Célpulzus kalkulátor

[gac]


1. Adja meg életkorát:

2. Adja meg nyugalmi pulzusát:

Maximális pulzus:

 

Célpulzus – hagyományos metódus

50% = 75% =
55% = 80% =
60% = 85% =
65% = 90% =
70% = 95% =

 

Célpulzus – Karvonen-formula

50% = 75% =
55% = 80% =
60% = 85% =
65% = 90% =
70% = 95% =

Az orvosiLexikon.hu ajánlása: a hagyományos metódust a rendszeres testmozgás bevezetésének első néhány hetében érdemes alkalmazni. Különösen érvényes ez idősebb korban. Ezt követően lehet fokozatosan áttérni a Karvonen-metódus által kalkulált értékekre.

Egészségvédelmi zóna 50-60%
Zsírégető zóna 60-70%
Aerob zóna 70-80%
Anaerob zóna 80-90%
Max. terhelési zóna 90-100%

A fokozatosság elve tréningje tervezésében is döntő jelentőségű. Kezdőknek az egészségvédelmi zónát ajánljuk. Könnyed, hosszabban is vállalható terhelést jelent, a javuló teljesítőképesség megalapozásának szolgálatában.

A zsírégető zónában a szív- és érrendszer erősítése mellett a testzsír katabolizmusa kerül előtérbe. Ebben a zónában a felhasznált energiát nagyobbrészt lipidek fedezik, kisebbrészt szénhidrátok. Ehhez a zónához szervezetének hozzá kell szoknia. A hozzászokást követően minél tovább képes ebben a zónában maradni, edzése annál hatékonyabbnak bizonyul (fogyás, alak megőrzése).

Az aerob zónában olyan energiaigény lép fel, melynél a szervezet a szükségletet nagyobb hányadban már a szénhidrátokból fedezi. Ez a terhelés a szív- és érrendszer, a légzőrendszer teljesítőképességének növelését célozza; gyorsabb, erősebb és kitartóbb lesz. Edzésmúlttal rendelkezőknek ajánljuk.

Anaerob zóna. A versenysport világában megszokott intenzitás felé mutat. Komoly oxigénadósság jelentkezhet, az izomzatban megjelenhet a tejsav ("izomláz"), mely a rendszeres tréning hatására egyre későbbi és későbbi időpontra tolódik, és csak a korábban megszokott terhelés jelentős meghaladása esetén jelentkezik. Átlagos igények, a fittség, az egészség érdekében végzett testmozgás esetén ebben a zónában indokolatlan tartózkodni!

Maximális terhelés zónája. Kifejezetten a profi sport zónája. Mérelegelés nélkül még ezen a területen sem feltétlenül vetik be, megcélzása során különös gondossággal szükséges eljárni. Csak akkor mozogjon ebben a zónában, ha edzettsége magas szintű, több évre visszatekintő rendszeres sporttevékenységgel. Fennáll a sérülés és a túlterhelés veszélye. Óvjuk olvasóinkat attól, hogy ezt a zónát edzéstervükbe beillesszék.

 

Váli Béla Edgár


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.
Tisztelt Uram! 68 éves sétáló vagyok napi 10-15 ezer lépéssel. Célom a zsírégető zóna tartása, de nagyon nehezen tudok az intervallumon belül maradni. Ennek általam gyanított okai a dombos környezet, a nyári fülledt meleg (Még reggel is!) és az alacsony vérnyomásom. Hogyan tudnám szabályozni a pulzusomat? Minden ötletet szívesen veszek. Üdvözlettel: Olga
Eleinte olyan tervezett, a 10-15 ezer lépést akár több körrel, illetve többször ismétlődő útvonallal lefedően, ahol a domborzat változásaihoz még tud alkalmazkodni tempója módosításával. Ahogy a reguláció rögzül, az útvonal fokozatosan színesíthető. Pontos pulzusmérés szükséges mellkaspánttal vagy megfelelő minőségű és jól illeszkedő csuklós eszközzel. Fülledt melegben, magas páratartalom esetén csökkentse a terhelést, technikai sportruházatot javasolunk. Vérnyomását nem számszerűsítette, alcsonyabb mivolta általában előny, de útmutatást háziorvosától kell kérnie.
OK
Köszönöm a segítséget!
Köszönöm, 62 nyugalmi pulzussal számolva.
Köszönöm a segítséget!Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×