A vesesejt-karcinóma

A vesesejt karcinóma a felnőttkorban előforduló rosszindulatú daganatok kb. 2,5 %-áért felelős. A férfiak 2-szer nagyobb valószínűséggel betegszenek meg, minta a nők. Döntően az 50 év feletti népességet érinti.
Kialakulásában mérgező anyagoknak, dohányzásnak lehet szerepe, azonban bizonyíték még nem áll rendelkezésre.

TÜNETEK

A hasi ultrahang vizsgálat elterjedésével gyakran rutin kivizsgálás során derül fény a panaszt még nem okozó vesedaganatra. A korai stádiumban lévő daganat valóban nem okoz panaszt, azonban késői stádiumban felfedezve a gyógyulás valószínűsége igen alacsony. Az áttétek kialakulása is korán fellép, leggyakrabban a tüdő, a máj, a csontok és az agy érintettek.
A legelső tünet a vérvizelés, akár szabad szemmel is látható formában. Testsúlycsökkenés, láz, vérszegénység szintén gyakori tünetek.
Egyes esetekben vesetáji fájdalom, vagy tapintható daganat tapasztalható.
Ritkán a daganat hormonokat termel és a tünetek a termelt hormon hatásának felelnek meg, magas vérnyomás (renin), fokozott vértermelés (erythropoetin) alakul ki.

DIAGNÓZIS

Hasi ultrahang és CT vizsgálat alkalmas a vese nagyságának és állományának megítélésére. A vese ereinek kontrasztanyagos megfestése (angiographia) is szóba jön.
Tekintettel arra, hogy a daganat korán ad áttétet, fontos a mellkas röntgen-, a has ultrahangos vizsgálata, valamint a csont izotópos vizsgálata (szcintigráfia). Agyi áttét gyanúja esetén koponya CT szükséges.

KEZELÉS

A kezelés elsősorban műtéti. Radikális műtétre van szükség a teljes vese és mellékvese, az azonos oldali húgyvezeték és a hasi főütőér környezetében található nyirokcsomók eltávolításával. Ritkán, kisebb daganat esetén úgynevezett szervmegtartó műtétre lehet mód, ekkor csak a vese egy részét távolítják el.


Dr. Igaz Iván

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.