Bajok a hajon

Haj. Egészségünk szempontjából nincs létfontosságú szerepe, mégis büszkén hordjuk, ha szép és csillogó, és elkeseredünk, ha korpás, fénytelen.

A természet e csodálatos alkotása, mely hosszú, finom fehérjeszálakból áll, mindig is a szépség, a bölcsesség és a hatalom jelképe volt. Sok esetben a haj hosszúsága társadalmi rangot jelölt, míg a nők frizurája megmutatta családi állapotukat. (Gondoljunk a kontyra, mint az asszonyiság jelképére.)

Haj. Mindent megtennénk annak érdekében, hogy dús és egészséges legyen. A boltok polcain soha nem látott mennyiségű sampont, hajregenerálót, fixálót, zselét, festéket találunk, amelyek mind-mind arra szolgálnak, hogy a fejünk tetején nőtt szőrszálakat szebbé varázsoljuk. Naponta átlagosan száz hajszálat veszítünk el, ez teljesen természetes folyamat. Ám ha a hajhullás ennél jóval drasztikusabb, bizony nem árt sürgősen szakemberhez fordulni. A hajhullásnak számtalan oka lehet: cink-, vas- vagy vitaminhiány, a hormonrendszer felborulása, a pajzsmirigyműködés zavara. Az okoknak mindenképpen utána kell járni, hogy megfelelően lehessen kezelni.

A másik, igen sok gondot okozó probléma a korpásodás. Nagyon kellemetlen, ha a ruhánk minduntalan tele lesz apró, fehér "szöszmöszökkel", arról már nem is beszélve, hogy a korpás fejbőr rettenetesen viszket. Sokan csak időszakosan szenvednek a korpásodástól, ám az emberek egy részénél állandó jelenség. A tettes egy olyan gomba, mely mindenki bőrén megtalálható, ám ha túlságosan elszaporodik, olyan gyulladásos folyamatot indít el, mely a fejbőr hámlását idézi elő. A korpásodást nem szabad elhanyagolni, a tünetek nem szűnnek meg maguktól.


(forrás: Patika Tükör - 2001-01-03)

Oldalunkon nincsenek fizetett hirdetések. Ha a tartalmat hasznosnak találta, kérjük nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára! Köszönjük!

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Restricted HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.