Gombák, baktériumok, vírusok

Hüvelyi és húgyúti fertőzések és megelőzésük

Itt a nyár, így megint aktuálissá vált a hüvelyi és húgyúti fertőzésekről beszélni. Természetesen ezek nemcsak nyáron fordulnak elő, de ilyenkor sokkal több a fertőzési lehetőség. Melegben az izzadságmirigyek fokozott működése, a divatos, szűk, műszál tartalmú, hosszú nadrágok viselése, a strandok többnyire nem kifogástalan tisztaságú vize, a melegben jóleső, mezítlábas séta, a légkondicionált helyiségek gyakoribbá teszik a hüvelyi és húgyúti fertőzések megjelenését.

A fertőzéseket természetesen kórokozók okozzák, csak elszaporodásukat segítik elő a fenti lehetőségek.
Kórokozóként előfordulhatnak gombák, baktériumok és vírusok.
A gombák egy része folyamatosan jelen van a szervezetünkben, azonban ha elszaporodnak, kellemetlen panaszokat okozhatnak. (Bőrön és nyálkahártyán viszkető, égő érzés, váladékozás, hüvelyfolyás.) Váladékvizsgálattal kimutatható és pontosan megállapítható, melyik típus okozza a panaszokat. A fertőzések helyi és szájon át történő kezelésekkel jól gyógyíthatók, de kezelés nélkül a panaszok fokozódhatnak és húgyúti fertőzésekkel szövődhetnek. Ezért gyanú esetén ajánlatos minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Baktériumok

Két nagy csoportjukat különböztetjük meg.

• Anaerob baktériumok

Ide tartozik a jól ismert Trichomonas, mely égő kellemetlen érzést, sárgás-zöldes hüvelyfolyást és szinte mindig húgyúti fertőzést is okoz. Gyakori vizelési inger, a vizelés kezdetén égő fájdalom kíséri. Vizelet- és hüvelyváladék-vizsgálattal kimutatható. Viszonylag gyakori, de jól kezelhető betegség. Strandon könnyen megfertőződhetünk.

• Aerob kórokozók

Ezek sokszor együtt járnak a szervezetben egyéb helyen előforduló fertőzésekkel: pl. felső légúti fertőzések következményeként jelentkezhetnek. Bő folyással és hasi panaszokkal jár. Váladék- és vizelettenyésztéssel eldönthető, hogy milyen antibiotikumokra reagál. Viszonylag gyorsan, célzott kezeléssel gyógyítható.

Vírusok

Ezek közül leggyakoribb a herpesz-vírus, mely a nemi szerveken is megjelenhet. Nagyon kellemetlen, fájdalmas, duzzanattal, kis hólyagokkal, majd hámfosztott területek megjelenésével járhat. Sokszor a nagyajkak duzzanata miatt vizelési nehézséget, vagy képtelenséget okozhat. Ez a fertőzés többnyire szexuális együttléttel terjed, de strandfertőzésként is előfordulhat. Kezelése nehéz. A vizelési képtelenség esetén akár kórházi kezelést is igényelhet.
Tudni kell, hogy a tünetek megszűnése után is a szervezetben marad a vírus, az idegsejtek mentén raktározódik, kiirtani nem lehet. A szervezet immunrendszerének gyengülésekor, stressz hatásra ismét előjöhet.

A Humán Papillómavírus ugyancsak veszélyes fertőzés. A bőrön szemölcsszerű elváltozásokat hoz létre, melyekből egyre több lesz. Ez a vírus is terjedhet szexuális úton, de uszodai fertőzésként is. Kezelése ecseteléssel, vagy radiosebészeti beavatkozással történik. Sajnos ez is sokszor visszatérhet.

A hüvelyi és húgyúti fertőzések okaként feltétlenül meg kell említeni a vírusként szaporodó, de baktériumként működő, tehát vírus és baktérium közti átmenetként említhető chlamydia, ureoplazma és mycoplazma fertőzéseket. Ezekre jellemző, hogy gyakran visszatérő folyást és hólyaghurutot okoznak, melyek sokszor maguktól is elmúlnak, de 3-4 hetente visszatérnek. Ezek csak speciális vizsgálóeljárással mutathatók ki. Gyanú esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni.
A húgyúti és hüvelyi fertőzések a nyári, meleg időszakban nemcsak a felnőtteknél, hanem a gyermekeknél is megszaporodnak.

Dr. Szőczei Beáta

szülész-nőgyógyász

forrás: Patika Tükör - 2004-06-04

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.