A néma veszély – Cukorbetegség

"Mindig gyorsan megizzadtam. Nem aggódtam emiatt, még akkor sem gondoltam semmi bajra, mikor - úgy három éve - azt vettem észre, hogy sokkal hamarabb kimelegszem, mint korábban. Mivel sokat izzadtam, sokszor szomjas is voltam, ez is teljesen logikusnak tűnt. Rengeteget ittam, gyakrabban kellett vécére mennem - de még ez sem aggasztott. Csak, mikor már állandóan gyengének éreztem magam, akkor kerestem fel háziorvosomat azt remélve, hogy néhány vitaminnal újra rendbe hoz. Vérvizsgálatot végzett, ami kimutatta: igen magas a vércukorszintem" - emlékszik vissza betegsége kialakulására egy 48 éves cukorbeteg asszony.

"Mint kiderült, tipikusan egy olyan ember szimptómáit mutattam, akinek teste a cukor lebontásával küzd. Mivel azonban a cukorbetegség tüneteit nem ismertem, erről semmit sem tudtam. A vizsgálatok után egy diabetológus megállapította a diagnózist: 2-es típusú, úgynevezett időskori cukorbetegségben szenvedek. Nagyon elkeseredtem: soha többé nem ehetek egy jó szaftos sültet, nem nyalhatok el egy fagyit? Aztán megtudtam azt is, hogy naponta ötszöri inzulininjekciót kell beadnom magamnak. S bár a műveletet nagyon gyorsan megtanultam, lelkileg nehezen dolgoztam fel, hogy a betegségem gyógyíthatatlan.

Lassacskán aztán "összeszoktam" a bajommal. Vettem magamnak egy kerékpárt - addig nem sportoltam -, az étkezésben ma már sokkal tudatosabb, körültekintőbb vagyok. Azért néha egy-egy szelet csokit elmajszolok, de jó néhány zsíros és édes ételről lemondtam."

Nem okoz fájdalmat

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy egy rutinvizsgálat során derül ki, hogy a páciens 2-es típusú cukorbetegségben szenved.

Mivel a magas vércukorszint nem okoz fájdalmat, ezért a diabétesz jellegzetes tünetei - a fokozott szomjúságérzet, a gyakoribb vizelés és a levertség - is csak kevés betegnek tűnnek fel, s éppen ez teszi a cukorbetegséget olyan veszélyessé.

Már a tényleges megbetegedés előtti időszakban - ezt az orvosok prediabétesz-fázisnak hívják - elváltozások jelennek meg a nagy véredényekben, a vénákban és az artériákban. Ilyenkor a testben termelődő inzulin nemcsak azt a sejtekre ható képességét veszti el észrevétlenül, ami által a cukor a vérben megemelkedik, hanem az egyéb anyagcsere-folyamatok - például a zsíranyagcsere, vagy a vesén keresztül történő kiválasztás - is sérülnek. A hibás cukor- és zsíranyagcserével párhuzamosan megemelkedik a vérnyomás is.

Amennyiben a cukorbetegség kezelés nélkül marad, a teljes szervezet károsodhat. A vesék felmondhatják a szolgálatot, vagy megvakulhat az illető. A férfiak gyakran impotenssé válnak. Mivel az idegek is károsodnak - rosszul gyógyuló sebekkel együtt járó - érzékelési zavarok fenyegetnek. Nem kielégítő kezelés mellett nagy az amputáció veszélye is. A lappangó betegség megzavarja a véredények működését, esetleg elzárja azokat. S az már csak idő kérdése, hogy ez mikor vezet szívelégtelenséghez.

Az összes infarktusos beteg egyharmada 2-es típusú cukorbetegségben szenved, további egyharmaduknál zavart cukoranyagcserét, azaz a diabétesz első fázisát diagnosztizálták.

Hibáztatható-e a túl sok édesség a 2-típusú diabétesz kialakulásáért?

A válasz egyértelműen: nem. Közérthetően kifejezve: a cukor nem a cukorból származik. A 2-es típusú diabétesz kiváltója gyakran a zsírban gazdag táplálkozás, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a csokoládé és a sütemény is tartalmaz zsírt.

Összehasonlításként: míg egy gramm cukor négy, addig egy gramm zsír kilenc kalóriát tartalmaz.

Miért olyan veszélyes a zsír?

A zsír nem csak kalóriában gazdag élelmiszer. A folyékony növényi olajat a készételek (zacskós leves, leveles tészta, chips) készítése kapcsán átalakítják, melynek során telített zsírsavak keletkeznek. Ezek a zsírok erősen megterhelik a szervezetet, mivel hozzájárulnak a véredények károsításához.

