Lyme-kór – Hangsúly a megelőzésen

A tavasz közeledtével a kullancsok által terjesztett Lyme-kór veszélye reális közelségbe kerül. A kórképet természetesen nem maga a kullancs, hanem az általa vérkeringésbe juttatott baktérium, a Borrelia Burgdorferi okozza. Mi is ez a betegség valójában?

A kullancs csípését követő 7-8 napon belül láz, fejfájás, torokfájdalom, levertség és ízületi- és izomfájdalom léphet fel (influenzaszerű tünetek). A csípés helyén gyakran jellegzetes bőrelváltozás alakul ki melyre jellemző, hogy gyűrű alakú, közepe feltisztul valamint, hogy a bőrfelületen terjed.

Néhány hét vagy hónap múlva a betegség előrehaladásával agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, az ízületek ill. a szívizom gyulladása alakulhat ki, a környéki idegrendszer is megbetegedhet. A kórokozó a vérből, a vizeletből az ízületi folyadékból speciális laboratóriumi módszerekkel kimutatható. A kezelés során antibiotikumot alkalmaznak, mellyel – időben alkalmazva – hetek alatt gyógyulás érhető el.

Hogyan védekezhetünk a kullancscsípés ellen? Fontos, hogy erdőben, zöldben tartózkodás esetén a bőr minél nagyobb része legyen ruhával fedve. Mivel a kullancsok többnyire az aljnövényzetről kerülnek a bőrre, a lábszár és a boka legyen fedett.

Kirándulás után alaposan nézzük át a hajat és a teljes bőrfelületet! Ha kullancsot találunk, akkor azt minél előbb távolítsuk el. Ehhez hasznos segédeszközök (csipesz) vannak forgalomban. A kullancsot ne nyomkodjuk, ne cseppentsünk rá semmit, panasz esetén pedig azonnal forduljunk orvoshoz.

 

Dr. Igaz Iván

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.