Alapvető ABC

Az újraélesztésről

A halál beállta nem egy pillanat alatt következik be. A percekig tartó folyamat során a vérkeringés és a légzés leáll, ezáltal az életfontosságú szervek nem jutnak hozzá az éltető oxigénhez. Ez az oxigénhiány az, ami a szerveket felépítő sejtek működészavarához, a szervek visszafordíthatatlan, végleges károsodásához vezet.

Éppen az a tény ad lehetőséget arra, hogy bizonyos esetekben közbeléphessünk, a beteg vagy a sérült életét megmenthessük, hogy a halál bekövetkezése perceket vesz igénybe. A légzés vagy a vérkeringés megszűnésétől fogva a klinikai halál állapota kezdődik, ami normál körülmények között 4 percig tart. Ez az az időtartam, amit a központi idegrendszer oxigénhiányra leginkább érzékeny sejtjei még visszafordíthatatlan károsodás nélkül kibírnak. Bizonyos esetekben - alacsony testhőmérséklet mellett, például ha valaki alatt beszakad a jég, és úgy kerül a víz alá - a klinikai halál ideje akár percekkel is hosszabb lehet.

Az újraélesztés (idegen szóval reszuszcitáció vagy reanimáció) az a folyamat, mellyel a kiesett légzést, vérkeringést vagy akár mindkettőt egy időben megpróbáljuk pótolni, illetve ezeket a szervműködéseket ismételten megindítani. Az újraélesztés megkezdésének azonban csak a klinikai halál állapotában van értelme, mert a klinikai halál után a biológiai halál következik, amely már visszafordíthatatlan.

A klinikai halál állapotában sem minden esetben van értelme megkezdeni a reanimációt. Ha a beteg például egy krónikus, gyógyíthatatlan, senyvesztő betegség végállapotába jutott, vagy olyan súlyos sérülést szenvedett, amely az élettel összeegyeztethetetlen, a reanimáció megkezdése értelmetlen.

Az újraélesztés alapvető lépéseit megfelelő sorrendben kell végezni. Ez a nem szakemberek számára is könnyen megjegyezhető, csak az ABC első négy betűjét kell követni. A mint átjárható légutak biztosítása: vagyis a szájüregből el kell távolítani a kivehető műfogsort, rágót, ételdarabot stb. A B betű a befúvásos lélegeztetést jelenti: a beteg megfelelő fejtartása mellett az újraélesztést végző személy levegőt fúj be a beteg orrán keresztül annak tüdejébe. Kórházi körülmények között, speciális felszerelések birtokában ez egy ballonnal történik. A C betű a cirkuláció, vagyis a vérkeringés megindítását jelenti, a szívmasszázsnak nevezett művelettel. A D betű a defibrillációt jelöli, ami a mentőautókban vagy a kórházakban található elektromos kisülést előidéző eszközzel történik, és a szívverés megindítását hivatott elősegíteni.

Az újraélesztést többórás tanfolyamokon, elméletben és gyakorlatban is el kell sajátítani, mert számos hibát lehet elkövetni már a halál beálltának megállapítása során is, nem beszélve a szabályos és helyes végrehajtásról. A rosszul végzett újraélesztés biztosan sikertelen lesz.

Dr. Kökény Zoltán

(forrás:Patika Tükör - 02012001)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.