karcinogén

[gac]

MedveszőlőlevélA medveszőlőlevél (Arctostaphylos uva-ursi) a hangafélékhez vagy erikafélékhez (Ericaceae) tartozó, Magyarországon nem őshonos, hűvösebb éghajlatot kedvelő gyógynövény.

Bár placebo-kontrollált kettős vak kísérletet még nem végeztek, tapasztalati (empirikus) úton hatékonynak tartják a vesemedence és a húgyutak kórokozó-mentesítésében, melyet – főleg szubakut és krónikus esetben – diuretikus (vizelethajtó) hatása is támogat. A gyógynövény vastag, bőrszerű levelei használatosak.

Hatóanyagait tekintve a 10-15%-os arányt képviselő arbutin a legjelentősebb. Az arbutin (és annak metilált változata) savas környezetben hidrolizálódik, a gyomor alacsony pH-jú közegében hidrokinonná alakul, mely a növény levelében eredendően csupán néhány tized százalékban van jelen.

Ennek a benzolvegyületnek a máj nem különösebben örül, a szervezet jórészt a vesén keresztül próbál megszabadulni tőle. Antibakteriális hatását itt várjuk el, mely leginkább lúgos közegben érvényesül, így a vegetáriánusok alkalikus vizeletében lehet a legaktívabb, avagy a gyógynövény alkalmazásakor sok zöldséggel, esetleg némi szódabikarbonáttal támogatható. Kezelés alatt érdemes csökkenteni a húsfogyasztást, valamint kerülni a C-vitamin (aszkorbinsav) és egyéb vizeletsavanyítók egyidejű bevételét.

Az élelmiszer jelölése az áru névjegye

Ne vegyünk zsákbamacskát, ha lehet, mindig olvassuk el az élelmiszerek csomagolásán lévő információkat.

A napokban egy jó nevű egyetemi tanár, a MTA rendes tagja azzal a történettel szórakoztatta a társaságot, hogy analfabétának nézték a közeli bevásárlóközpontban. A dolog úgy történt, hogy valamilyen csomagolt élelmiszert tartott az orra alá egy termetes asszonyság, s kérte, hogy olvassa el a lejárati időt. Szemüvege nem volt nála, így tanárunk szabadkozni volt kénytelen, hogy sajnos képtelen elolvasni a feliratot. Az asszonyság képe felderült, s cinkos nevetéssel nyugtázta: Na hát, kedveském, maga sem tud olvasni?

Az Amerikai Rákellenes Társaság 1976-ban közzétett ötlete alapján vált minden november harmadik csütörtökje Füstmentes Nappá.

Láncdohányos, erős dohányos, kocadohányos, passzív dohányos, társasági dohányos – ők mindannyian érintettek a dohányzás következményeiben. De mi jellemző például a munkahelyi dohányzásra?

Egy 2007-es felmérés szerint a végzős diákok 60 százaléka naponta vagy hetente cigarettázik rendszeresen. A dohányzás egyébként is kiemelt népegészségügyi rizikófaktor, ráadásul a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban. Az orvoslás több évezredes történetében a megelőzés nagyon fiatal, alig száz éves múltra tekint vissza, fontosságának felismerése viszont jelentős változásokat hozott, nem csak az egészségpolitikában.

Évről évre nő azoknak a 15-18 év közötti diákoknak a száma, akik már középiskolai éveik alatt dohányoznak. Egy 1999-es hazai adatfelvétel szerint, amely az 1983-ban született serdülőket vizsgálta, a diákok 40,4%-a dohányzott a vizsgálatot megelőző hónapban, míg 29,4%-uk naponta gyújtott rá. 2003-ra a rendszeresen dohányzó fiatalok aránya 34,9%-ra nőtt.
2004-ben a 15 évesek közötti fiúk 36%-a, a lányok 28%-a dohányzott legalább egyszer egy héten, és ez az arány az elmúlt két évben a fiúknál 44,9%-ra, a lányoknál 46,9%-ra nő. Egy 2007-es felmérés szerint a végzős diákok 60 százaléka naponta vagy hetente dohányzik rendszeresen.
2002-ben a dohányzók aránya férfiaknál és nőknél Magyarországon 44%, illetve 27%, az Európai Unióban a legmagasabb. Az átlagos napi cigarettafogyasztás ugyancsak magas a dohányosok között, férfiaknál 66%, nőknél 43% a napi húsz cigarettát szívók aránya.
A prevenció szükségességének felismerése jelentős változásokat hozott a magyar egészségpolitikában. A Népegészségügyi Program többek közt a dohányzás visszaszorítását is célul tűzte ki, és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) „Ciki a cigi” programja már óvodás korban nagy hangsúlyt fektet a megelőzés fontosságára.

A női mell nem csupán az utódok táplálására szolgáló mirigyes szerv, hanem szexuális szimbólum is hiszen formája, mérete és rugalmassága kétségkívül lényeges szerepet játszik a nemi vágy felkeltésében, ezen kívül a nők önértékelésében is.

Az élelmi rostokról

A rostszegény táplálkozás is felelős a krónikus nem fertőző megbetegedések kialakulásáért

Valószínűtlen, hogy rehabilitálnák...A dohánytermékekben megtalálható, egyértelműen károsnak tartott anyagról újabb tanulmányok azt állítják, hogy javítják megismerőképességünket, kognitív funkcióinkat. Segíthet központi idegrendszeri betegségekben, mint pl. a Parkinson-kór vagy éppen a szkizofrénia, javíthat az Alzheimer-kóros beteg állapotán.

Magyarországon minden 10. nőt érint az emlőtumor, a vezető női daganatos betegség.

Az utóbbi években csaknem 6800 új esetet regisztráltak, ezek csaknem 50 százaléka korai stádiumú emlőrák volt. E betegségben évente közel 2300 nő veszíti életét annak ellenére, hogy az időben felismert kór gyógyítására orvos, technika, korszerű gyógyszer egyaránt rendelkezésre áll. Ha idejekorán észlelik a rákot, akkor a túlélés esélye akár 90 százalékos is lehet!

A gének szerepe

A sárgaság okairól

Mindenekelőtt azt szeretném tisztázni, hogy a sárgaság többféle okból alakulhat ki. Oka lehet a mellékvesekéreg hormontermelő működésének csökkenése, az ún. Addison-kór, mellyel korábban már foglalkoztunk.

Ettől eltérő színű sárgaságot okoz, ha valaki túlzott mennyiségben fogyaszt karotintartalmú ételeket, pl. sárgarépát. (Napi több kiló elfogyasztása esetén alakulhat ki sárgaság.) Sárgaságot idézhetnek elő a máj, az epe, a vérképző szervek és a hasnyálmirigy bizonyos működési zavarai is, melyekről most részletesebben szólunk.

Átláthatóbb reklámszabályokra van szükség az egészségügyi termékek piacán, amelyek egyszerre szolgálhatják a fogyasztók és az egészségügyben dolgozók érdekeit.

Ugyanis a termékek reklámozására vonatkozó jelenlegi előírások nem teszik lehetővé a tisztességes gyártók készítményeinek egyértelmű elkülönítését és piaci megjeleníthetőségét a fogyasztókat megtévesztő módon tevékenykedő vállalkozások termékeitől.

Feliratkozás karcinogén csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×