A hirtelen szívhalál meglepő oka

Rugalmasságánál fogva a szegycsontra mért ütés áttevődhet a mögöttesen elhelyezkedő szívre. Ez legtöbbször semmilyen komplikációt nem okoz. A szív azonban a másodperc tört részéig minden dobbanását követően ún. vulnerábilis (sérülékeny) fázisba kerül, melynél a szívizmot ért hirtelen fizikai behatás a szív ingerképző és -vezető rendszerének leállását vonhatja maga után.

Ez a fajta hirtelen halál közönséges balesetben, vétlen, szerencsétlen mozdulat okán, munka vagy sportolás közben is bekövetkezhet. Beteg és egészséges emberekkel egyaránt, azaz mindannyiunkkal megtörténhet, de az egyéni érzékenység jelentősen különböző lehet. A kutatások jelenleg is folynak, ezek alkati jellemzők, az életmód, valamint rejtett vagy már megnyilvánult betegségek górcső alá vételével kísérelik meg felmérni a hajlamot, az előfordulás valószínűségét.

A hirtelen szívhalál ezen formája szinte bármilyen élethelyzetben bekövetkezhet. Leírtak például olyan esetet, melyben az édesanya játék közben szenvedett el néhány éves gyermekétől egy olyan szegycsontot ért rúgást, mely azonnali szívleállást okozott.

Hasonlóan járt az testnevelő, akit tömör labda talált el a szóban forgó testtájon. A biztonsági öv alkalmazásának hiányában bekövetkezett autóbalesetek kormány által okozott sérülése – a súlyos, heveny hasnyálmirigy-gyulladás mellett – a legújabb feltételezések szerint szintén blokkolhatja a szív ingerületi rendszerét, ha az a szegycsont tájékát találja meg. Ehelyütt sem tudjuk eléggé hangsúlyozni a biztonsági öv használatának elvitathatatlan jelentőségét.

Összefoglalva: ami egyes helyzetekben életmentő lehet (újraélesztés ökölcsapással, szívmasszázs) az bármiféle külsérelmi nyom nélkül végzetessé válhat a működő szív ingerületi ciklusának igen rövid, sérülékeny fázisában. A kockázat nem magas, hisz nap mint nap tízezrével történnek olyan események, balesetek, melyekben a szegycsont tompán traumatizálódik.

Ezek túlnyomórészt semmiféle korai vagy késői egészségkárosodással nem járnak. Mégsem öncélú előfordulásának mégoly csekély valószínűségét is észben tartanunk. Játék, egy egyszerű birkózás során, akár a versenysportban, felfokozott, feszültséggel terhes pillanatokban. Emlékezzünk csak Zinedine Zidane kirívó sportszerűtlenségére a 2006-os labdarúgó világbajnokság döntőjében, ahol a magáról megfeledkezett francia ott "fejelte le" az olasz Marco Materazzit – amit a kommentátor nemes egyszerűséggel "tüdőfejelésnek" minősített –, ahol annak a fentiek fényében akár súlyos következményei is lehettek volna.

Frissítés: 2023 január 2-án Damar Hamlint, az NFL Buffalo-ban játszó 24 éves játékosát már nem kerülte el ez a nagyon valószínűtlen, de súlyos következmény. Az első negyedben történt ütközés során az ellenfél sisakja okozott szívmegálláshoz vezető mellkasi traumát.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.