Materazzi életveszélyben voltNéhányan már belehaltak hasonló traumába, melyet vasárnap a válogatott olasz védő szenvedett el az önuralmát egy pillanatra elveszítő Zinedine Zidane-tól.

A kommentátor által nemes egyszerűséggel "tüdőfejelésnek" minősített eset jóval komolyabb következményekkel járhat, mint például egy szokványos összefejelés, vagy akár egy szintén riasztóan sportszerűtlen, szándékos "lefejelés".

Rugalmasságánál fogva a szegycsontra mért ütés áttevődhet a mögöttesen elhelyezkedő szívre. Ez legtöbbször semmilyen komplikációt nem okoz. A szív azonban a másodperc tört részéig minden dobbanását követően ún. vulnerábilis (sérülékeny) fázisba kerül, melynél a szívizmot ért hirtelen fizikai behatás a szív ingerképző és -vezető rendszerének leállását vonhatja maga után.

Ez a fajta hirtelen halál közönséges balesetben, vétlen, szerencsétlen mozdulat okán, munka vagy sportolás közben is bekövetkezhet. Beteg és egészséges emberekkel egyaránt, azaz mindannyiunkkal megtörténhet, de az egyéni érzékenység jelentősen különböző lehet. A kutatások jelenleg is folynak, ezek alkati jellemzők, az életmód, valamint rejtett vagy már megnyilvánult betegségek górcső alá vételével kísérelik meg felmérni a hajlamot, az előfordulás valószínűségét.

A hirtelen szívhalál ezen formája szinte bármilyen élethelyzetben bekövetkezhet. Leírtak például olyan esetet, melyben az édesanya játék közben szenvedett el néhány éves gyermekétől egy olyan szegycsontot ért rúgást, mely azonnali szívleállást okozott. Hasonlóan járt az testnevelő, akit tömör labda talált el a szóban forgó testtájon. A biztonsági öv alkalmazásának hiányában bekövetkezett autóbalesetek kormány által okozott sérülése – a súlyos, heveny hasnyálmirigy-gyulladás mellett – a legújabb feltételezések szerint szintén blokkolhatja a szív ingerületi rendszerét, ha az a szegycsont tájékát találja meg. Ehelyütt sem tudjuk eléggé hangsúlyozni a biztonsági öv használatának elvitathatatlan jelentőségét.

Összefoglalva: ami egyes helyzetekben életmentő lehet (újraélesztés ökölcsapással, szívmasszázs) az bármiféle külsérelmi nyom nélkül végzetessé válhat a működő szív ingerületi ciklusának igen rövid, sérülékeny fázisában. A kockázat nem magas, hisz nap mint nap tízezrével történnek olyan események, balesetek, melyekben a szegycsont tompán traumatizálódik. Ezek túlnyomórészt semmiféle korai vagy késői egészségkárosodással nem járnak. Mégsem öncélú előfordulásának mégoly csekély valószínűségét is észben tartanunk. Sport, játék, egy egyszerű birkózás közben, avagy felfokozott, feszültséggel terhes pillanatokban, ahol egy a Zinedine Zidane-éhoz hasonló kirívó sportszerűtlenség akár tragédiába is torkollhat.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×