Csak egy kis sütemény...

Vegyünk például egy croissant: egy ilyen sütemény 20 gramm zsírt tartalmaz - napi szükségletünk kb. egyharmadát. A kis rágcsálnivalók éppen annyira kalóriagazdagok, mint egy szelet csokoládé.

Mire érdemes még figyelni?

Az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek egészségesebbek, mint a zsírban gazdagok, érdemes elolvasni a csomagoláson található leírást. S ugyanez javasolható a diétás termékek vásárlásakor is. Általános tévhit ugyanis, hogy a diétás élelmiszerek kalóriaszegények. Ám nem így van: egy szelet diabetikus csoki ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a normál édesség. (A különbség az, hogy cukor helyett édesítőszerrel készül.)

És ne hagyja magát félrevezetni az úgynevezett light termékektől sem. Ugyan kevesebb cukrot, de annál több zsírt tartalmaznak.

Kerülje az édes vagy az alkoholtartalmú italokat. Az ásványvíz, a gyümölcs és a gyógytea sokkal egészségesebb, s - ráadásul - segít a fogyásban is.

Hogyan legyünk egészségesebbek?

Napközben általában rohanunk, nincs időnk rendesen ebédelni. Ám a gyorséttermek hamburgerei helyett inkább salátával csillapítsuk éhségünket, amihez válasszunk teljes kiőrlésű péksüteményt.

Vigyünk a munkahelyünkre gyümölcsöt, édességpótlónak akár a friss, akár az aszalt gyümölcsök nagyon jók. Ezek ugyan tartalmaznak szénhidrátot, de nem tartalmaznak zsírt.

A betegségséggel szembeni fellépés

A betegségért első sorban a túlsúly és a hiányzó mozgás a felelős. Sajnos, általános tendenciának tekinthető, hogy az úgynevezett időskori cukorbaj már nemcsak idős korban következik be: sok 50 év körüli személynél jelen van ez a betegség, anélkül, hogy tudna róla. És a betegek között egyre több lesz a fiatal. Ennek - többek között - az az oka, hogy hiányzik életünkből a mozgás: naphosszat ülünk az irodában, vagy az iskolában, esténként pedig a számítógép, vagy a tévé előtt. Mozgólépcsőt, liftet használunk, s még rövid távokra is autóval megyünk. Pedig a mozgás nagyon fontos: szakmai ajánlások szerint hetente 3-4 alkalommal legalább egy félórát kellene sportolnunk egészségünk védelmében.

A hosszú évek alatt kialakult szokásokat azonban nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. Ezért ne tűzzünk magunk elé megvalósíthatatlan célokat. Nem csak a sport jelenti a mozgást. A gyalogos bevásárlás, a séták, a lépcsőn való közlekedés jó kezdet lehet egy aktívabb élet felé. Talán egyetlen gyógyszeres kezelés sem olyan hatásos a 2-es típusú cukorbetegeknél, mint a mozgás. Arról már ne is beszéljünk, hogy a mozgás elengedhetetlen a fogyáshoz, a fölösleges kilók leadása pedig rendkívül fontos, hiszen majdnem minden időskori cukorbetegségben szenvedő ember túlsúlyos.

Milyen kockázatai vannak a 2-es típusú diabétesznek?

A szív, az agy, a vese, a szem és egy sor további szerv veszélyeztetett, mivel a megemelkedett vércukorszint károsítja a véredényeket.

 • Agyvérzés
  A cukorbetegek esetében az agyvérzés kockázata két-háromszorosa az egészséges emberekének.
 • Szívinfarktus
  A 2-es típusú diabéteszeseknél három-ötször nagyobb a kockázata a szívinfarktusnak.
 • Veseelégtelenség
  A cukorbetegségben szenvedőknél a veseelégtelenség valószínűsége - a lakossági átlagnál - húszszor magasabb.
 • Retinakárosodás
  A vakság valószínűsége négyszer magasabb, mint az egészségesek esetében.
 • Érzékelési és fájdalomérzeti zavarok
  A diabéteszesek 60 százalékánál alakul ki idegi károsodás.
 • Diabéteszes láb
  Az idegi sérülések, és a vérrel való nem megfelelő ellátottság - megközelítően - minden hatodik cukorbetegnél fekélyt okoz, és fennáll az amputáció veszélye.

Általános kockázati tényezők

A cukorbetegség következtében a betegek várható élettartama 15 évvel alacsonyabb, mint az egészségesek esetében.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör / Apotheken Umschau – 060401)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.