A szénhidrátok a természetben leggyakrabban előforduló szerves molekulák. Kizárólag három elemet (szén, hidrogén, oxigén) tartalmaznak.
A szervezetben a legfontosabb energiaszolgáltatók, a bevitt energia 50-70 százaléka származik szénhidrátokból.
További lĂ©nyeges funkciĂłik: a szĂ©nvázat adják a kĂĽlönbözĹ‘ bioszintĂ©zisekhez, Ăgy rĂ©szt vesznek az öröklött tulajdonságokat meghatározĂł dezoxiribonukleinsav (DNS) Ă©s a ribonukleinsav (RNS), valamint a nem nĂ©lkĂĽlözhetetlen aminosavak, a zsĂrsavak, valamint a kötĹ‘szövet felĂ©pĂtĂ©sĂ©ben, a nyálkahártyák vĂ©delmĂ©ben, továbbá mint glĂĽkoproteinek Ă©s glĂĽkolipidek a sejtmembránok alkotĂłi Ă©s ezáltal szerepet játszanak a sejt-sejt felismerĂ©sben.
Milyen szénhidrátok vannak?
A táplálék szénhidrátjai csaknem kizárólag egyszerű cukrokból (monoszacharidok: glükóz, azaz szőlőcukor, fruktóz, azaz gyümölcscukor és galaktóz) épülnek fel. Az összekapcsolt molekulák száma szerint maradhatnak monoszacharid formában, vagy megjelenhetnek mint di-, oligo- és poliszacharidok, amelyek kettő, néhány, vagy sok monoszacharid-molekulából tevődnek össze. A diszacharidok közül a két glükózból álló szacharóz kiemelkedő jelentőségű, hiszen ez a répa- vagy nádcukor, amelyet közönségesen cukornak nevezünk.
A malátacukor (maltĂłz) a táplálĂ©kban alárendelt jelentĹ‘sĂ©gű, de meglehetĹ‘sen sok keletkezik belĹ‘le a szervezetben a polimer szĂ©nhidrátok emĂ©sztĂ©sĂ©nĂ©l. A táplálĂ©k szĂ©nhidrátjainak tĂşlnyomĂł rĂ©szĂ©t a kemĂ©nyĂtĹ‘ teszi ki, amely már a poliszacharidokhoz sorolhatĂł Ă©s kĂ©tfĂ©le makromolekulábĂłl Ă©pĂĽl fel. A makromolekulák akár százezer glĂĽkĂłzelemet is tartalmazhatnak.
A kemĂ©nyĂtĹ‘k a növĂ©nyek tápanyagtartalĂ©kát jelentik, a gabonaszem mintegy 75, a burgonya 65 százalĂ©ka kemĂ©nyĂtĹ‘, a szárazanyagra vonatkoztatva. A növĂ©nyek sejtfalát alkotĂł poliszacharidok (fĹ‘kĂ©nt a cellulĂłz Ă©s a kemĂ©nyĂtĹ‘) az ember számára nem emĂ©szthetĹ‘k. Az emberi Ă©s állati szervezet is tárol sokkal kisebb mennyisĂ©gben szĂ©nhidrátot, glĂĽkogĂ©n formájában, az izmokban Ă©s a májban. EmbernĂ©l a májban hozzávetĹ‘legesen összesen 100-150 g, a vázizomzatban 500 g glĂĽkogĂ©n van. HasonlĂłak a viszonyok az állati eredetű Ă©lelmiszerekben is, ezĂ©rt a glĂĽkogĂ©nnek táplálkozási szempontbĂłl nincs kĂĽlönösebb jelentĹ‘sĂ©ge.
A táplálĂ©k nem emĂ©szthetĹ‘ szĂ©nhidrátjai (fĹ‘kĂ©nt poliszacharidok: kemĂ©nyĂtĹ‘, cellulĂłz) energiát gyakorlatilag nem szolgáltatnak, de a bĂ©lbaktĂ©riumok egy rĂ©szĂĽket lebontják, Ă©s ezĂ©rt kis mĂ©rtĂ©kben hasznosulnak. Ezzel szemben mint Ă©lelmi rostok fontos Ă©lettani szerepet töltenek be: elĹ‘segĂtik a bĂ©lmozgást, kedvezĹ‘en befolyásolják számos anyag felszĂvĂłdását, növelik a telĂtettsĂ©gi Ă©rzĂ©st. TĂşlságosan nagy mennyisĂ©gben azonban hátrányosak: gátolják az ásványi anyagok, nyomelemek felszĂvĂłdását, fokozott bĂ©lgázkĂ©pzĹ‘dĂ©st eredmĂ©nyeznek.
A szĂ©nhidrátok emĂ©sztĂ©se Ă©s felszĂvĂłdása
A szĂ©nhidrátok csak egyszerű cukrok formájában szĂvĂłdnak fel, ezĂ©rt az emĂ©sztĂ©s során a több molekulábĂłl felĂ©pĂĽlĹ‘ szĂ©nhidrátokat le kell bontani. Az emĂ©sztĂ©s folyamata már a szájban megindul, mert a nyálban van egy kemĂ©nyĂtĹ‘t bontĂł enzim. Az enzim a megrágott Ă©telpĂ©p belsejĂ©ben rövid ideig mĂ©g tovább dolgozik akkor is, amikor ez az erĹ‘sen savas jellegű gyomorba jut, de tönkremegy a gyomorsĂłsav hatására.
