Áramütések – I. rész

[gac]

3425

Kevesen lehetnek azok, akik ne tapasztalták volna meg, hogy műszálas ruhadarabjuk levételekor "megrázó élményben" lehet részük. Sötétben még látványos is: felvillanó szikrák tucatjai jelzik a statikus elektromosság emberi test közvetítésével megvalósuló kisüléseit. Kellemetlen érzés, de szervi-szöveti elváltozással nem kell számolni. Annál inkább a nagyobb energiát hordozó valódi áramütéseknél.

A száraz bőr ugyan az elektromossággal szemben is ellenálló, de sajnos már 100-110 V átüti ezt a szigetelést, és szövetkárosodás léphet fel. Érdemes körüljárni, hogy ezekben az esetekben mitől is függ az elszenvedhető egészségkárosodás mértéke.

Az élet veszélyeztetése az általánosan használt 220 V feszültségű váltóáramnál döntően a testen átfolyó áram erősségétől és az áram által bejárt úttól függ. Utóbbira az áramjegyekből következtethetünk, melyek az áram be és kilépési pontjait mutatják. Általában apró, szürkésfehér, fájdalmatlan elváltozások a bőrön, melyek jelenléte bizonyítékai az áramütésnek, hiányuk viszont nem zárja ki azt.

Károsodások a testen átfolyó áram erősségének függvényében (váltóáram, 220V)

  • 0-15 mA az életet nem veszélyezteti, de már a 3-5 mA-es áramütést is éles, fájdalmas bizsergésként élhetünk meg.
  • 15-160 mA között "alattomos" áramról beszélhetünk. Ebben a tartományban a szív van a legnagyobb veszélynek kitéve: kamarfibrilláció jöhet létre (a szív hatékony összehúzódást nem produkál), azonnali halált okozva.
  • Erősebb átfolyó áram esetén a hőhatás kerül előtérbe (az áram "süt"), illetve az elektromos impulzusokkal működő ideg- és izomszövet működészavara és károsodása jelentkezik. Jó példa az akut működészavarra, mikor az áramütést szenvedett személy képtelen elengedni a feszültségforrást (kb. 15-20 mA felett). Extrém esetben az izomkontrakciók izom- és ínszakadáshoz, sőt csonttöréshez is vezethetnek.

A kamrafibrilláció mellett főként a légzőközpont bénulása okán jelentkező légzésmegállás lehet a legsúlyosabb következménye egy áramütésnek. A laikusok által is elvégezhető mielőbbi újraélesztés jó esélyt ad a túlélésre, jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Figyelem! Segítségnyújtáskor minden esetben el kell döntenünk, hogy az áramütést szenvedett személy teste feszültség alatt van-e még. Ha igen, első a feszültségmentesítés (főkapcsolóval vagy biztosíték eltávolításával). Ha másképpen nem megy, próbáljuk meg a balesetest valamilyen faeszközzel vagy vastag, összehajtogatott takaróval kiszabadítani az áramkörből. Kizárólag száraz terepen, gumitalpú cipőben kíséreljük meg ezt. Ha az áramforrásról konkrétan tudjuk (vagy indokoltan feltételezzük), hogy 1000V-nál nagyobb feszültséggel bír, semmilyen alkalmi eszközzel nem szabad beavatkoznunk – ekkor hozzáértő műszaki mentésre van szükség.

 

Váli Béla Edgár
tudományos újságíró
orvosiLexikon.hu

2005.05.18


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×