Mindful eating avagy a jelentudatos evés

Étkezésére figyelő férfi
Figyelemmel az evésre (fotó: Getty Images / Unsplash+)

Hogyan ne lépjünk idén is ugyanabba a (diéta)folyóba?

Az új év kezdete sokak életében az egészségük megőrzését szolgáló célok kijelölésével indul. Önmagában ez egy jó irány annak érdekében, hogy mind fizikailag, mind mentálisan jól vagy jobban érezzük magunkat, ugyanakkor fontos, hogy a céljaink számunkra reálisak legyenek, az ezekhez kapcsolódó stratégiánk megvalósítható legyen, és a megfelelő eszközöket alkalmazzuk a kijelölt céljaink eléréséhez.

Az év eleji diétarobbanásban azonban ezek a feltételek ritkán állnak össze. Gyakori, hogy ilyenkor olyan célokat tűzünk ki, amelyek számunkra nem reálisak - legyen szó akár fogyásról, akár valamilyen más, szándékaink szerint az egészségünket támogató célról, és az is gyakori, hogy ezekhez nem egy fenntartható, hanem valamiféle gyors megoldásokat ígérő, az egészségünkre inkább károsan ható stratégiát és eszközrendszert választunk.

A januári lendület kevesek életében tart tovább pár hétnél (esetleg hónapnál), aminek alapvetően a fentiek az okai: a kívülről magunkra húzott, gyors “sikereket” ígérő, az életünkkel, a testi működésünkkel nem összhangban lévő, a személyre szabottságot nélkülöző sablonmegoldások előbb-utóbb összefeszülnek a saját valós aktuális élethelyzetünkkel, és “kikopnak” az életünkből. Amikor elérkezünk ehhez az állapothoz, akkor általában magunkat okoljuk a “kudarcért”, hogy “nem vagyunk elég kitartóak”, hogy “nincs elég akaraterőnk”, hogy “nem vagyunk elég fegyelmezettek”, pedig valójában nem ezek az okok állnak a háttérben, hanem inkább az, hogy akár a céljaink nem voltak reálisak, akár a kiválasztott stratégia és eszköztár nem volt személyreszabott, és így nem volt összeegyeztethető az aktuális helyzetünkkel, lehetőségeinkkel, szükségleteinkkel.

Ha azt szeretnĂ©nk, hogy az egĂ©szsĂ©gmegĹ‘rzĂ©si cĂ©lunkhoz kapcsolĂłdĂł, adott esetekben Ăşj, az eddigi Ă©letĂĽnkben nem vagy kis mĂ©rtĂ©kben jelenlĂ©vĹ‘ szokásokat is tartalmazĂł szokásrendszer fenntarthatĂł legyen, akkor Ă©rdemes olyan cĂ©lokat, stratĂ©giákat Ă©s eszközöket keresnĂĽnk, kiprĂłbálnunk Ă©s alkalmaznunk, amelyek nem kizárĂłlag a kĂĽlsĹ‘ elvárásokra, szabályokra támaszkodnak, hanem elsĹ‘sorban az aktuális fizikai Ă©s mentális állapotunkra, jĂłllĂ©tĂĽnkre. 
Az fenntartható egészségmegőrzés egyik ilyen pillére lehet a mindfulness, és ezen belül is a mindful eating, azaz a “jelentudatos evés” gyakorlata.

Mindfulness – tudatos jelenlét

Az utóbbi években egyre többet hallhatunk, olvashatunk a mindfulnessről. Az eredetileg a buddhista életszemléletből származó koncepció már egy ideje foglalkoztatta a nyugati kultúrák kutatóit, szakembereit, majd a tudományos érdeklődés a múlt század vége felé kapott nagyobb lendületet. A 2010-es évek elejére már több mint 1500 tudományos publikáció született a mindfulness és ennek klinikai alkalmazhatósága témájában. Ezek a kutatások többek között a mindfulness jóllétünkre kifejtett hatását vizsgálták, illetve hozzájárultak a test és tudat kapcsolatának, a stressznek, a fájdalomnak és egyes betegségek jobb megértéséhez.

A Cambridge Értelmező szótár szerint a mindfulness (fn) annak gyakorlata, hogy tudatában vagyunk a testünknek, elménknek és érzéseinknek a jelen pillanatban, ezáltal egyfajta nyugalomérzést elérve. Jon Kabat-Zinn amerikai professzor, a téma kutatásának és klinikai alkalmazásának egyik legismertebb szakértője szerint: a mindfulness a gyakorlatban a célzott figyelemből származó tudatos, ítélkezésmentes jelenlét az adott pillanatban.

