Az is elĆfordul, hogy az ĂzĂŒletek környĂ©kĂ©n, a nyomĂĄsnak kitett pontokon, vagy a lĂĄgyrĂ©szekben, sokszor a fĂŒlkagylĂłn csomĂłk alakulnak ki. Ezek a tömör, az urĂĄt-kristĂĄlyok Ă©s a phagocyta (falĂł) sejtek rĂ©szvĂ©telĂ©vel kialakult, idegentest-reakciĂłt kivĂĄltĂł, szövetkĂĄrosodĂĄst okozĂł, kifekĂ©lyesedĂ©sre hajlamos granulĂłmĂĄk, az Ășgynevezett köszvĂ©nyes göbök.
A köszvĂ©ny elĆfordulĂĄsĂĄt a fĂ©rfiak körĂ©ben 0,8, a nĆk körĂ©ben 0,1 szĂĄzalĂ©kra becsĂŒlik. A betegsĂ©g kialakulĂĄsa 35 Ă©ves kor elĆtt ritka. Az elsĆ tĂŒnetek gyakran fizikai terhelĂ©s, nagy mennyisĂ©gƱ Ă©tel vagy ital elfogyasztĂĄsa utĂĄn, hirtelen jelentkeznek, esetenkĂ©nt sebĂ©szeti beavatkozĂĄst követĆen alakulnak ki.
A betegsĂ©g pontos okĂĄt nem ismerik, de a csalĂĄdi halmozĂłdĂĄs örökletes tĂ©nyezĆkre utal. ElsĆdleges, feltehetĆen örökletes Ă©s mĂĄsodlagos, mĂĄs betegsĂ©ghez csatlakozĂł formĂĄt kĂŒlönböztetnek meg.
A magas szĂ©rum-hĂșgysavszint vagy a csökkent hĂșgysavkivĂĄlasztĂĄs, vagy a fokozott termelĆdĂ©s következmĂ©nye.
Ha a hĂșgysav-koncentrĂĄciĂł megemelkedik a testnedvekben, Ă©s meghaladja az oldhatĂłsĂĄgi kĂŒszöböt, kicsapĂłdnak a hĂșgysavkristĂĄlyok. Maguk a kristĂĄlyok nem irritĂĄlnak, a köszvĂ©nyes betegek tĂŒnetmentes ĂzĂŒleteiben is megtalĂĄlhatĂłk. A gyulladĂĄsos folyamatot az indĂtja el, hogy a fehĂ©rvĂ©rsejtek bekebelezik a kristĂĄlyokat, eközben bioaktĂv anyagok szabadulnak ki: ezek vĂĄltjĂĄk ki a reakciĂłt.
A hĂșgysav - az anyagcsere sorĂĄn - a purinbĂłl szĂĄrmazik. A vizelettel, kisebb rĂ©sze a szĂ©klettel Ă©s az izzadtsĂĄggal ĂŒrĂŒl ki a szervezetbĆl. A hĂșgysav rĂ©szben a szervezet sajĂĄt sejtmagjainak, rĂ©szben pedig a tĂĄplĂĄlĂ©kkal felvett sejtmagok lebontĂĄsa sorĂĄn keletkezik.
A diĂ©ta összeĂĄllĂtĂĄsĂĄnak szempontjai
KĂ©tsĂ©gtelen, hogy a hatĂ©kony gyĂłgyszeres terĂĄpia mellett az alacsony purintartalmĂș diĂ©ta jelentĆsĂ©ge csökkent a köszvĂ©ny kezelĂ©sĂ©ben. BĂĄr az endogĂ©n (belsĆ eredetƱ) hĂșgysavtermelĂ©s adja a kĂ©pzĆdĆ hĂșgysav 85 szĂĄzalĂ©kĂĄt, az alacsony purintartalmĂș diĂ©ta sem felesleges, mert csökkentheti a magas szĂ©rum-hĂșgysavszintet, ezĂ©rt mindenkĂ©ppen javasolt a nagy purintartalmĂș Ă©telektĆl valĂł tartĂłzkodĂĄs. Az Ă©trendi megszorĂtĂĄs kĂŒlönösen fontos az akut szakban, mert fokozza a kivĂĄlasztĂĄst, Ă©s csökkenti a kĆkĂ©pzĆdĂ©s veszĂ©lyĂ©t.
