Szájzár nélkül – Jog az egészséghez I.

Az egészséghez való jog rögzítve van Magyarország Alaptörvényében. Ez mind az egészség megőrzésére, mind annak helyreállítására vonatkoztatható.

A mindennapokban nem a jogból vezetjük le, nem jogász szemüvegén keresztül látjuk és láttatjuk egészségügyi problémáinkat, és ez így természetes.

Mégis érdemes vizsgálódnunk ebből az aspektusból, ha úgy tetszik résen lennünk, hiszen egészségünk megóvását sokszor az információhiány, az ebből fakadó érdekérvényesítő képesség csökkenése is veszélyeztetheti.

Sorozatunk első részében a fogászatot, szűkebben az implantációkkal, műtéti beültetéssel kapcsolatos kezelési és gondozási szempontokat vesszük röviden górcső alá, melyek általánosabb megállapításai más orvosi szakterületek ellátási gyakorlatában is érvényesek.

Páciensszempontú megközelítésünk már a fogorvosi rendelő várójában tetten érhető. "Már nem is fáj!" – szoktuk mondogatni, de ez a banális jelenség mindannyiunk előtt ismert. Hogy a későbbiekben se kelljen összeszorított fogakkal szembesülnünk krónikus fájdalommal, gyógyulásunkat hátráltató komplikációkkal, netán a ráfordított anyagiak veszteségével, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

Anamnézis és tájékoztatás

A szakmai kompetencia egyik értékmérője a kórelőzmény felvétele, tájékozódás a páciens egészségi állapotáról, esetlegesen meglévő betegségeiről, gyógyszerérzékenységéről, fémallergiájáról. Egy erre irányuló kérdőívet ne felesleges adminisztrációnak, hanem értékes dokumentációnak tekintsen, mely mindkét fél érdekeit védi. Kérjen részletes tájékoztatást a gyógyulási folyamatról, a lehetséges szövődményekről, instrukciókat teendőiről, mit kell kerülnie a műtét után, milyen esetekben szükséges haladéktalanul orvosához fordulnia.

Beleegyező nyilatkozat

Tanúsítja az Ön fogászati kezelését, jelentősége könnyen belátható. A belegyező nyilatkozatot aláírásával akkor lássa el, ha megfelelő tájékoztatást kapott, tisztában van a kezelési tervvel, folyamatával, állomásaival, kockázataival, megismertették Önnel az implantátumok technikai, élettani jellemzőit, élettartamát, a garanciális feltételeket. Ezeket akár írásban is kérheti, mely a rendelő gondos eljárása, a páciens érdekeinek szem előtt tartása mellett az érvényben lévő jogszabályok tiszteletéről is tanúbizonyságot ad.

Képalkotó vizsgálat a beavatkozást követően

A műtétet követő röntgenvizsgálat nem öncélú, az implantáció, ill. az implantátumok és környezetük felülvizsgálatát jelenti. Megfelelő szakmai felkészültség és igényesség esetén ez "csupán" megnyugvást adó rutinellenőrzés, de egy esetleges hiba, elváltozás felfedése esetén komoly jelentőséggel bírhat, amennyiben módot ad a helyzet tisztázására, gyors korrekciós beavatkozásra.

Ha a műtétet követő napokban makacs fájdalom jelentkezik, gyulladást, vérzést, lázat, állkapocs-ízületi, szájnyitási rendellenességet, mindennapjait befolyásoló egyéb, a beavatkozással összefüggőnek vélt problémát észlel, forduljon orvosához! Beszélje meg vele tapasztalatait, fogadja meg tanácsait, adott esetben vitassák meg további kezelések szükségességét, a gondozást, követést.

Szabályok, protokollok, betegjogok

A fogorvosi műtéti beavatkozásokra számos előírás vonatkozik. Ezek egy része szakmai, ill. szakmai etikai jellegű (kamarai), szakmai kollégiumok és fogtechnikai eszközök gyártóinak protokolljai, valamint az evidencia alapú orvoslás íratlan szabályai, melyek elvárhatóak és számonkérhetőek. Érvényesek természetesen az egészségügyi törvény és az adatvédelmi törvény előírásai is.

Amennyiben olyan hibát vagy mulasztást észlel, amely huzamosan negatív kihatással lehet egészségi állapotára, életvitelére, esetleg tartós egészségkárosodással fenyeget, ha a felmerülő problémák – az Ön törekvései ellenére – hosszabb távon sem oldódnak meg, akár az együttműködés hiánya, akár a nézetkülönbségek athidalhatatlansága okán, érdemes jogi segítséget kérnie.

A betegjogi képviselők mellett a területre szakosodott jogászok, ügyvédek is megkereshetőek az álláspontok közelítése érdekében. Bíróság előtt, egy esetleges peres eljárás során a pácienst kizárólag ügyvéd, előnyösen egy a területen jártas szakember képviselheti.

 

orvosiLexikon.hu
drnemethLAW.hu

2012.05.07

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.