Mi a fülzúgás?

A fülzúgás, latin nevén tinnitus, melynek jelentése csengés, csörgés. Olyan hang hallását jelenti az egyik, vagy mindkét fülben, ritkábban a fejben, ami nem emberen kívüli hangforrásból ered.

Az érintett időnként, vagy tartósan különféle hangokat hall a fülben, fejben. Ez lehet például morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés. Egyesek olyan zajhoz hasonlítják, mint a magasfeszültségű vezeték zúgása, vízcsobogás, repülőgépzaj, motorhang.

Egyidejűleg többféle hang is felléphet a fülben, fejben. A hallott zaj erőssége nagyon egyéni, lehet gyakran változó is.Legtöbbször nyugodt, csendes környezetben a legkellemetlenebb.Tartós fennállása esetén gátolhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, egyre jobban zavarhatja a mindennapi életet.

A fülzúgás nem különálló betegség, hanem tünet, amelynek két formáját különböztetjük meg:

 • objektív fülzúgásról beszélünk, ha a hang külső szemlélő számára is érzékelhető sztetoszkóppal.
 • szubjektív fülzúgás mások számára nem érzékelhető, fizikai eszközökkel nem mérhető. Ez a gyakori, a mindennapi orvosi gyakorlatban szinte mindig ezzel a típusú fülzúgással van dolgunk

A fülzúgás okai

Objektív fülzúgás esetén a hanghallásokat leginkább a fej és a nyak ereinek speciális elváltozása, vagy a középfül és a szájpadlás izmainak fokozott mozgása okozza. Nagyon ritkák.

A szubjektív fülzúgásnak számtalan oka lehet:

 • fülbetegségek: pl. egyszerű fülzsírdugó, középfülgyulladások, fülkürt hurut, otosclerosis, erős hangok által kiváltott belsőfül károsodások (diszkó, petárda, lövészet, zajos munkahely), sérülések, Meniere betegség, akusztikus neurinoma (jó indulatú daganat);
 • koponya- és agysérülések;
 • a központi idegrendszer egyes megbetegedései;
 • anyagcsere betegségek: pl. cukorbetegség;
 • keringési zavarok;
 • egyes gyógyszerek mellékhatásai: amely gyógyszerek azonban az adott betegség kezeléséhez nélkülözhetetlenek;
 • fertőző megbetegedések;
 • mozgásszervi elváltozások: különösen a nyaki gerincoszlop, a nyak- vállizmok területe;
 • élvezeti szerek: alkohol, kávé, nikotin;
 • fogászati problémák;
 • állkapocsizület elváltozásai;
 • stressz, neurózis

Hogyan alakul ki a fülzúgás?

Hallószervünk részei: a külsőfül (a fülkagyló és külső hallójárat), amelyen keresztül a hangok bevezetődnek a dobhártyához, ami a középfül kezdete. A külső hangok hatására a dobhártya rezgésbe jön, majd a középfülben levő hallócsontocskák (kalapács, üllő, kengyel) vezetik tovább a rezgéseket a belsőfülbe. Az itt elhelyezkedő csiga ún. szőrsejtjeiben (érzéksejtek, számuk kb. 25000) alakul át az eddig mechanikus hangrezgés elektromos jelekké (ingerületté), melyek az agyban, a hallóideg idegrostjain futnak tovább az agykéregig. Ennek során az agy különböző pontjain, amit szinapszisnak (idegi átkapcsolási helynek) neveznek, a jelek, jelsorozatok tovább alakulnak és nemcsak a hallópályához tartozó területek, hanem egyéb idegpályák, fontos agyi területek felé (pl. tanulás, a figyelem, az érzelmi reakciók, a memória központjai felé) is adnak információkat.

Az agy azon területei, ahol ezeknek az információknak az átadása, átalakulása történik, kritikus helyei a fülzúgás létrejöttének. Ma már tudjuk, hogy a fültől az agykéregig nem kevesebb, mint 15 különböző ilyen kritikus hely van, mely lehetőséget ad fülzúgás kialakulására.
A modern biológiai és idegélettani kutatások azt is bizonyították, hogy ha egy inger elég erős és hosszabb ideig fennáll, akkor az inger megszűnése után is megmaradhat az inger által kiváltott érzet. Így van ez a fülzúgás esetében is. Valamilyen ok, mint inger hatására a szőrsejtekben kialakul az ingerület, mely végig fut a hallópályán és más területeken, létrejön a fülzúgás mint egy kellemetlen érzet. Ha az idegpálya aktivitása hosszabb ideig fennáll, ez az aktivitás automatikussá, öngerjesztővé válik, és az aktivitás akkor is megmarad, amikor a kiváltó okot megszüntetik, azaz a fülzúgás megmarad.

