A háztartási statisztikai adatok azt mutatják, hogy 1989-1997 között az egy főre eső évi húsfogyasztás 10 kg-val csökkent.
Egyik napilapunktól kerestek meg azzal a kérdéssel, hogy a húsfogyasztás csökkenését lehet-e azzal magyarázni, mint egyes politikusok teszik, hogy a lakosság ma már egészségesebben táplálkozik, s ezért nem eszünk annyi sertés-, borjú illetve marhahúst mint korábban.
Táplálkozási szokásainkat, életmódunkat számos tényező befolyásolja. Széleskörű választékot nyújtó élelmiszerellátás esetén a legfontosabb a jövedelem és a táplálkozási ismeretek szintje.
Ha a jövedelemtől függően vizsgáljuk az élelmiszerfogyasztás mennyiségének alakulását, akkor azt látjuk, hogy a magasabb jövedelmű rétegek több mint kétszerannyi húst fogyasztanak, mint az alacsony jövedelműek, pedig a magasabb jövedelmű csoportba nagyrészt magasabb iskolai végzettségűek tartoznak, s feltehetően táplálkozási ismereteik szintje sem marad el a kisjövedelműekétől. (1. táblázat)
Sajnos Magyarországon a gyermekek nagy rĂ©sze olyan családban Ă©l, ahol az 1 fĹ‘re jutĂł jövedelem nem Ă©ri el a lĂ©tminimum szintjĂ©t, ezĂ©rt nem meglepĹ‘, hogy a gyermektelen több tagĂş aktĂv háztartásokban csaknem háromszor annyi marha- illetve borjĂşhĂşst Ă©s közel 30 százalĂ©kkal több sertĂ©shĂşst fogyasztanak. (2. táblázat)
MiĂ©rt nem Ă©rtĂ©kelik eredmĂ©nykĂ©nt a hĂşsfogyasztás csökkenĂ©sĂ©t a táplálkozástudományi szakemberek, hiszen Ĺ‘k javasolták a nagy telĂtett zsĂrsav Ă©s koleszterin tartalmĂş hĂşsok fogyasztásának a csökkentĂ©sĂ©t?
A hĂşs gyűjtĹ‘ fogalom, zsĂrtartalma 2-40% között változik. A nagy zsĂrtartalmĂş hĂşsok fogyasztása valĂłban nem kĂvánatos: nagy energiatartalmuk következtĂ©ben növelik az elhĂzás veszĂ©lyĂ©t, emelik a vĂ©rzsĂrok szintjĂ©t, fokozzák az Ă©relmeszesedĂ©s, az infarktus kockázatát.
A sovány hĂşsoknak azonban nincs vĂ©rzsĂrszint emelĹ‘ hatása. A hazai hĂşsipari szakemberek tevĂ©kenysĂ©gĂ©nek köszönhetĹ‘en zsĂrszegĂ©ny sertĂ©s- Ă©s marhahĂşsok szĂ©les skálája áll rendelkezĂ©sre, mint a 3. táblázatban láthatĂł.
MegfelelĹ‘ konyhatechnikai eljárásokkal a hĂşsok bĹ‘ zsĂrban valĂł sĂĽtĂ©se, a fĂĽstölĂ©s Ă©s a pácolás mellĹ‘zĂ©se, a hĂşsfogyasztás táplálkozási kockázatát tovább csökkentheti.
A vadászó-gyűjtögető életmódot fojtató társadalmakban - ma is vannak ilyenek - ahol az állati eredet táplálék, nevezetesen a húsok aránya nagyobb a többi élelmi anyagnál, szinte ismeretlenek az idős kort megérők között is az ún. civilizációs betegségek.
A közelmúltban több kutatócsoport egymástól függetlenül arról számolt be, hogy sovány marhahúst tartalmazó diéta serum-koleszterinszint csökkenést eredményezett.
A hús azon túl, hogy kitűnő minőségű jól hasznosuló teljes értékű fehérjét tartalmaz, a legértékesebb vasforrás, de cink, réz, mangán, kobalt, B1-, B2-, B6-, B12-vitamin és niacin tartalma is jelentős.
A szervezet vas és B12-vitaminszükséglete hús nélkül csak nehezen fedezhető.
A húsos ételeket persze elsősorban érzékszervi sajátosságai alapján kedvelik.
A hús értékét jelzi nyelvünkben, hogy egyesek a kedvest "húsom"-nak becézik, aki jól néz ki az "jó húsban van", de beszélünk a gyümölcsök húsáról, s ami igazi, valóságos vagy életszerű az "húsból vérből való".
Mindez persze nem azt jelenti, hogy húst hússal kell enni, csak annyit jelent, hogy a húsoknak is megvan a helye az élelmiszer palettán. Napi egy vagy két alkalommal javasolható hús, hal vagy baromfi fogyasztása. Csak akkor lehetünk biztosak, hogy a szervezetünket valamennyi szükséges tápanyaggal elláttuk, ha ételeinket az élelmiszerek és élelmi anyagok széles skálájából a 5 alap élelmiszercsoport mindegyikéből válogatjuk össze.
1. táblázat
Az élelmiszerfogyasztás mennyiségének alakulása két szélső jövedelmi decilisbe tartozó háztartásokban (a jövedelemkülönbség háromszoros)
Élelmiszer / Alacsony jövedelmű csoport / Magas jövedelmű csoport
HĂşs, hal / 35,9 kg / 74,9 kg
ZsĂr, szalonna / 6,0 kg / 5,3 kg
2. táblázat
Egy fĹ‘re jutĂł Ă©lelmiszer-fogyasztás (1997), aktĂv háztartások:
Élelmiszer / Gyermektelen / Többtagú 3 vagy több gyermekes
sertéshús / 17,9 kg / 12,-kg
marha + borjĂş / 1,7 kg / 0,6kg
baromfi / 20,9kg / 11,6kg
tej / 65,3 liter / 61,6 liter
friss hazai gyümölcs / 38,8kg / 24,-kg
3. táblázat
A nyers húsrészek zsiradék és koleszterin tartalma:
HĂşsrĂ©sz / ZsĂrtartalom (%) / Koleszterintartalom (mg/100g)
Sertés
diĂł / 1,6 / 51,3
karajszelet / 1,7 / 48,6
tarja / 11,9 / 62,2
dagadĂł / 27,1 / 59,0
Marha
fehérpecsenye / 2,2 / 49,0
fartő / 2,6 / 49,3
lapocka / 2,9 / 56,7
vesepecsenye / 3,7 / 50,8
Csirke
mell bőr nélkül / 0,7 / 43,4
mell bőrrel / 6,2 / 61,4
felsőcomb bőr nélkül / 6,4 / 84,0
felsőcomb bőrrel / 15,1 / 84,6
Pulyka
mell bőr nélkül / 0,25 / 42,8
alsócomb bőrrel / 5,65 / 71,9
felsőcomb bőrrel / 12,35 / 78,6
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 000103)
ArchĂvum
Archivált Ărás. A benne foglaltak aktualitása nem garantált, vagy nem feltĂ©tlenĂĽl tĂĽkrözik a vonatkozĂł tudományterĂĽletek jelenlegi ismeretanyagát, szempontjait Ă©s hangsĂşlyait.