A mindfulness technikákat egyre több területen alkalmazzák az egészség megőrzését támogató terápiás folyamatokban, amilyen pl. a Kabat-Zinn által jegyzett Mindfulness Alapú Stresszcsökkentő Terápia (Mindfulness-Based Stress Reduction Therapy - MBSRT) illetve egyes kognitív viselkedésterápián alapuló módszerekben.
A mindfulness koncepciójához kapcsolódó, az evéssel való viszonyunkat és így közvetlenül az evéssel kapcsolatos döntéseinket (mikor? mennyit? mit? együnk) segítő eszköz a mindful eating avagy jelentudatos evés.

Mindful eating avagy a “jelentudatos evés”

Sokak számára az evés gyakran vagy akár dominánsan egy automatikus, nem fókuszáltan tudatos viselkedés. Míg emberként eredendően képesek vagyunk arra, hogy tudatosan figyeljünk az evésre az adott pillanatban, és a testi éhség- és teltségjelzéseinkre hallgassunk abban, hogy mikor és mennyit eszünk, bizonyos környezeti elemek és hatások, pl. kínálás, nagy kiszerelésű csomagolt élelmiszerek, éttermi adagok, kondicionálások (pl.: “Addig nem állsz fel az asztaltól, amíg…!”), figyelemelterelő tényezők - eltompítják vagy kiiktatják ezt a képességünket.

A jelentudatos evés gyakorlatában az evés során végig teljes mértékben tudatában vagyunk a folyamatnak, érzékelve mind az evéssel járó kellemes érzést, mind azokat a külső és belső tényezőket, amelyek hatással vannak az éhségérzetünkre és jóllakottságunkra, és az ételhez kapcsolódó vágyakozásra. Ebben a megközelítésben az evést, mint érzékszervi élményt tapasztaljuk meg tudatos, fókuszált odafigyelésen keresztül.

A jelentudatos evés gyakorlatában a megfigyelő figyelmét az étel ízének, állagának, illatának, aromájának, színeinek tudatosítására, és az étel elfogyasztásához kapcsolódó testi érzetek (pl. éhség- és teltségérzet) és gondolatok felé fordítja. Ennek a folyamatnak alapvető jellemzője, hogy az étellel, az evéssel kapcsolatban bennünk megjelenő érzéseket, érzeteket, gondolatokat semlegesen, ítélkezésmentesen fogadjuk, azaz nincs jó vagy rossz megoldás.

Fontos kiemelni, hogy a jelentudatos evés gyakorlata nem egy újabb tiltólistákon, merev szabályokon nyugvó diétás, fogyókúrás rendszer, amelyet időszakosan fenntartva elérhetjük pl. fogyási célunkat, hanem egy olyan viselkedés, egyéni “itt-és-most” tapasztalat, amely a saját testi érzeteinkhez kapcsolódva segíthet minket az evés élményének megélésében, és ennek mentén az evéssel kapcsolatos döntéseink - mit? mikor? mennyit együnk? - meghozatalában, optimalizálásában.

