakértőket nem csupán az időbeni egybeesés késztetheti ennek kimondására, noha ez valóban a legfontosabb és nyilvánvaló kritériumok egyike. 

Mindannyian különbözőek vagyunk. Egészséges emberként is. Bonyolult és egyedi élettani, anyagcsere-vonatkozású, vagy éppen immunológiai jellemzőkkel. Aki már vette a fáradságot és végigolvasta egy-egy gyógyszer betegtájékoztatóját, az tudja, hogy még a vény nélkül kapható készítmények körében is előfordulhatnak súlyos, akár fatális mellékhatások. A különféle betegségek elleni oltásoknál nemkülönben. Nagyon csekély arányban, de előfordulhatnak.

A koronavírus ellen oltások százmillióit adták, illetve fogják beadni a jövőben. Soha ilyen globális "gyógyszerezést" nem kellett megélnie, meglépnie a emberiségnek történelme során. Az összes oltás, köztük AstraZeneca oltóanyaga esetében is csupán milliomodnyi a valószínűsége annak, hogy valakinél súlyos mellékhatás jelentkezik. Példálóztak már a fejre eső tégla és a villámcsapás valószínűségével, de megértjük, hogy a mellékhatások konkrét érintettjeit és családtagjait az elhanyagolható valószínűség nem vigasztalja, és az oltás előtt állókat sem feltétlenül bátorítja.

Az oltásoknak tehát lehetnek mellékhatásaik, nagyon-nagyon ritkán súlyosak is, de biztonságunk megteremtésére pillanatnyilag nincs alternatíva. Ezért is jobb a többféle oltóanyag, de egy-egy további kormányzati intézkedés is észszerű kompromisszumot hozhat. Ezt szem előtt tartva döntöttek például a franciák a minap arról, hogy a jövőben az 55 év felettiek kaphatják meg az AstraZeneca vakcináját, fiatalabbak nem, mivel a kapcsolatba hozható halálesetek eddig őket érintették.

Itt jegyeznénk meg, hogy az oltások és újraoltások mellett égetően szükség lesz olyan valóban hatékony antivirális gyógyszerek kifejlesztésére, melyeket az antibiotikumokhoz hasonlóan, a tünetek megjelenésekor elkezdhetünk szedni. Fontos lenne, hogy mindenki, a gyógyszergyárak is lássák ennek jelentőségét, vagy ha nem eléggé, hát rá legyenek szorítva erre. Hosszú évtizedek óta nincs igazi áttörés az antivirotikumok terén, noha velük az emberiség a siker reményében új frontot nyithatna, és nemcsak a koronavírus ellen.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

(210322)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.