A vesesejt-karcinóma

[gac]

5850

A vesesejt karcinóma a felnőttkorban előforduló rosszindulatú daganatok kb. 2,5 %-áért felelős. A férfiak 2-szer nagyobb valószínűséggel betegszenek meg, minta a nők. Döntően az 50 év feletti népességet érinti.
Kialakulásában mérgező anyagoknak, dohányzásnak lehet szerepe, azonban bizonyíték még nem áll rendelkezésre.

TÜNETEK

A hasi ultrahang vizsgálat elterjedésével gyakran rutin kivizsgálás során derül fény a panaszt még nem okozó vesedaganatra. A korai stádiumban lévő daganat valóban nem okoz panaszt, azonban késői stádiumban felfedezve a gyógyulás valószínűsége igen alacsony. Az áttétek kialakulása is korán fellép, leggyakrabban a tüdő, a máj, a csontok és az agy érintettek.
A legelső tünet a vérvizelés, akár szabad szemmel is látható formában. Testsúlycsökkenés, láz, vérszegénység szintén gyakori tünetek.
Egyes esetekben vesetáji fájdalom, vagy tapintható daganat tapasztalható.
Ritkán a daganat hormonokat termel és a tünetek a termelt hormon hatásának felelnek meg, magas vérnyomás (renin), fokozott vértermelés (erythropoetin) alakul ki.

DIAGNÓZIS

Hasi ultrahang és CT vizsgálat alkalmas a vese nagyságának és állományának megítélésére. A vese ereinek kontrasztanyagos megfestése (angiographia) is szóba jön.
Tekintettel arra, hogy a daganat korán ad áttétet, fontos a mellkas röntgen-, a has ultrahangos vizsgálata, valamint a csont izotópos vizsgálata (szcintigráfia). Agyi áttét gyanúja esetén koponya CT szükséges.

KEZELÉS

A kezelés elsősorban műtéti. Radikális műtétre van szükség a teljes vese és mellékvese, az azonos oldali húgyvezeték és a hasi főütőér környezetében található nyirokcsomók eltávolításával. Ritkán, kisebb daganat esetén úgynevezett szervmegtartó műtétre lehet mód, ekkor csak a vese egy részét távolítják el.


Dr. Igaz Iván


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×