A jelentudatos evĂ©s jellemzĹ‘i   

  1. FĂłkuszált jelenlĂ©t Ă©s figyelem az evĂ©s során: a fĂłkuszált jelenlĂ©t megvalĂłsĂ­tásának egyik alapja, hogy az evĂ©si folyamat során biztosĂ­tjuk azokat a körĂĽlmĂ©nyeket, amelyek segĂ­tik, hogy minĂ©l inkább ráhangolĂłdhassunk a bennĂĽnk megjelenĹ‘ testi Ă©rzetekre, gondolatokra. Ezt segĂ­ti, ha kizárjuk a minket ebben zavarĂł tĂ©nyezĹ‘ket, pl. evĂ©s közben nem dolgozunk, nem nĂ©zzĂĽk, pörgetjĂĽk a telefonunkat, nem telefonálunk, nem nĂ©zĂĽnk vizuális tartalmat (tv-t vagy videĂłt) stb. 
    Az evésben való jelenlétet segíti még az ételek érzékszervi tulajdonságainak: ízének, illatának, aromájának, állagának, színének tudatos jelenidejű megtapasztalása.
  2. RáhangolĂłdás a testi jelzĂ©sekre (interoceptĂ­v tudatosság): biolĂłgiai működĂ©sĂĽnkben alapvetĹ‘ szerepe van az Ă©hsĂ©gĂ©rzetnek, hiszen Ă­gy jelzi a szervezetĂĽnk, hogy szĂĽksĂ©ge van energiára Ă©s tápanyagokra. Az Ă©hsĂ©gĂ©rzetnek lehetnek fizikai jelei (pl. gyomorkorgás), vagy gondolati jelei (pl. megjelenik a gondolatainkban a következĹ‘ Ă©tkezĂ©sĂĽnk esemĂ©nye, Ă©s várakozĂłan tekintĂĽnk erre). Az Ă©hsĂ©gĂ©rzetnek lehetnek szubjektĂ­v, csak az egyĂ©nre jellemzĹ‘ jelei is. A jelentudatos evĂ©s gyakorlata során elsajátĂ­thatĂł a saját Ă©hsĂ©gjelek felismerĂ©se, beazonosĂ­tása, amelyeket aztán figyelembe vehetĂĽnk az evĂ©si döntĂ©seinkkel kapcsolatban. Az egyĂ©ni biolĂłgiai Ă©hsĂ©gjelek beazonosĂ­tása segĂ­thet abban, hogy ezt az Ă©rzetet megkĂĽlönböztethessĂĽk a nem biolĂłgiai Ă©hsĂ©gĂ©rzetektĹ‘l, mint pl. az Ă©rzelmi evĂ©s, stresszevĂ©s, unalomevĂ©s stb. 
    Hasonló fiziológiás biológiai jelzés a teltség jelzése is, aminek szintén lehetnek egyénre jellemző formái is. A kellemes teltségérzet felismerése, beazonosítása segít az adott étkezésre elfogyasztott étel mennyiségének meghatározásában, a túlevés megelőzésében.
  3. Az evési viselkedést kiváltó érzelmi- és stresszhelyzetek felismerése és megértése: A jelentudatos evés gyakorlata segíthet beazonosítani azokat az érzelmi- és stresszhelyzeteket, amelyekre az evést használjuk megküzdésként. Ezek felismerése, beazonosítása hozzájárulhat ahhoz, hogy ezekre a helyzetekre - szükség esetén szakember bevonásával - más megküzdési stratégiákat alakíthassunk ki, és így csökkentsük a nem biológiai szükséglet kielégítését célzó evési helyzetek gyakoriságát.
  4. Az impulzív illetve automatizmusokon alapuló evési epizódok gyakoriságának csökkentése, megszüntetése: Az éhség- és a teltségérzet felismerése és figyelembe vétele a döntéseinknél, valamint az evési viselkedést kiváltó helyzetek, érzelmek beazonosítása segít az impulzív, automatikus evési viselkedések felismerésében, és megelőzésében.
  5. Az evési folyamat - relatív - lassúsága: Az evés lassabb tempója segít a figyelem fókuszát az evésen tartani, és az ételek érzékszervi tulajdonságainak a megtapasztalásában. A közismert hiedelemmel szemben ez nem azt jelenti, hogy egy-egy falatot kilencvenkilencszer kellene megrágni, de a kis falatok szájba helyezése, az étel alapos megrágása segíti az evés tempójának lassítását. Ez a folyamat pedig hozzájárulhat a teltségérzet korábbi felismeréséhez, valamint az étel élvezeti értékének jelenbeli megéléséhez is.
  6. Ítélkezésmentesség az ételekkel, evési döntésekkel kapcsolatban: A mindfulness koncepciónak és a jelentudatos evés gyakorlatnak is alapvető eleme, hogy az érzéseinket, tapasztalatainkat kritikus gondolatok, ítélkezés nélkül szemléljük. A jelentudatos evés gyakorlatán belül ez magában foglalja az ételek választásával kapcsolatos bűntudat vagy szégyenérzet elengedését, és ezek helyett az étellel való pozitív kapcsolat elősegítését. Ennek megfelelően nincs jó vagy rossz döntés, nincs jó vagy rossz étel.
  7. Fontos szerepet tölt be az étellel való elégedettség: Az automatikus, nem fókuszált evési helyzetekben gyakori, hogy nem éljük meg az evésben az elégedettséget. Az étellel való elégedettség, és annak az evés során, jelenlétben való megtapasztalása segítheti a teltségérzet felismerését, a jóllakottság kialakulását, a tudatos ételválasztást. Az elégedettség elérését segíti a lelassult evés, és az étel érzékszervi tulajdonságainak (és ezek változásának) evés közbeni megélése.

