Agyhártyagyulladás

Hitek és tévhitek

Alig telt el nap decemberben, hogy ne hallottunk, olvastunk volna új híreket a meningococcus-fertőzésről. Új típusú baktérium, e betegségben meghalt és megbetegedett gyermekek, járvány és még sok hír és rémhír keringett az országban komoly pánikot keltve. A szakemberek gyakran elkeseredve próbálták tisztázni a helyzetet. A mi célunk is ez: leírni, mi is a valóság meningococcusügyben.

Először is tudnunk kell, hogy a köznyelvben agyhártyagyulladásnak nevezett betegség valójában egy baktériumfertőzés, amelynél csupán az esetek fele jár gennyes agyhártyagyulladással. Talán abszurdnak hangzik, de az ilyen módon megbetegedők helyzete a legjobb, mivel sokkal jobbak a túlélési esélyeik, mint azoknak, akik a jóval nehezebben gyógyítható szeptikus formát (itt csak a bőrvérzések láthatóak, idegrendszeri tünetek nincsenek) kapják meg. Bár a baktérium cseppfertőzéssel terjed, korántsem olyan nagyon fertőző, mint például az influenza. Csak igen szoros kontaktussal, például nyálcserével, vagy szoros együttlét, együttalvás során terjed.

A meningococcusbaktérium három szerocsoportját ismeri az orvostudomány, ám ezek közül csak néhány képes járványos előfordulásra. Hazánkban a C típus okozta megbetegedések a leggyakoribbak. Ez ellen a fertőzés ellen már létezik és itthon is kapható védőoltás, ahogyan az A szerotipus ellen is lehet védekezni. Csak a nem járványos formában előforduló B ellen nincs a világon sehol védőoltás. A prevenció jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A védőoltások megelőzhetik a betegség kialakulását. Egyik vakcina sem tartalmaz élő kórokozót, tehát beadásuk után csupán enyhe oltási reakcióra lehet számítani. A megelőzés azért is fontos, mert a betegség kialakulása után sajnos gyakran az intenzív terápia sem hatásos.

TÜNETEK

Nagyon fontos a fertőzés korai felismerése, hiszen a korán adott antibiotikumos kezelés a túlélés esélyét duplájára növeli.

A betegség minden esetben igen magas lázzal jár, gyakori a hányás és az apró bőrvérzések. Komoly gyanút kelt a meningococcus jelenlétére a tarkókötöttség, a fényérzékenység és a zavartság. A betegségre jellemző petechiákat (bőrvérzéseket) könnyen meg lehet különböztetni a kiütésektől. Egyszerűen egy üvegpohárral kell a bőrt leszorítani, s még így a kiütések eltűnnek, addig a petechiák láthatóak maradnak. A betegség legenyhébb gyanújával is azonnal orvoshoz kell fordulni, mivel a betegség hatásos kezelése csak megfelelő és gyors ellátás keretében lehetséges. Azonban így sem mindig sikerül megmenteni a fertőzött beteget. Még egyszer hangsúlyozni kell a korai felismerés fontosságát, hiszen a kezelés antibiotikumok segítségével próbálja megakadályozni a baktériumok elszaporodását, a beteg állapotának súlyosbodását.

JÁRVÁNY?

Gyakran beszélünk, beszéltünk járványról, de sokan csak legyintettek, hisztériának nevezve sokak aggodalmát. Az igazság, mint oly sokszor, most is középen van. Mint már említettük, a fertőzés terjedése korántsem olyan gyors, mint az influenzáé (abban hasonlít erre a betegségre, hogy gyakoribbak a megbetegedések a hideg időszakokban). Míg néhány éve átlagosan 20-40 ilyen típusú megbetegedést regisztráltak Magyarországon, addig 1999-ben 107 megbetegedés volt. Ez bár komoly növekedés, a 10 milliós Magyarországon nem jelent mindenki számára életveszélyt. Természetesen akiknek környezetében történt megbetegedés azoknak több, mint ajánlott, hogy oltassák be magukat e baktérium ellen. Így biztos védettséget élvezhetnek a fertőzéssel szemben.

FŐLEG AZ APRÓSÁGOK

A csecsemők és kisgyerekek gyakrabban esnek áldozatul ennek a kórnak. Ennek oka egészen hétköznapi. Immunrendszerük különbözik a felnőttekétől. Általában az ő eseteikre jellemző, hogy a betegség hatására néhány óra alatt kialakul a súlyos állapot, amelyből néha a leghatékonyabb kezelés ellenére sincs visszaút. Ezeknek a korosztályoknak tehát az átlagnál is fontosabb, hogy immunizálva legyenek, tehát be legyenek oltva. Most már Magyarországon is kapható az a konjugált meningococcusvakcina, amit két éven aluli babák is kaphatnak.

(A cikk megírásához köszönjük dr. Mészner Zsófia segítségét)

-práger-


(forrás: Patika Tükör - 2001-01-01)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.