A gyomortartalom továbbjut a vĂ©konybĂ©lbe, amelynek lĂşgos a kĂ©mhatása. Itt a hasnyálmirigy nedve, a benne lĂ©vĹ‘ enzimmel keveredik a rĂ©szben már emĂ©sztett pĂ©phez, Ă©s folytatja a kemĂ©nyĂtĹ‘ lebontását. Ennek a folyamatnak a vĂ©gĂ©n szĹ‘lĹ‘cukor, illetve – ahogyan már emlĂtettĂĽk – malátacukor jelenik meg. Ezt a kettĹ‘s cukrot a bĂ©lbolyhok sejtjeinek hártyájában működĹ‘ enzim (maltáz) bontja le kĂ©t molekula glĂĽkĂłzra. Mivel a bĂ©lfalrĂłl mindig lökĹ‘dnek le sejtek, ezĂ©rt a bĂ©llumenben is találhatĂł kisebb mennyisĂ©gű maltáz. A rĂ©pacukor sorsa hasonlĂł. Az itt szereplĹ‘ enzim a szacharáz.
Az emĂ©sztĂ©si folyamatok eredmĂ©nyekĂ©nt megjelenĹ‘ egyszerű cukrok közĂĽl a glĂĽkĂłz Ă©s galaktĂłz felszĂvĂłdása a bĂ©lnyálkahártya sejtjeibe energiaigĂ©nyes folyamat, amelynek során a kĂ©t cukor ugyanazon vivĹ‘rendszer közvetĂtĂ©sĂ©vel, a nátriummal egyĂĽtt, az Ăşn. nátriumpumpán keresztĂĽl jut be a sejtekbe. A glĂĽkĂłz Ă©s a galaktĂłz tulajdonkĂ©ppen versengenek a rendszerbe törtĂ©nĹ‘ bejutásĂ©rt, tehát az egyik kifejezett tĂşlsĂşlya a másik felszĂvĂłdását hátráltatja. A sejtben a nátriumot egy enzim leválasztja Ă©s visszajuttatja a bĂ©llumenbe.
A bĂ©l sejtjeibĹ‘l a glĂĽkĂłz 15 százalĂ©ka visszakerĂĽl a bĂ©lbe, 25 százalĂ©ka egyszerű diffĂşziĂłval jut a hajszálerekbe Ă©s onnan tovább a májba, mĂg 60 százalĂ©kának a továbbĂtásában egy szállĂtĂł fehĂ©rje működik közre. HasonlĂł a továbbĂtása a galaktĂłznak, mĂg a fruktĂłz egyszerű diffĂşziĂłval jut a vĂ©redĂ©nyekbe. A szĂ©nhidrátok Ă©rrendszerbeli zavarmentes transzportjáért egy sor hormon felelĹ‘s.
Mennyi szénhidrátra van szükségünk?
Az anyagcsere egyensĂşlyának fenntartásához minimálisan 50 g szĂ©nhidrátot kell táplálĂ©kunknak tartalmaznia, azonban 1000 kcal (4184 kJ) bevitt energiára számĂtva 125-150 g kĂvánatos. Napi 200 g felvĂ©telĂ©nĂ©l már feltöltĹ‘dnek a szervezet glĂĽkogĂ©nraktárai. Az agy – amelynek alapvetĹ‘ energiaforrása a glĂĽkĂłz – naponta mintegy 140 g glĂĽkĂłzt használ fel. Az anyagcsere-folyamatokban a szĂ©nhidrátoknak fehĂ©rjekĂmĂ©lĹ‘ hatásuk van, kielĂ©gĂtĹ‘ szintű jelenlĂ©tĂĽkkel bizonyos fehĂ©rjemennyisĂ©g megtakarĂthatĂł.
Amennyiben a glĂĽkogĂ©nraktárak feltöltöttek, a feleslegben bevitt szĂ©nhidrátok a májban zsĂrokká alakulnak. TĂşlságosan sok szĂ©nhidrát felvĂ©telĂ©nĂ©l a többlet elhĂzást, a vĂ©r trigliceridszintjĂ©nek emelkedĂ©sĂ©t okozhatja, sĹ‘t a máj zsĂros elfajulásához vezethet. Azonban az arányosan bevitt szĂ©nhidrátok nem tekinthetĹ‘k kövĂ©rsĂ©get okozĂłnak. Ugyanis a szĂ©nhidrátokat elĹ‘ször át kell alakĂtani zsĂrrá, ami meglehetĹ‘sen energiaigĂ©nyes folyamat. Ennek során a szĂ©nhidrát mennyisĂ©gĂ©nek mintegy negyede energiaszolgáltatĂłkĂ©nt használĂłdik el, tehát ennyibĹ‘l már nem lehet zsĂr. A zsĂrok ellenben ilyen "energiaköltsĂ©g" nĂ©lkĂĽl, közvetlenĂĽl raktározhatĂłk.
Dr. Biró György
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 020919)