A jelentudatos evés ítélkezésmentes gyakorlatára jellemző, hogy egyfajta kíváncsisággal és kísérletező kedvvel fordulunk az evési viselkedésünk felé. Az evés közbeni tudatos jelenlét kialakításához, megtartásához jó gyakorlat lehet az ún. mazsolameditáció, amelyben egy mazsolaszem elfogyasztásán keresztül tapasztaljuk meg a jelenlétet. (A gyakorlat részletes leírása a hírlevél végén található). Természetesen ez a gyakorlat elvégezhető más étellel is. A mazsolameditáció megvalósítása minden étkezésnél első látásra nem feltétlenül tűnik reálisnak, azonban ha rendszeresen gyakorlunk (akár hetente pár étkezésnél, amikor biztosítani tudjuk a magunk számára nyugodt körülményeket és időt), akkor az egyéni tapasztalatokra támaszkodva idővel készségszintre fejlődhet ez a viselkedés.

A jelentudatos evés gyakorlatának előnyei

A múlt század vége óta egyre nagyobb figyelmet kapnak a mindfulness és jelentudatos evési technikák az egészség megőrzésének támogatásában. Számos kutatás vizsgálta, hogy a hagyományos, étrendi korlátozásokon és fokozott fizikai aktivitáson alapuló testsúlycsökkentő intervenciók helyett a mindfulness technikák és a jelentudatos evés, mint viselkedéstechnikai eszköz hozzájárulhat-e a testsúly csökkentéséhez, illetve az alacsonyabb testsúly hosszú távú fenntartásához. Bár erre egyelőre nincsenek bizonyítékok, ugyanakkor ezek a technikák segíthetik:

  • a nem biolĂłgiai Ă©hsĂ©ghez kapcsolĂłdĂł evĂ©si helyzetek (pl. Ă©rzelmi evĂ©s, stresszevĂ©s) elĹ‘fordulási gyakoriságának csökkenĂ©sĂ©t,
  • a biolĂłgiai Ă©hsĂ©g- Ă©s teltsĂ©gĂ©rzet beazonosĂ­tását, Ă©s az ezekhez kapcsolĂłdĂł evĂ©si döntĂ©sek (mikor / mennyit egyek?) optimalizálását,
  • az evĂ©si helyzetekben a figyelemelterelĹ‘, zavarĂł környezeti tĂ©nyezĹ‘k megszĂĽntetĂ©sĂ©t, Ă­gy segĂ­tve az  automatikus, nem tudatos evĂ©si viselkedĂ©s megelĹ‘zĂ©sĂ©t, valamint
  • falászavarral (BED - Binge Eating Disorder) Ă©lĹ‘knĂ©l a falásrohamok gyakoriságának Ă©s a falási epizĂłdok során elfogyasztott Ă©telek mennyisĂ©gĂ©nek csökkentĂ©sĂ©t.

Az utóbbi évtizedek kutatási eredményei rámutattak arra, hogy a mindfulness illetve az ehhez kapcsolódó technikák, mint pl. a jelentudatos evés tartós pozitív hatással vannak mind a mentális, mind a fizikai jóllétünkre, egészségünk megőrzésére, és érdemes további kutatásokat folytatni ezen a területen.
A fentiek ismeretében egyéni szinten a kampányszerű, ideig-óráig fenntartható, az egészségünknek gyakran kárt okozó szokások helyett érdemes inkább ezekbe az megoldásokba fektetni az időnket, energiánkat.

 

