Méh- és darázscsípés

A rovarcsípések közül Magyarországon a méhek és darazsak csípései a legveszélyesebbek. Ezen rovarok mérge összetételében nagy hasonlóságot mutat a kígyók mérgével. A csípés során olyan anyag jut a bőrbe, amely helyi reakciót okoz.

A szúrás helyén viszkető, fájdalmas duzzanat, bőrpír alakul ki, túlérzékenység esetén akár sokkos állapotig vezető allergiás reakció (anafilaxia, gégeödéma) is felléphet.

Nem ritkán rossz közérzettel, hányingerrel, hányással, verítékezéssel, hasmenéssel, szédüléssel, vérnyomáseséssel, ájulással találkozunk. A csípés helye sem közömbös, a szem, a száj környékén sokkal sérülékenyebb, fájdalmasabb, kifejezettebb duzzanat alakulhat ki.

A tünetek súlyossága természetesen összefügg az elszenvedett csípések számával. A rovar fullánkja – méhek esetén valamivel gyakrabban – a bőrben maradhat, melyet óvatosan el kell távolítani.

A kezelés során ún. antihisztaminokat és szteroidokat alkalmaznak, részben helyileg a bőrre juttatva kenőcs formájában, részben szájon keresztül alkalmazva. A bőr helyi hűtése-jegelése a fájdalmat csökkenti. Súlyos esetben természetesen kórházi felvétel és megfigyelés szükséges. A bőr- és általános tünetek – a súlyosabb esetek kivételével – 2-3 nap alatt szűnnek meg.

 

Dr. Igaz Iván

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.