Atópiaiskola

Az atópiás dermatitisz (atópiás ekcéma) igen gyakori betegség: minden hatodik 5 év alatti gyermek érintett benne. Az öröklött hajlam és az immunrendszer labilitása krónikus bőrgyulladás formájában jelentkezik, mely igen kellemetlen viszketéssel jár együtt.

A betegség igen nehezen állítható meg, időről időre fellobban, kezelése évekre elhúzódik, ami az egész család életére kihat. A Heim Pál Kórház élen jár a betegség gyógyítása mellett abban is, hogy a családoknak megkönnyítse a betegség leküzdését: ezért működteti az atópia iskolát, amely 2004. augusztus 12-től már az interneten is megtalálható, az információk így mindenki számára könnyen hozzáférhetők.

Az atópiaiskola, a Heim Pál Gyermekkórház Bőrgyógyászati Osztályának szervezésében működő, két-, háromhavonta megrendezésre kerülő atópia der-matitiszes gyermekek és szüleik számára szervezett rendezvény. Az atópiaiskola összejöveteleire azért van szükség, mert az 5 év alatti gyermekek 10-15 százaléka szenved atópiás dermatitisztől, és a betegséggel együtt járó beilleszkedési zavaroktól, melyek az esztétikai problémák miatt merülnek fel.

Az összejövetelekre a szülőknek is szükségük van több szempontból is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a szülők legalább annyira segítségre szorulnak, mint atópiás gyermekük, ugyanis komoly pszichés terhet jelent számukra gyermekük folyamatos ápolása, és az a tény is, hogy a gyermek a betegségét a szülőktől örökölte. Gondot jelenthet az is, hogy a folyamatosan jelenlévő betegség és kezelései éjszakai álmatlansághoz, ingerlékenységhez, a munkahelyről való szinte állandó hiányzáshoz, vagy nem teljes értékű munkavégzés érzéséhez vezethetnek. A betegség megnehezíti a családok életét. Tehát foglalkozni kell a szülők problémáival is, meg kell hallgatni gondjaikat, és segíteni kell megoldást találni. Ezt az is indokolja, hogy megfigyelések szerint egy egészséges, kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolat kialakítása, a kimondatlan gondok megfogalmazása, megoldása jelentősen javítja a gyermek állapotát is, amellett hogy feloldja a szülők feszültségét.

Az életminőséget nagyban befolyásoló atópiás dermatitisz hatékonyabb kezelése érdekében, a Heim Pál Gyermekkórház Bőrgyógyászati Osztályának megbízásából megszületett egy weboldal és egy betegtájékoztató kiadvány is.

A honlapon és a betegtájékoztatóból megtudhatjuk, hogy milyen tünetekkel jár az atópiás dermatitisz, milyen az atópiás alkat, hogyan öröklődik a betegség, melyek a kiváltó tényezők, az életkori sajátosságok és mik a jelenleg ismert kezelési módszerek. A honlapon, a hasznos információk mellett (például hova lehet segítségért fordulni, milyen programjai lesznek az iskolának) játékok is találhatók.

www.atopiaiskola.hu

forrás: Patika Tükör - 2004-09-15

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.