Ne vegyünk zsákbamacskát, ha lehet, mindig olvassuk el az élelmiszerek csomagolásán lévő információkat.
A napokban egy jĂł nevű egyetemi tanár, a MTA rendes tagja azzal a törtĂ©nettel szĂłrakoztatta a társaságot, hogy analfabĂ©tának nĂ©ztĂ©k a közeli bevásárlĂłközpontban. A dolog Ăşgy törtĂ©nt, hogy valamilyen csomagolt Ă©lelmiszert tartott az orra alá egy termetes asszonyság, s kĂ©rte, hogy olvassa el a lejárati idĹ‘t. SzemĂĽvege nem volt nála, Ăgy tanárunk szabadkozni volt kĂ©nytelen, hogy sajnos kĂ©ptelen elolvasni a feliratot. Az asszonyság kĂ©pe felderĂĽlt, s cinkos nevetĂ©ssel nyugtázta: Nahát, kedveskĂ©m, maga sem tud olvasni?
Akinek tehát szüksége van rá, semmiképpen se hagyja otthon a szemüvegét, mert bizony vásárlás előtt gyakran olvasnunk is kell...
Az élelmiszerek csomagolásán sok hasznos információ található. Ezeket az információkat – már ha az apró betűk miatt ez sikerül – mindig el kellene olvasni, hiszen sok mindent megtudhatunk belőlük.
Az informáciĂł, vagy hivatalos nevĂ©n a jelölĂ©s pontosan megnevezi, milyen Ă©lelmiszert rejt a csomagolás, Ă©s utalhat a termĂ©k előállĂtásánál alkalmazott kezelĂ©sre is, pl: fĂĽstölt, szárĂtott, aszalt.
A vásárlót a csomagolás kizárja a konkrét érzékelésből, nem látja az élelmiszert, nem tudja megtapogatni, nem tudja megkóstolni. A közvetlen érzékszervi ingerek helyett a termék minőségét képviselő információkra kénytelen támaszkodni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a jelölés valóságnak megfelelően, korrekt módon tájékoztassa a fogyasztót, ne legyen megtévesztő.
A csomagolás hosszĂş távon biztosĂtja az Ă©lelmiszer minĹ‘sĂ©gĂ©nek a megĹ‘rzĂ©sĂ©t, vĂ©di az árut, de nem tagadhatĂł, hogy a csomagolásnak reklám funkciĂłja is van: felhĂvja a vásárlĂł figyelmĂ©t a termĂ©kre, Ă©s befolyásolhatja a vásárlĂłi kedvet. Az Ă©lelmiszer-előállĂtĂłk bizonyos márkanevek bevezetĂ©sĂ©vel juttatnak el ĂĽzenetet a fogyasztĂłkhoz, Ăgy azt a több hasonlĂł termĂ©k közĂĽl – amennyiben megbĂzhatĂł minĹ‘sĂ©gűnek Ă©s elfogadhatĂł árĂşnak ismertĂ©k meg – gyorsan ki tudják választani.
A jelölĂ©s tájĂ©koztat a termĂ©k mennyisĂ©gĂ©rĹ‘l, illetve darabszámárĂłl is. Ha lĂ©ben elhelyezett Ă©lelmiszerrĹ‘l van szĂł (pl.: uborka, ananász), akkor megtudhatjuk az Ăşn. töltĹ‘tömeget, az uborka, illetve az ananász lĂ© nĂ©lkĂĽli sĂşlyát is. Az Ă©lelmiszerek egy rĂ©szĂ©nĂ©l arrĂłl kapunk informáciĂłt, hogy a csomagolás hány darabot tartalmaz, feltĂĽntetik pĂ©ldául az Ă©desĂtĹ‘tabletták darabszámát.
GyĂĽmölcslevek csomagolásárĂłl leolvashatjuk a gyĂĽmölcshányadot, megtudhatjuk, hogy pl. tĂz vagy negyven százalĂ©kban tartalmaz-e gyĂĽmölcsöt. Ezek alapján kĂ©t azonos minĹ‘sĂ©gű termĂ©knĂ©l a sĂşly Ă©s az ár ismeretĂ©ben mĂłdunk van a kedvezĹ‘bbet választani.