A fülzúgás egészséges embereknél is létrehozható, amit kísérletekkel bizonyítottak. Teljesen hangszigetelt helyiségben ülve bizonyos idő elteltével a belsőfül érzékenysége fokozódik, fülzúgást észlelhet az ott ülő személy. Ez az ún. "alaptinnitus", ami mindenkinél előfordulhat, mint normális folyamat. Egészséges embernél azonban ez a fülzúgás a mindennapok zajai mellett – még csendes, de nem hangszigetelt körülmények között is – az agy feldolgozási folyamata során kiszűrődik, és ezért nem veszünk róla tudomást. Sok esetben ez a szűrő funkció károsodik, a fülzúgás ezért megmarad és folyamatosan észlelhető lesz.

A hang a "semmiből" jön, nincs ismerős hangforrás, így nem is lehet kikapcsolni. Kialakul egy félelem, hogy valami történt az agyban, valami ismeretlen, érthetetlen dolog történik. A beteg tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érzi magát, pánikba esik, szorong. Sokuknak az a benyomása, hogy egyedül kell az ár ellen úsznia. Ez a fokozott stresszállapot erősíteni fogja a fülzúgását, kialakul az "ördögi kör".
A beteg egyszer csak észleli a hangot, és ez egy kellemetlen érzelmi reakciót vált ki. Ha ez ismétlődik, vagy hosszabb ideig megmarad, több kérdés merül fel benne:

Mi lehet az oka? Mit tegyek, kihez forduljak? Mennyire súlyos?

Egyre gyakrabban irányul figyelme a nem kívánt hangra, egyre jobban zavarja, egyre inkább megterheli, testileg – lelkileg, depresszióssá válik. Az eredmény: akarata ellenére fokozódik a fülzúgása.

Ebből az "ördögi körből" azonban van kiút! A TRT (Tinnitus Retraining Therapy) egy új módszer a hosszabb ideje fennálló fülzúgás kezelésére. Pavel Jastreboff amerikai tudós kutatásai alapján elmondható, hogy a fülzúgás az idő előrehaladtával már nem is annyira a fül, hanem inkább az agy tevékenysége.

A kezelés két részből áll. Egy fülbe helyezhető pici, az agy számára kellemes hangot adó készülékből az ún. zajgenerátorból, és a fülzúgás súlyosságától függő lazító tréningekből, tanácsadásból. A terápiát szükség szerint, a fülzúgás erősségétől függően szakorvos bevonásával kiegészítjük tűrőképességet javító speciális gyógyszerekkel is. Minden esetben a beteggel közösen történik a részletes kivizsgálás értékelése és a terápia megtervezése.

A magyar tapasztalataink megegyeznek a külföldiekkel, nevezetesen a betegek 70-80 %-a fél év elteltével javulásról számol be. Két év elteltével a betegek 93%-a számolt be jelentős javulásról.

Mi a teendő, ha fülzúgást észlel?

A legfontosabb, hogy minél előbb forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz. Nem szabad arra várnia, hogy majd elmúlik!

Lehet, hogy egy egyszerű, könnyen kezelhető ok van a háttérben, melynek megszüntetésével a fülzúgás is megszűnik. Lehet, hogy valamilyen komolyabb, de jól kezelhető, gyógyítható betegségről van szó. Lehet, hogy az agyi keringés és a belsőfülben levő érzéksejtek anyagcseréjének javítása infúziók segítségével megszünteti vagy jelentősen mérsékli fül- vagy fejzúgását.

Tudnia kell azonban, hogy minél régebb óta áll fenn panasza, annál nehezebb az okot kideríteni, sőt lehet, hogy arra a kérdésre – vajon mi okozta a fülzúgását – nem tud az orvos sem egyértelmű választ adni.

Kivizsgálás

A feladat: mindenképpen meg kell próbálni megkeresni az okot vagy okokat, továbbá ki kell zárni olyan kóros elváltozásokat, amelyek tovább ronthatják a beteg meglévő panaszait. Bár az ok sokszor bizonytalan vagy rejtve marad, mindez egyáltalán nem befolyásolja a fülzúgás kezelését. A javulás lehetősége azonban mindig fennáll.

A kivizsgálás két részből áll. A fül-orr gégész (audiológus) szakorvos végzi célszerűen az orvosi kivizsgálás összehangolását. A pszichológus/pszichiáter feladata, hogy a hosszabb ideje fennálló fülzúgáshoz társuló lelki megterhelés, a szorongás, a depresszió, a feszültség fokát és mélységét, a háttérben rejlő egyéb problémákat megállapítsa.

A fülzúgás kezelése

TRT terápiánk fő részei a készülékek és lazító tréningek. Egyes esetekben a kezelést kiegészítjük hatásos gyógyszerekkel is.

