A stroke előre jelzi érkezését

Agyi vérömleny (kép: Bobjgalindo; liszensz: CC-BY-SA)Egyre bátrabban nyúlnak a telefon után azok a betegek és hozzátartozók, akik a szélütés tüneteit észlelik. A mentőhívások és a trombolízisek számának növekedése önmagáért beszél. A vérrögoldások 24 százalékos növekedést mutattak az elmúlt évben. A „Stroke – Ne késlekedj” kampány keretében évek óta töretlenül tart a lakosság edukációja.
A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok. Becsült adatok szerint Magyarországon jelenleg 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában. A nem kezelt stroke egyetlen órájában az agy 3 és fél évet öregszik, minden percben 2 millió idegsejt pusztul el, az elveszített idegpályák hossza óránként kb. 700 km.
A stroke nemcsak a nagymamák és nagypapák betegsége, hanem az utóbbi években egyre inkább sújtja a fiatalokat is. A betegek száma évről-évre nő. Magyarországon évente 42 ezren kapnak stroke-ot, 13 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. A betegek 25 százaléka fiatalabb mint 60 éves, ugyanakkor a férfiak átlag 5 esztendővel hamarabb kapják meg a stroke-ot, mint a nők, melynek súlyos szociális következményei vannak. Akiknek sikerül a betegséget túlélni, azokra is komoly veszély leselkedik, hiszen közel 24 százalékuk még az első évben, további 5 százalék a második esztendőben életét veszít.

Az érintettek magas száma továbbra is igazolja a „Stroke – Ne késlekedj” kampány létjogosultságát. A kezdeményezéssel a Társaság célja, hogy minden ember legyen tisztában az agyi-érkatasztrófa tüneteivel – hirtelen kialakuló beszédzavar, kettőslátás, csökkenő látásélesség, hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, féloldali végtaggyengeség, zsibbadt arcfél –, ismerje fel azokat, tudatosuljanak benne a szélütés súlyos következményei, és tudja azt, hogy az azonnali segélyhívás életet menthet.
Éppen ezért az MST idén ismételten a 3 órás időablak, az azonnali segélyhívás fontosságára helyezi a hangsúlyt a kampány során. Azonban ahogy a megújult plakátokon már több helyen is látható, a korábbi években megszokottak mellett a Társaság ezúttal a stroke súlyos következményeire is fel kívánja hívni a lakosság figyelmét.
A szélütés kihathat az ember további életére. A statisztikai adatok szerint az agyi-érkatasztrófát túlélők 48%-a féloldali bénulásban szenved, ugyanakkor valamilyen mértékű kognitív hanyatlás az esetek több mint 60%-ában kimutatható. A betegek 22%-a járásképtelen, közülük sokan kerekesszékbe kényszerülnek. A stroke-on átesettek 24-53%-a részben vagy teljesen mások segítségére szorulnak, 12-18%-a aphasiás (beszédzavar), 32%-a pedig a depresszióval is kénytelen megküzdeni.
A stroke olyan mértékű agyszövet-károsodást eredményezhet, amelynek következményeképpen a beteg képtelen lesz az egyszerű szövegértésre, illetve a számolásra. Sokszor a saját környezetében is nehézségére esik eligazodni, nem tudja felismerni az őt körülvevőket. Ahhoz hogy ezeket elkerülje, a stroke bekövetkezése után neki vagy hozzátartozójának azonnal tárcsáznia kell a 104-et.
Nem szabad elfelejteni, hogy a dohányzás, az elhízás, az alkoholfogyasztás, a magas koleszterinszint és a helytelen életmód mellett a "néma gyilkos", a magas vérnyomás meghatározó rizikótényezőnek számít a stroke-hoz vezető úton.
A rizikótényezők halmozódása megsokszorozza a szélütés valószínűségét! Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az életkor növekedésével megnő a stroke esélye, 50 éves kor felett pedig 10 évenként duplázódik meg a szélütés bekövetkezésének valószínűsége.
Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a stroke tüneteivel, ismerje fel azokat, hogy egy esetleges szélütés esetén segíteni tudjon embertársain, ugyanakkor a tartsa karban rizikófaktorait, kezeltesse magas vérnyomását. Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi „érkezését”.
A Társaságot továbbra is segíti az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője szerint az elmúlt évben érezhetően többen emelték fel a telefont és hívták a mentőket, mikor a stroke tüneteit észlelték, ráadásul a téves riasztások aránya is csökkent. Mindez azt jelenti, hogy az emberek valóban többet tudnak magáról a betegségről és felismerik annak tüneteit.
Továbbra is fontos azt hangsúlyozni, hogy stroke gyanúja esetén a beteg, vagy annak hozzátartozója ne a háziorvosnak szóljon, hanem rögtön hívja A 104-et! Ezzel ugyanis értékes időt nyerhet, ami a stroke hatékony kezelésének megkezdéséhez elengedhetetlen, ugyanis 3 óra áll a neurológus szakemberek rendelkezésére, hogy megkezdjék az életmentő vérrögoldó eljárást.
Prof. Dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke szerint a tavalyi kezdeményezés kifejezetten sikeresnek mondható, hiszen bizonyíthatóan megnőtt a vérrögoldások száma ugyanakkor a szélütés tüneteinek észlelésekor az emberek azonnal hívták a mentőket. Elsősorban a felvilágosító kampánynak köszönhetően 2010-ben 884 trombolízis (vérrögoldó eljárás) történt, ami 24%-kal több mint 2009-ben. Ilyen mértékű növekedés a korábbi évek során egyszer sem volt tapasztalható. A Társaság szeretné, ha a javuló tendencia idén is folytatódna.
A kampánynyitó sajtótájékoztató alkalmával Dr. Pánczél Gyula, az MST vezetőségi tagja külön kiemelte, hogy milyen nagyszerű eredménynek tekinthető a vérrögoldó eljárások számának növekedése. Ami a neurológus szakember szerint még kecsegtetőbb a jövőre nézve, hogy a stroke miatt kórházba került betegek nagy többségének – saját bevallásuk szerint – a „Ne késlekedj” kampány segített felismerni a betegség tüneteit, és azt, hogy minden perc számít, ezért rögtön tárcsázniuk kell a 104-et.
A 2010-es eredményekhez a Stroke Napja is kétségtelenül hozzájárult. Az rendezvényre több mint 10 ezren látogattak ki és hallgattak meg felvilágosító előadásokat a betegségről, a tünetekről és a mentőhívás jelentőségéről. A Társaság még több emberhez kívánja eljuttatni üzenetét, így idén is folytatódik a 2008-ban megkezdett hagyomány, ebben az évben is megrendezésre kerül a Stroke Napja.
A felvilágosító kampány keretében az országos televíziós, rádiós, kültéri és online megjelenések mellett a Társaság – a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is – igyekszik megnyerni a helyi médiumok támogatását is, valamint bevonni a megyei neurológus főorvosokat, hogy az ő segítségükkel is egyre többen ismerjék meg a szélütés tüneteit.

A „Stroke – Ne késlekedj” kampányról, magáról a betegségről, valamint az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról további információt kaphat, ha ellátogat a www.szelutes.hu weboldalra.

2011.03.05

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.