Étrendkiegészítők, természet patikája – mire figyeljünk?

Az egészség megőrzésében, kisebb betegségek kezelésében, megelőzésében hazánkban és szerte a világon fontos szerepet kapnak a "természet patikájából" származó szerek, a növényi eredetű, a népgyógyászatban hosszú ideje sikeresen alkalmazott, jól bevált termékek, speciális biotermékek, régen elfeledett élelmiszerek.

Ezek, attól függően, hogy hatásukat milyen módon bizonyították – bizonyították-e egyáltalán, illetve milyen típusú és milyen mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, van-e bennük hatóanyag –, lehetnek gyógyszerek, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek, táplálékkiegészítők (más néven: étrendkiegészítők, funkcionális élelmiszerek), funkcionális termékek, esetleg kozmetikumok stb.

Ha ezek – az egyébként kedvező élettani hatású termékek – nem gyógyszerek, illetve gyógytermékek, sem a szó mindennapi értelmében vett élelmiszerek, ún. határterületi készítményeknek is tekinthetők.

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mire vigyázzunk, ha ilyen ún. határterületi termék hirdetését olvassuk, illetve ilyen készítményt vásárolunk.
Hogyan győződhetünk meg a termék hitelességéről?

Betegségmegelőzés, súlyos betegség gyógyítása, gyors, koplalás nélküli fogyás stb. érdekében képesek vagyunk a legkülönfélébb "csodaszerekre" pénzt költeni. Sokukról nem lehet biztosan tudni, honnan származik, valójában mire való.

Mielőtt bármit megvásárolnánk, elkezdenénk szedni, érdemes megnézni a dobozt, hogy szerepelnek-e rajta a következők:

  • Mi a hatóanyag?
  • Ki a gyártó és/vagy forgalmazó?
  • Van-e engedélyszáma? Feltüntettek-e engedélyszámot?
  • Ki az engedélyező hatóság?

Ha sikerül fellelnünk valamiféle engedélyszámot, ebből következtethetünk az alábbira:

  • Mi lehet a termék besorolása (ha az engedélyező az OGYI: gyógyszer vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termék, ha OÉTI: élelmiszer, étrend-kiegészítő. Ha nem szerepel semmilyen engedélyező, akkor már gyanakodhatunk...)
  • Van-e gyártási száma, lejárati ideje? Nem járt-e le?
  • Fel van-e tüntetve, hogy mire használható? Az ajánlott javallat hitelesnek tűnik-e? Lehet-e egy termék hatásos, ha egyszerre gyógyítja "az asztmát, a tbc-t, az időskori elmebetegséget és a fogromlást..."? A dobozon szereplők összhangban vannak-e az olvasott, látott hirdetéssel? Ha nem, ismét gyanakodnunk kell!

Ha egyébként mindent rendben találunk, akkor is érdemes megbeszélni a gyógyszerésszel, a kezelőorvosunkkal, hogy a termék beilleszthető-e a korábban alkalmazott terápiába, nincs-e kölcsönhatása valamelyik szedett gyógyszerrel, nem befolyásolja-e károsan a fennálló egyéb betegségeket?

 

Abádiné dr. Erdei Ildikó
OGYI Reklámfelügyeleti Főosztály

forrás: archívum
(Patika Tükör – 031001)

Archívum

Archivált írás. A benne foglaltak aktualitása nem garantált, illetve nem feltétlenül tükrözik a vonatkozó tudományterületek jelenlegi ismeretanyagát, szempontjait és hangsúlyait.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.