A diĂ©ta megtervezĂ©sĂ©nĂ©l figyelembe kell venni, hogy a hĂșgysavanyagcsere-zavarhoz gyakran tĂĄrsul cukor- Ă©s zsĂranyagcserezavar is, a betegek nagy rĂ©sze tĂșlsĂșlyos, gyakoribb a magas vĂ©rnyomĂĄs Ă©s nagyobb a szĂvizominfarktus kialakulĂĄsĂĄnak a veszĂ©lye.
A diéta lényege:
- kerĂŒlni kell a nagy purintartalmĂș Ă©teleket
- az Ă©trend ne legyen fehĂ©rjĂ©ben bĆ, fehĂ©rjeforrĂĄskĂ©nt elsĆsorban a sovĂĄny sajtokat vĂĄlasszuk
- Ă©trendĂŒnk bĆsĂ©gesen tartalmazzon szĂ©nhidrĂĄtokat; az energiaszĂŒksĂ©glet 55-60 szĂĄzalĂ©kĂĄt szĂ©nhidrĂĄttal fedezzĂŒk. Alacsony szĂ©nhidrĂĄtbevitel, vagy az Ă©hezĂ©s miatt kialakulĂł ketĂłzis rohamot vĂĄlthat ki.
- csökkentsĂŒk a zsĂrbevitelt; a zsĂrenergia ne legyen több, mint 30 szĂĄzalĂ©k.
- a koleszterinbevitel ne haladja meg a napi 300 mg-ot.
- a mai felfogĂĄs szerint a mĂ©rsĂ©kelt alkoholfogyasztĂĄs nem provokĂĄl köszvĂ©nyes rohamot, azonban az alkohol megnöveli a hĂșgysavkĂ©pzĆdĂ©st. Bölcsebb kerĂŒlni az alkoholt, de a mĂ©rsĂ©kelt, nem rendszeres, alkalomszerƱ alkoholfogyasztĂĄs nem jelent veszĂ©lyt.
- igyunk sok folyadékot
- a normĂĄl testtömeg megĆrzĂ©se, a tĂșlsĂșly csökkentĂ©se fontos.
Az Ă©trend purintartalma ĂĄltalĂĄban 100-600 mg/nap között ingadozik. A szigorĂș purinszegĂ©ny diĂ©ta napi 100-150 mg-ot tart megengedhetĆnek.
Nagy purintartalmĂș Ă©telek: Ă©lesztĆ, belsĆsĂ©gek (mĂĄj, szĂv, vese, velĆ), libahĂșs, fĂŒstölt hĂșsok, makrĂ©la, pisztrĂĄng, hering, szardĂniĂĄk, szardellapaszta, kagylĂł
Közepes purintartalmĂș Ă©telek: sertĂ©shĂșs, marhahĂșs, birkahĂșs, csirke, kacsa, pulyka, spĂĄrga, gomba, spenĂłt, lencse, sĂĄrgaborsĂł, szĂĄrazbab
Alacsony purintartalmĂș Ă©telek: tej Ă©s tejtermĂ©kek, sovĂĄny sajtok, tojĂĄs, fagylaltok, fehĂ©r liszt Ă©s a belĆle kĂ©szĂŒlt kenyerek, tĂ©sztĂĄk, rizs, kukorica, karfiol, salĂĄtĂĄk, gyĂŒmölcsök, burgonya, sĂĄrgarĂ©pa, retek, cĂ©kla, fƱszernövĂ©nyek, cukor, diĂł, olaj, olĂva, kĂĄvĂ©, sĂł
A köszvĂ©nyes beteg Ă©trendje lehetĆleg csekĂ©ly purintartalmĂș Ă©telekbĆl ĂĄlljon. A szĂĄmĂtĂĄsoknĂĄl azt is figyelembe kell venni, hogy a kisebb purintartalmĂș, növĂ©nyi eredetƱ Ă©lelmiszerekbĆl, amelyeket ĂĄltalĂĄban köretkĂ©nt fogyasztunk, nagyobb mennyisĂ©geket eszĂŒnk meg, Ăgy - a purintartalom mellett - az Ă©telmennyisĂ©gre is figyelni kell.
Prof. dr. Barna MĂĄria
forrĂĄs: archĂvum
(Patika TĂŒkör â 060105)