Ha gyötör a csĂșz – KöszvĂ©nyes betegek diĂ©tĂĄja

Az is elƑfordul, hogy az Ă­zĂŒletek környĂ©kĂ©n, a nyomĂĄsnak kitett pontokon, vagy a lĂĄgyrĂ©szekben, sokszor a fĂŒlkagylĂłn csomĂłk alakulnak ki. Ezek a tömör, az urĂĄt-kristĂĄlyok Ă©s a phagocyta (falĂł) sejtek rĂ©szvĂ©telĂ©vel kialakult, idegentest-reakciĂłt kivĂĄltĂł, szövetkĂĄrosodĂĄst okozĂł, kifekĂ©lyesedĂ©sre hajlamos granulĂłmĂĄk, az Ășgynevezett köszvĂ©nyes göbök.

A köszvĂ©ny elƑfordulĂĄsĂĄt a fĂ©rfiak körĂ©ben 0,8, a nƑk körĂ©ben 0,1 szĂĄzalĂ©kra becsĂŒlik. A betegsĂ©g kialakulĂĄsa 35 Ă©ves kor elƑtt ritka. Az elsƑ tĂŒnetek gyakran fizikai terhelĂ©s, nagy mennyisĂ©gƱ Ă©tel vagy ital elfogyasztĂĄsa utĂĄn, hirtelen jelentkeznek, esetenkĂ©nt sebĂ©szeti beavatkozĂĄst követƑen alakulnak ki.

A betegsĂ©g pontos okĂĄt nem ismerik, de a csalĂĄdi halmozĂłdĂĄs örökletes tĂ©nyezƑkre utal. ElsƑdleges, feltehetƑen örökletes Ă©s mĂĄsodlagos, mĂĄs betegsĂ©ghez csatlakozĂł formĂĄt kĂŒlönböztetnek meg.

A magas szĂ©rum-hĂșgysavszint vagy a csökkent hĂșgysavkivĂĄlasztĂĄs, vagy a fokozott termelƑdĂ©s következmĂ©nye.
Ha a hĂșgysav-koncentrĂĄciĂł megemelkedik a testnedvekben, Ă©s meghaladja az oldhatĂłsĂĄgi kĂŒszöböt, kicsapĂłdnak a hĂșgysavkristĂĄlyok. Maguk a kristĂĄlyok nem irritĂĄlnak, a köszvĂ©nyes betegek tĂŒnetmentes Ă­zĂŒleteiben is megtalĂĄlhatĂłk. A gyulladĂĄsos folyamatot az indĂ­tja el, hogy a fehĂ©rvĂ©rsejtek bekebelezik a kristĂĄlyokat, eközben bioaktĂ­v anyagok szabadulnak ki: ezek vĂĄltjĂĄk ki a reakciĂłt.

A hĂșgysav - az anyagcsere sorĂĄn - a purinbĂłl szĂĄrmazik. A vizelettel, kisebb rĂ©sze a szĂ©klettel Ă©s az izzadtsĂĄggal ĂŒrĂŒl ki a szervezetbƑl. A hĂșgysav rĂ©szben a szervezet sajĂĄt sejtmagjainak, rĂ©szben pedig a tĂĄplĂĄlĂ©kkal felvett sejtmagok lebontĂĄsa sorĂĄn keletkezik.

A diéta összeållítåsånak szempontjai

KĂ©tsĂ©gtelen, hogy a hatĂ©kony gyĂłgyszeres terĂĄpia mellett az alacsony purintartalmĂș diĂ©ta jelentƑsĂ©ge csökkent a köszvĂ©ny kezelĂ©sĂ©ben. BĂĄr az endogĂ©n (belsƑ eredetƱ) hĂșgysavtermelĂ©s adja a kĂ©pzƑdƑ hĂșgysav 85 szĂĄzalĂ©kĂĄt, az alacsony purintartalmĂș diĂ©ta sem felesleges, mert csökkentheti a magas szĂ©rum-hĂșgysavszintet, ezĂ©rt mindenkĂ©ppen javasolt a nagy purintartalmĂș Ă©telektƑl valĂł tartĂłzkodĂĄs. Az Ă©trendi megszorĂ­tĂĄs kĂŒlönösen fontos az akut szakban, mert fokozza a kivĂĄlasztĂĄst, Ă©s csökkenti a kƑkĂ©pzƑdĂ©s veszĂ©lyĂ©t.