* * *

Mazsolameditáció

  • BiztosĂ­ts nyugodt, zavarásmentes, lehetĹ‘leg termĂ©szetes fĂ©nyben lĂ©vĹ‘ környezetet a magad számára, 10-15 percnyi idĹ‘re! HalkĂ­tsd le, Ă©s tedd el szem elĹ‘l vagy kapcsold ki a telefonodat, bármi egyĂ©b eszközt, ami hangot adhat ki!
  • A gyakorlat elvĂ©gzĂ©sekor ne legyĂ©l Ă©hes, Ă©s ne is legyĂ©l tele! PrĂłbálj meg egy olyan idĹ‘pontot választani erre, amikor az Ă©hsĂ©g- Ă©s a teltsĂ©gĂ©rzeted semleges állapotban van!
  • KĂ©szĂ­ts ki pár szem mazsolát egy tányĂ©rban!
  • Helyezkedj el kĂ©nyelmes, ĂĽlĹ‘ helyzetben, figyelj arra, hogy ne feszĂĽljön a tested, ne legyen semmi kemĂ©ny, ne nyomjon semmi. KĂ©nyelmes, laza ruhában legyĂ©l, Ă©s ha Ăşgy Ă©rzed, menj el a mosdĂłba a gyakorlat megkezdĂ©se elĹ‘tt!
  • Az orrodon keresztĂĽl vegyĂ©l 3-5 mĂ©ly levegĹ‘t - ugyanolyan tempĂłban kifĂşjva, mint beszĂ­vva. Amikor Ăşgy Ă©rzed, hogy elĂ©rtĂ©l egy nyugodt, bĂ©kĂ©s állapotot, akkor vegyĂ©l fel egy szem mazsolát, Ă©s helyezd el az egyik tenyeredben!
  • Helyezd a teljes figyelmedet, a fĂłkuszt most erre a mazsolára!
  • Járd körbe a tekinteteddel ezt a mazsolát, mintha elĹ‘ször látnál ilyet! NĂ©zd meg az alakját, a ráncokat a felszĂ­nĂ©n, a szĂ­nĂ©t, a szĂ­nárnyalatok változását, az aprĂł kis dudorokat, száraz foltokat! NĂ©zd meg, hogy esik rá a fĂ©ny, hol tompább, hol fĂ©nyesebb! NĂ©zd, van-e rajta szár, ha igen, az hogy kapcsolĂłdik a bogyĂłhoz! Vizsgáld messzebbrĹ‘l, Ă©s vizsgáld meg egĂ©sz közelrĹ‘l is, mintha mikroszkĂłppal nĂ©znĂ©d! NĂ©zd semleges Ă©rdeklĹ‘dĂ©ssel, kĂ­váncsisággal!
  • Ezt követĹ‘en a másik kezeddel fogd a mazsolát a mutatĂł Ă©s a hĂĽvelykujjad közĂ©! Forgasd körbe, nĂ©zd meg több oldalrĂłl, hol, milyenek a ráncok, a foltok, a szĂ­nek!
  • Most irányĂ­tsd a figyelmed a mazsola tapintására! Hol Ă©rdesebb, hol kemĂ©nyebb, hol puhább, esetleg ragadĂłs vagy sima.
  • Nyomd meg finoman, Ă©rezd, ahogy akár puhábban, akár kemĂ©nyebben összenyomĂłdik az ujjaid alatt! Finom nyomást gyakorolva a bogyĂłra görgesd az ujjaid között, figyeld, ahogy a rugalmassága megjelenik! A figyelmedet fĂłkuszban tartva tudatosĂ­tsd ezeket az Ă©rzeteket, tapasztalatokat!
  • Ez után emeld a mazsolát az orrodhoz, Ă©s szagold meg! PrĂłbáld meg felfedezni az illatát, mĂ©g ha enyhe is! Figyeld meg, hogy változik-e az Ă©rzet erĹ‘ssĂ©ge az egyes lĂ©legzetvĂ©telek során, Ă©s ha igen, akkor hogyan!
  • A következĹ‘ lĂ©pĂ©sben a szádba helyezed majd a mazsolát! KĂ©szĂĽlj fel erre röviden gondolatban, Ă©s figyeld, hogy eközben mi törtĂ©nik a szájĂĽregedben! LassĂş, tudatos fĂłkuszált mozdulattal helyezd a mazsolát a szádba, a nyelvedre. Ha segĂ­ti a fĂłkuszálást számodra, akkor hunyd be a szemed!
  • MĂ©g mielĹ‘tt elkezdenĂ©d a mazsolát a szádban körbeforgatni, rágni, figyeld meg, hogy hogy reagál a szád belseje a mazsolára! Érzel-e már Ă­zt, Ă©rzed-e a sĂşlyát, Ă©rzel-e bármifĂ©le aktivitást a szádban?
  • Forgasd körbe a mazsolát a szádban a nyelved segĂ­tsĂ©gĂ©vel! PrĂłbáld meg Ă©rzĂ©kelni a felszĂ­nĂ©t, a ráncait, a kemĂ©nysĂ©gĂ©t, a puhaságát! Akár hozzá is nyomhatod a szájĂĽreged oldalához, a szájpadlásodhoz! Figyeld meg, hogy jelenik meg a nyál a szádban!
  • Majd vedd a fogaid közĂ© a mazsolát, Ă©s Ăłvatosan gyakorolj rá nyomást! Figyeld meg, ahogy benyomĂłdik, majd ahogy elkezded rágni, megnyĂ­lik a felszĂ­ne, elveszti korábbi alakját, állagát! Figyeld meg a rágás során a nyelved hogy vesz rĂ©szt ebben a folyamatban, Ă©s hogy keveredik össze a nyál a változĂł állagĂş mazsolával! Rágd lassan, figyelmedet tarts a rágáson, a mazsola változásán, a szádban zajlĂł folyamatokon! Figyeld meg az állkapcsod mozgását, a fogaid Ă©s a mazsola Ă©rintkezĂ©sĂ©t! Adj idĹ‘t ennek a folyamatnak, mielĹ‘tt a mazsolát lenyeled!
  • MielĹ‘tt lenyelnĂ©d a falatot, figyeld meg, hogy mikĂ©nt szĂĽletik meg ez a döntĂ©s a gondolataidban! Mik azok az Ă©rzetek, amik alapján Ăşgy döntesz, hogy a falat lenyelhetĹ‘? Milyen mozdulatok szĂĽksĂ©gesek ehhez, Ă©s hogy kĂ©szĂĽl fel a lenyelĂ©sre a szájĂĽreged, a garatod, a nyelĹ‘csöved Ă©s a gyomrod?
  • Miközben lenyeled a falatot, prĂłbáld meg követni az Ăştját a nyelĹ‘csövedben, Ă©s megfigyelni a pillanatot, amikor leĂ©r a gyomrodba!
  • Figyeld meg, hogy milyen Ă©rzet maradt a szádban, milyen Ă­z, milyen aroma, mennyi nyál!
  • Ha korábban behunytad a szemed, akkor most lassan nyisd ki, Ă©s kezdd el Ă©rzĂ©kelni a kĂĽlvilágot! A helyisĂ©g látványát, az aprĂł neszeket, zajokat, illatokat! Figyeld meg a tested, ahogy Ă©rintkezik a szĂ©kkel, amin ĂĽlsz, figyeld meg a lĂ©gzĂ©sed! Az orrodon keresztĂĽl vegyĂ©l 3-5 mĂ©ly levegĹ‘t - ugyanolyan tempĂłban kifĂşjva, mint beszĂ­vva.

