A candidiasis

Az emberi szervezet egészségesen is számtalan mikroorganizmust tartalmaz, közöttük gombákat is. Ezek egy része kifejezetten előnyös (pl. bélbaktériumok), mások nem okoznak panaszt mindaddig, amíg a szervezet védekezőrendszere túlzott elszaporodásuknak ellen tud állni.

A candida albicans nevű gomba a bőrön és a nyálkahártyákon telepszik meg, a népesség kb. 35 százalékának nyálában normálisan is megtalálható anélkül, hogy tünetet és panaszt okozna.

Candidiasisról akkor beszélünk, amikor a szervezet valamilyen okból a gombák túlzott elszaporodásának nem tud gátat vetni, ekkor a nyálkahártyán fehér telepek (szájpenész), a bőrön pedig viszkető, élénkvörös, hámhiányos elváltozások jönnek létre. A bőrön a sötét, meleg, nedves helyeket kedveli, így a testhajlatokban a nemi szervek környékén, nőknél az emlők alatti területen láthatók.

A cukorbetegség, a túlsúly (testhajlatok!), a terhesség, az orális fogamzásgátlók használata, a legyengült immunrendszer (rosszindulatú daganatok, HIV pozitivitás), hosszantartó antibiotikus terápia a betegség kialakulását elősegítik.

Panasz esetén bőrgyógyászhoz kell fordulni, kétes diagnózis esetén az elváltozás kaparékából végzett mikrobiológiai vizsgálat a döntő. Jelenleg hatékony gombaellenes szerek vannak forgalomban, mégis a megelőzésen van a hangsúly. A fokozott személyi higiéne (a testhajlatok szárazon és tisztán tartása), valamint a hajlamosító tényezők (elhízás, cukorbetegség) kezelése fontos.

 

Dr. Igaz Iván

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.