A diĂ©ta megtervezĂ©sĂ©nĂ©l figyelembe kell venni, hogy a hĂșgysavanyagcsere-zavarhoz gyakran tĂĄrsul cukor- Ă©s zsĂ­ranyagcserezavar is, a betegek nagy rĂ©sze tĂșlsĂșlyos, gyakoribb a magas vĂ©rnyomĂĄs Ă©s nagyobb a szĂ­vizominfarktus kialakulĂĄsĂĄnak a veszĂ©lye.

A diéta lényege:

  • kerĂŒlni kell a nagy purintartalmĂș Ă©teleket
  • az Ă©trend ne legyen fehĂ©rjĂ©ben bƑ, fehĂ©rjeforrĂĄskĂ©nt elsƑsorban a sovĂĄny sajtokat vĂĄlasszuk
  • Ă©trendĂŒnk bƑsĂ©gesen tartalmazzon szĂ©nhidrĂĄtokat; az energiaszĂŒksĂ©glet 55-60 szĂĄzalĂ©kĂĄt szĂ©nhidrĂĄttal fedezzĂŒk. Alacsony szĂ©nhidrĂĄtbevitel, vagy az Ă©hezĂ©s miatt kialakulĂł ketĂłzis rohamot vĂĄlthat ki.
  • csökkentsĂŒk a zsĂ­rbevitelt; a zsĂ­renergia ne legyen több, mint 30 szĂĄzalĂ©k.
  • a koleszterinbevitel ne haladja meg a napi 300 mg-ot.
  • a mai felfogĂĄs szerint a mĂ©rsĂ©kelt alkoholfogyasztĂĄs nem provokĂĄl köszvĂ©nyes rohamot, azonban az alkohol megnöveli a hĂșgysavkĂ©pzƑdĂ©st. Bölcsebb kerĂŒlni az alkoholt, de a mĂ©rsĂ©kelt, nem rendszeres, alkalomszerƱ alkoholfogyasztĂĄs nem jelent veszĂ©lyt.
  • igyunk sok folyadĂ©kot
  • a normĂĄl testtömeg megƑrzĂ©se, a tĂșlsĂșly csökkentĂ©se fontos.

Az Ă©trend purintartalma ĂĄltalĂĄban 100-600 mg/nap között ingadozik. A szigorĂș purinszegĂ©ny diĂ©ta napi 100-150 mg-ot tart megengedhetƑnek.

Nagy purintartalmĂș Ă©telek: Ă©lesztƑ, belsƑsĂ©gek (mĂĄj, szĂ­v, vese, velƑ), libahĂșs, fĂŒstölt hĂșsok, makrĂ©la, pisztrĂĄng, hering, szardĂ­niĂĄk, szardellapaszta, kagylĂł

Közepes purintartalmĂș Ă©telek: sertĂ©shĂșs, marhahĂșs, birkahĂșs, csirke, kacsa, pulyka, spĂĄrga, gomba, spenĂłt, lencse, sĂĄrgaborsĂł, szĂĄrazbab

Alacsony purintartalmĂș Ă©telek: tej Ă©s tejtermĂ©kek, sovĂĄny sajtok, tojĂĄs, fagylaltok, fehĂ©r liszt Ă©s a belƑle kĂ©szĂŒlt kenyerek, tĂ©sztĂĄk, rizs, kukorica, karfiol, salĂĄtĂĄk, gyĂŒmölcsök, burgonya, sĂĄrgarĂ©pa, retek, cĂ©kla, fƱszernövĂ©nyek, cukor, diĂł, olaj, olĂ­va, kĂĄvĂ©, sĂł

A köszvĂ©nyes beteg Ă©trendje lehetƑleg csekĂ©ly purintartalmĂș Ă©telekbƑl ĂĄlljon. A szĂĄmĂ­tĂĄsoknĂĄl azt is figyelembe kell venni, hogy a kisebb purintartalmĂș, növĂ©nyi eredetƱ Ă©lelmiszerekbƑl, amelyeket ĂĄltalĂĄban köretkĂ©nt fogyasztunk, nagyobb mennyisĂ©geket eszĂŒnk meg, Ă­gy - a purintartalom mellett - az Ă©telmennyisĂ©gre is figyelni kell.

 

Prof. dr. Barna MĂĄria

forrĂĄs: archĂ­vum
(Patika TĂŒkör – 060105)

EgyszerƱ szöveg

  • A HTML jelölƑk hasznĂĄlata nem megengedett.
  • A webcĂ­mek Ă©s e-mail cĂ­mek automatikusan kattinthatĂł hivatkozĂĄsokkĂĄ alakulnak.
  • A sorokat Ă©s bekezdĂ©seket a rendszer automatikusan felismeri.