 

forrás: MDOSZ

Felhasznált irodalom
   1. Kabat-Zinn J. Full Catastrophe Living. New York: Bantam Books; 2013
   2. Cambridge Dictionary online - (https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/mindfulness)
   3. Ie A, Ngnoumen CT, Langer EJ. The Wiley Blackwell Handbook Of Mindfulness. New York: John Wiley & Sons, Ltd.; 2014
   4. Nelson JB. Mindful Eating: The Art of Presence While You Eat. Diabetes Spectr. 2017 Aug;30(3):171-174. doi: 10.2337/ds17-0015. PMID: 28848310; PMCID: PMC5556586.
   5. Olson KL, Emery CF. Mindfulness and weight loss: a systematic review. Psychosom Med. 2015 Jan;77(1):59-67. doi: 10.1097/PSY.0000000000000127. PMID: 25490697.
   6. Winiarz A, Wokurka W, Turek M, Szlendak P, ToĹ› K, Wojtala K, Grosman S, WÄ™grzyniak A, Drobek D, WÄ…sala K, (2023). Mindfulness based interventions in the treatment of obesity. Journal of Education, Health and Sport. 19. 17-21. 10.12775/JEHS.2023.19.01.002. 
   7. Kristeller JL, Wolever RQ. Mindfulness-based eating awareness training for treating binge eating disorder: the conceptual foundation. Eat Disord. 2011 Jan-Feb;19(1):49-61. doi: 10.1080/10640266.2011.533605. PMID: 21181579.
   8. Perczel-Forintos, D. Tudatosság Ă©s önreflexiĂł: A mindfulness mĂłdszerek szerepe az elhĂ­zás kezelĂ©sĂ©ben. MentálhigiĂ©nĂ© Ă©s Pszichoszomatika 18 (2017) 2, 125–148 DOI: 10.1556/0406.18.2017.006

 

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölĹ‘k használata nem megengedett.
  • A webcĂ­mek Ă©s e-mail cĂ­mek automatikusan kattinthatĂł hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat Ă©s bekezdĂ©seket a rendszer automatikusan felismeri.