száraz szem

[gac]

KÖTŐHÁRTYAGYULLADÁS (CONJUNCTIVITIS)

DEFINÍCIÓ

A szembetegségek között gyakoriság szerint az első helyen álló kötőhártya-gyulladás a szem legkülső védőburkának /kötőhártya/ gyulladását jelenti. Jelentkezhet heveny (akut) és idült (krónikus) formában is.

A számítógépes munkát számos tényező teheti kihívássá. Szemszárazság, irritáció – pislogás hiánya, alacsony páratartalom, klímaberendezés –, ülőalkalmatossági és egyéb ergonómiai hiányosságok, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

A kedvezőtlen körülmények talán a szemünket viselik meg leginkább, összefolynak a sorok és a betűk, a fejünk megfájdulhat, dekoncentráltakká válhatunk. Többnyire akkor, amikor a legjobban kellene haladnunk.

Segít a műkönny

A szem elülső felszínét egy háromrétegű folyadékfilm, a praecorneális könnyfilm borítja. Legfontosabb feladata a szemgolyó felszínének védelme, nedvesen tartása, és optikailag sima elülső szemfelszín kialakítása. Az egyenletes, megfelelően stabil könnyfilm pislogáskor alakul ki, tartósan nyitott szemen spontán felszakad.

Szem, szem, homokszem – amikor a sivatagnál is szárazabbnak érezzük...Félmillió ember. Ma Magyarországon – megközelítően – ennyi ember szenved a szemszárazságtól. Ezt az igen kellemetlen állapotot általában a könnytermelés csökkenése jelzi. A könny szemünk legfőbb védelmezője. Funkciója rendkívül sokrétű: kimossa a szemből az idegen testeket, nedvesen tartja a felszínt, táplálja és oxigénnel látja el a szemet. A könny azonban csak akkor tudja ellátni a feladatát, ha napi 14.000 pislogással terítjük szét a szem felszínén.

Napjainkban azonban egyre több az olyan tevékenység, amikor mereven nézünk valamit – a televízió képernyőjét, a számítógép monitorát stb. – s így a pislogások száma jelentősen csökken. A könny hiánya aztán kellemetlen tüneteket, sőt, egyes esetekben komoly elváltozásokkal is járhat. A könny mennyiségének csökkenése vagy összetételének megváltozása úgynevezett száraz szem betegséget okozhat.

Feliratkozás száraz szem csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×