A legfontosabb informáciĂł a termĂ©k meghatározásán kĂvĂĽl az, hogy mennyibe kerĂĽl, vagyis a termĂ©k ára. Ha a csomagolás tĂşlzott várakozást Ă©breszt bennĂĽnk, Ă©s az Ă©lelmiszer az árával összevetve a vártnál gyengĂ©bb minĹ‘sĂ©gű, a továbbiakban elállunk annak megvásárlásátĂłl.
A csomagoláson lĂ©vĹ‘ feliratokbĂłl tudjuk meg az Ă©lelmiszer összetĂ©telĂ©t. Az Ă©lelmiszerek összetĂ©telĂ©nek jelölĂ©sĂ©t törvĂ©ny Ărja elĹ‘ (az Ă©lelmiszerekrĹ‘l szĂłlĂł 1995. Ă©vi XL. tv.). Az Ă©lelmiszer-összetevĹ‘ket csökkenĹ‘ sorrendben tĂĽntetik fel, s a felsorolás tartalmazza mindazokat az anyagokat is, amelyeket az előállĂtás során felhasználtak Ă©s amely eredeti vagy megváltozott formában, rĂ©szben vagy egĂ©szben az Ă©lelmiszerben maradt.
Az Ă©lelmiszer előállĂtĂłja sem marad titokban. A csomagoláson lĂ©vĹ‘ feliratokbĂłl tudjuk meg azt, hogy ki gyártotta, ki forgalmazza, Ă©s azt is, hogyan használjuk fel. Pl. hogyan nyissuk ki, felbontás után hogyan kezeljĂĽk stb.
A jelölĂ©s – többek között – fontos táplálkozási informáciĂłkat is tartalmaz. Megtudhatjuk energia- Ă©s tápanyagtartalmát. ĂŤgy lehetĹ‘sĂ©gĂĽnk van, ha Ăşgy kĂvánjuk, a többfĂ©le Ă©lelmiszer közĂĽl azt választani, amelyiknek pl. kisebb az energiaĂ©rtĂ©ke, alacsonyabb a cukor-, illetve a zsĂrtartalma, esetleg kevesebb sĂł van benne stb. SegĂt eligazodni abban, hogy a kiválasztott Ă©lelmiszer hogyan illeszthetĹ‘ be az Ă©trendbe. Pl. a vitaminokkal, ásványi anyagokkal dĂşsĂtott Ă©lelmiszereknĂ©l megadják, hogy a termĂ©k egysĂ©gnyi mennyisĂ©gĂ©nek elfogyasztásával a napi szĂĽksĂ©glet hány %-át tudjuk fedezni.
A csomagoláson lévő tájékoztatásból megtudhatjuk, meddig őrzi meg az élelmiszer a minőségét, hogyan kell tárolni, meddig fogyasztható, felbontást követően meddig tartható el stb.
A csomagoláson láthatĂł jelek olyan gyors informáciĂłk, amelyek olykor az egĂ©szsĂ©ges táplálkozásra ösztönözhetnek, pl. a szĂvbarát emblĂ©mát elnyert termĂ©kek.
A táplálkozási szakemberek úgy tartják, hogy egészséges és egészségtelen ételek nincsenek, csak egészséges és egészségtelen táplálkozás van. Valamennyi élelmiszernek megvan a helye az étrendünkben, csak egyesekből gyakrabban és nagyobb mennyiséget, másokból csak ritkábban és kevesebbet kellene fogyasztani.
Megfelelő mennyiségben és arányban, mértékkel fogyasztva az egészséges embernek egyetlen élelmiszerről, élelmi anyagról sem kell lemondania, az élelmiszerek széles skáláját lehet és kell beilleszteni táplálkozásunkba.
Dr. Barna Mária
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 000111)
Ma már számos okostelefonos applikáciĂł segĂt a döntĂ©sben, az informáciĂłk összegyűjtĂ©sĂ©ben Ă©s összehasonlĂtásában, akár vásárlás közben is.