A fülzúgást javító zajgenerátor készülékekről

Ezek a pici, fülbe helyezhető készülékek halk, sistergő, az agy számára kellemes hangot (szélessávú, ún. "rózsazaj") bocsájtanak ki. Feladatuk segíteni az agynak elfelejteni a kellemetlen fülzúgást. A készülék gyógyászati segédeszköz, melyet a beteg szakember segítségével tanul meg beállítani és használni. A hallást, a mindennapi tevékenységet még huzamosabb ideig viselve sem zavarja. Sőt, ha a fülzúgás az alvást is zavarja, akkor alvás mellett is használható.

A lazító tréningekről

A fülzúgás a gondolkodást beszűkíti, az érintett figyelme egyre jobban a fülzúgás körül összpontosul. A vegetatív idegrendszerrel való kapcsolódás révén a vázizomzat, különösen a nyaki és háti izmok megfájdulhatnak, merevek, kötöttek lesznek. A szervezet állandó készültségben van, mint egy vadra váró tigris. Ezt a feszültséget oldhatjuk lazító gyakorlatokkal.

A hangterápiáról

Nagyon fontos, hogy a beteg ne figyeljen erre a tünetre, és minél több kellemes háttérzajjal vegye magát körül. A fülzúgást csökkenthetik a speciális hanganyagokat tartalmazó CD és magnó kazetták.

A gyógyszerekről

A már jól bevált értágítók,vérkeringésjavítók mellett előtérbe kerülnek a különböző feszültségoldó, hangulatjavító szerek, olyan antidepresszánsok (pl. fluvoxamin), amelyek a mindennapokban gyakran használt, sokak által ismert szereknél jobban enyhítik a fülzúgást.
Nagyon fontosak az ún. antioxidánsok (C-vitamin, E-vitamin, béta- karotin, szelén, cink, Q10, ginkgo stb.). Együtt adva többek között erősítik az immunrendszert, csökkentik a stresszállapotot és a koleszterinszintet, a szervezet általános méregtelenítői.

A készülékekről

A fülzúgás elleni terápiában alapelvnek tekinthető, hogy a csendet kerülni kell. Ezért a TRT terápiában fontos szerepük van az ún. Noisereknek. (A noise angol szó, jelentése: zaj.) Ezek zajgenerátor készülékek, melyek elektronikus gyógyászati segédeszközök. Ezek a készülékek a hallókészülékekhez hasonlóan a fülbe illeszkednek.

Állandó, halk, szélessávú, hangot bocsátanak a fülbe. E szélessávú hangok közül is az ún. "rózsazaj" a legkellemesebb az agyunk számára (susogó, a tenger hangjához hasonló hang). A hangerő szabályozható, a készülék viselésekor a fülzúgást a korábban alkalmazott "maszker" (=elfedés) típusú készülékekkel szemben sosem szabad elfedni, ami igen fontos, hogy sikeres legyen a terápia. A külső hangokat a készülék nem erősíti. A hallást sem befolyásolja, mivel a külső hallójáratot nem zárja el. Egyes készülékek az elalvást és alvást zavaró fülzúgás csökkentése céljából éjszakai viselésre is alkalmasak.

A készülékek fajtái

 • külső hallójáratba helyezhető, a szellőzést biztosító pici zajgenerátor
 • ún. "cymba" készülék, mely a fülkagyló egyik kis bemélyedésében a hallójárat bemenete felett helyezhető el, és biztosítja a teljesen nyitott illesztést ép vagy közel ép hallás esetén

 

A LEGGYAKRABBAN FELMERÜLŐ KÉRDÉSEK

Milyen gyakori a fülzúgás?

A tinnitus sok embert érint. Különböző adatok szerint a lakosság 2-3%-ánál már tartós és zavarja a mindennapokat.

Okozhat-e a fülzúgás hallásromlást?

A tinnitus nem okoz hallásromlást, de gyakran együtt a kettő. Ilyen esetekben javasolt a halláscsökkenés mértékének, jellegének megfelelően a hallás javítása is. Ezt a célt szolgálják a különböző típusú, korszerű hallókészülékek.

Van-e olyan terápia ("tinnitus-pilula), amely gyorsan gyógyítja fülzúgást?

Nincs olyan szer, amely a fülzúgást gyorsan és biztos hatással gyógyítja. A kombinált terápia, amit alkalmazunk viszont hosszabb idő alatt (1/2 – 1 év) jó esélyt ad a tartós javulásra.

Mi tartozik a kombinált terápiába?

Megbeszélés, rendszeres tanácsadás, zajgenerátor készülék, halláspanasz esetén hallókészülék is, kiegészítő gyógyszerek és gyógytermékek, pszichológiai támogatás szakember által és a beteg aktív együttmőködése.

