A szűrés hiánya az életünkbe kerülhet

Az emlőrák okozta halálozás Magyarországon továbbra is magas (kb. 2500 eset évente), az új megbetegedések jelentős hányadát előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel. Ugyanakkor a szűrés Magyarországon minden veszélyeztetett korú nő számára elérhető, de félelemből vagy hanyagságból kevesebben veszik igénybe, mint kellene. Az úgynevezett HER2 típusú mellrák az egyik legalattomosabb és legagresszívabb válfaja a betegségnek. A Magyar Rákellenes Liga szervezésében megrendezett HER2 Betegklub keretében kiderült, hogy ma már a HER2-negatív áttétes emlőrákban szenvedő betegek esetében is van lehetőség korszerű célzott biológiai terápia alkalmazására. Emellett fürdőruhás divatbemutató volt műtéten átesett nők részére, amelynek kiemelten fontos szerepe van a betegek testképének helyreállításában.
A statisztikák szerint napjainkban minden tizedik nőnél kialakul az emlőrák. A korai, áttétet még nem képzett emlőrákok 95%-ban tökéletesen gyógyíthatóak, így nyilvánvaló a rendszeres szűrések jelentősége és haszna. Sajnos ennek a betegségnek több fajtája is létezik.

„Nagyon sokféle emlőrák létezik. Míg korábban csak általában a daganatoknak a mérete vagy egy egyszerűbb szövettani elemzése alapján kategorizáltuk ezt a betegséget, ma már egy részletes paramétereket tartalmazó szövettani elemzése áll a rendelkezésünkre, ami a molekuláris patológiának a vívmánya. Ezáltal egyre több sajátosságát tudjuk a daganatoknak kimutatni. A HER2 egy receptor, ami a daganatsejtek felszínén létezik. Amíg erre nem volt kezelésünk, addig ezeket a típusú daganatokat agresszívabbaknak tartottuk. Amióta erre a HER2 receptorra van már kezelésünk, azóta természetesen egy sokkal kedvezőbb kimenetelű betegségről beszélünk” – mondta el Dr. Szentmártoni Gyöngyvér, onkológus.
A legfontosabb az információk átadása, hiszen ez a mellráktípus nagyon gyorsan és nagyon agresszívan terjed. „Nagyon fontos szerepe lenne az önvizsgálatnak, valamint a rendszeres szűrőprogramokon való részvételnek. Pillanatnyilag Magyarországon az 50%-ot alig éri el a mammográfiás szűrővizsgálatokon való részvétel, pedig ha ezt az arányt sikerülne 70%-ra emelni, akkor 30%-os halálozási arányban való javulással számolhatnánk. Én azt gondolom, hogy ebben, meg a tájékoztatásban még nagyon sok tennivaló van” – tette hozzá Dr. Szentmártoni Gyöngyvér.
A rendezvényen jó hírrel szolgáltak a HER2-negatív áttétes emlőrákban szenvedő betegek számára, ugyanis eddig jobb életkilátásokkal számolhattak a kezelt HER2-pozitív emlőrákos nők, mint HER2-negatív társaik, mivel a célzott biológiai terápiák megjelenésével a betegség természete erősen átalakult. Most azonban kiderült, hogy amennyiben a daganat nem mutat HER2-pozitivitást, ma már akkor is van lehetőség korszerű célzott biológiai terápia alkalmazására. Ez az úgynevezett érképződést gátló kezelés, elsősorban a HER2-negatív áttétes emlőrákban szenvedő betegek számára jelent előrelépést.
A korai felismerés szerepe kiemelkedően fontos, mivel már a műtéti beavatkozás, a gyógyszeres vagy sugárterápia is megállíthatja a rosszindulatú folyamatokat. Azonban az esetleges mellcsonkító műtét kapcsán súlyos lelki problémák is felmerülhetnek. Dr. Kegye Adrienne, pszichoterapeuta elmondta: „Azoknál a betegeknél, akiknél a kezelés testkép változással is jár, hosszú időt vesz igénybe az ehhez való alkalmazkodás, és félelem, szorongás alakulhat ki a gyógyuló betegben. Tart tőle, hogyan fogják őt elfogadni környezetében, és ő maga hogyan tudja majd elfogadni a saját testét. Tapasztalataim alapján 6-8 hét után lehet alkalmazkodni a kialakult állapothoz, és a kezelt betegek elhiszik, hogy teljes életet lehet élni egy ilyen műtét után. A betegklubok nagyon alkalmasak arra, hogy a betegek egymás között egy kicsit kicseréljék a tapasztalataikat, és akár egymás között megtapasztalják azt, hogy ezzel jól lehet élni, nem kell szégyellni.”
A HER2 Betegklub önkéntes előadói mellett, a speciális fehérnemű és fürdőruha bemutató mutatta meg, hogy a nőiesség valóban belülről fakad. „A mellműtét után a legfontosabb dolog a testkép helyreállítása. Ez külső szilikon protézissel illetve a protézist tartó melltartó segítségével a legegyszerűbb. Ezek a fehérneműk specialitásuknál fogva csinosak, divatosak, külső szemlélő számára teljesen észrevétlenek, tökéletesen illeszkednek minden testhez. Mi abban szeretnénk segíteni, hogy a műtéten átesett nők higgyenek abban, hogy a mellműtéttel a személyiségük nem változik meg. Azt szoktam mondani a hozzánk érkezőknek, hogy hinni kell abban, hogy érdemes élni!” – mondta el a divatbemutató kapcsán Tóth Zsuzsa.

Kovács Zsuzsa, a rendezvény háziasszonya a rendezvényről összefoglalva elmondta: „A HER2 Betegklub teljesen díjmentesen áll az érdeklődők rendelkezésére. A negyedévente rendezett összejövetelek és a rendszeres programok mellett a Rákellenes Liga szakemberei és önkéntesei folyamatos tanácsadást és iránymutatást adnak azoknak, akik korosztálytól függetlenül szeretnék megelőzni a betegséget, vagy gyógyulásukhoz minél több információt szeretnének összegyűjteni. A Betegklubhoz való csatlakozásnak nagyon egyszerű a módja az interneten, és mindenféle információt meg lehet szerezni a Rákliga honlapján (www.rakliga.hu), kiadványaiban, szórólapjain. Emellett megjelenünk az egészségügyi intézményekben, különös tekintettel az onkológiai centrumokban, valamint különféle hirdetőeszközökön.”


GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.