Miért kell rendszeresen terápiára járni?

A terápiás siker a rendszeres ellenőrzésektől is függ. Mivel a terápia egyénileg megtervezett, annak folyamán az állapotjavulásnak megfelelően a terápia is módosulhat.

Egyre rosszabb lesz-e az idő múlásával a fülzúgás?

Előre megjósolni, hogy milyen erősnek, kellemetlennek fogja érezni nem lehet, de a rehabilitációs program biztosíthatja, hogy ez ne következzen be.

Utalhat-e a fülzúgás agydaganatra?

Csak nagyon ritka esetben okozza a fúlzúgást daganat, az is a legtöbbször jóindulatú. A kivizsgálás során ennek kizárására mindig sor kerül.

Kezelhető-e a fülzúgás, ha nagyon régóta fennáll?

Természetesen igen, a kombinált terápia a krónikus esetekre lett kifejlesztve.

Segítenek-e az olyan gyógymódok, mint pl. az akupunktúra, reflexzónamasszázs, mágneses terápia, hidroterápia, chiroterápia, jóga?

Ezek a gyógymódok az orvosi kezelést hasznosan kiegészíthetik. Ezt a kezelőorvosával beszélje meg, de fontos tudnia, hogy a gyógymódok között "ugrálni" nem szabad.

Ronthatja-e a fülzúgást a sport?

A fülzúgás általában nincs közvetlenül befolyással, de intenzív sportolás illetve bizonyos sportok fokozhatják a zúgást. Ugyanakkor a lassú kocogás, séta, könnyű torna javítja a vérkeringést, anyagcserét, stresszoldó, így enyhítheti a fülzúgást. Különösen jók a nyaki- és gerinctornák, amikhez kérje szakember tanácsát.

Szabad-e füldugót viselni?

Csak ha a külső zaj olyan erős, hogy halláskárosítónak minősül. Egyébként a füldugók tartós viselete – azt remélve, hogy így kevésbé fogja saját fülzúgását hallani – kirekesztve a külvilágból jövő hangokat, fokozni fogja saját belső hangjának hallását.

Jót tesz-e a csend?

Nem, a tartós, nagy csend fokozhatja a fülzúgás erősségét. Mindig kerülje a csendet! Csendes szobában keresse a zajokat (hűtőszekrény hangja, óraketyegés stb.). Jó ha halkan szóló rádió, TV, kellemes zene háttérzajt biztosít.

Időváltozáskor erősödik a fülzúgás. Mit lehet tenni?

Időváltozáskor a frontérzékenyek szervezetének egyensúlya megbomlik. Első teendő, hogy ne ijedjen meg és ne féljen ettől a változástól. Tegyen óvintézkedéseket. Alkalmazza a lazító tréninget, vagy próbálja meg a következő gyakorlatot:
Vegyen nagy levegőt, 2-3 percig tartsa benn, majd lassan szinte sziszegve fújja ki a száján keresztül 3-4-szer ismételve. Hallgasson nyugtató zenét, ami csökkenti fülzúgását. Ezen felül kezelőorvosával beszélje meg, milyen szorongásoldó, nyugtató vagy egyéb szereket ajánl fronthatás ellen.

A legrosszabbak a reggelek és főleg az esték. Miért? Mit lehet tenni?

A fülzúgás reggel és este hallható a legerősebben. Egyrészt akkor van körülöttünk általában nagyobb csend, másrészt a fülzúgásban szenvedő már előre retteg ezektől a napszakoktól és az éjszakai álmatlanságtól. Ez a szorongás viszont erősíti a fülzúgását. A tanácsaink a következők:
Reggel felébredéskor azonnal kapcsolja be a rádiót, vagy gyorsan keljen ki az ágyból és végezzen néhány nyújtózkodó és fejkörző gyakorlatot.
Lefekvéskor jól bevált módszer a következő: hunyja be a szemét és képzeletben gondolja végig a napját. Elképzeli, ahogy felkelt, mosakodni ment, felöltözött, reggelizett és így tovább végig. Lényeg, hogy minél részletesebben képzelje el magát. Meglátja ez a napi karbantartás segíti a jó alvást. Emellett sokat számít a megfelelő fekhely is.

Milyenek az esélyek, hogy megszűnik a fülzúgás?

A fent leírt kombinált terápia elsődleges célja nem a fülzúgás eltüntetése, hanem olyan fokú csökkentése, amelynél az általa kiváltott kellemetlen általános állapot is olyan mértékben javul, hogy a mindennapi életvitelre gyakorolt zavaró hatása megszűnik. Mindezek mellett az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sok esetben e kellemetlen hang el is tűnik.

 

(forrás: Viton / Amplifon Kft.)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.