A köldöksérvről részletesen

A hasi sérvek a hasfal nyílásán keresztül a külvilág irányába, illetve a hasüreget lezáró rekeszen keresztül (rekeszsérv) a mellüregbe boltosulnak. A sérvtartalom a hasfali sérvek esetén valamely hasüregi szerv, leggyakrabban bél.

A sérvtömlő, vagyis ami a sérvet körülveszi, a hasüreget borító hashártya. A sérvkapu az a terület, melyen keresztül a sérvtartalom előboltosul, a mi esetünkben a köldök, de a lágyék-, a comb-, a here- és a hasfal egyéb területéről (pl. annak középvonali köldök feletti része, vagy korábbi operáció helyén kialalkuló ún. hegsérv) kialakuló sérvek is gyakoriak.

A köldök a szegycsont alsó pólusát és a szeméremcsontot összekötő képzeletbeli vonal középpontjában helyezkedik el. Amennyire nincs szerepe a felnőtt szervezet működésében, annál fontosabb magzatkorban, ugyanis a köldökzsinóron keresztül létesül kapcsolat az anyai és a magzati vérkeringés között. A köldökzsinór egyik vége a méhlepényhez, a másik vége a köldökön keresztül a magzathoz kapcsolódik.

Ez az összeköttetés biztosítja a magzat tápanyag és oxigénellátását. A születést követően a köldökzsinórt elvágják, majd elkötik, ezt követően az ún. köldökzsinórcsonk a 6-8.napon leesik és napokon belül létrejön a köldök néven ismert behúzódás. A behúzódásnak megfelelő helyen a hasfal a környezetéhez képest lényegesen gyengébb, ezért a hasfali sérvek nagy gyakorisággal a köldökben jelentkeznek.

A KÖLDÖSÉRV KIALAKULÁSÁT ELŐSEGÍTŐ TÉNYEZŐK

“Köldöksérv“Minden olyan folyamat, ami a hasüregi nyomást növeli, egyúttal a zsigerekre (belső szervek) nehezedő nyomást is fokozza. Adott esetben a nyomás elér egy olyan mértéket, hogy a hasüregi zsigerek maguknak mintegy helyet keresve a hasfal leggyengébb pontján kersztül menedéket keresnek és előboltosulnak.

Képzeljünk el egy lufit, amely egy foltban hibás, anyaga elvékonyodott – ha megpróbáljuk felfújni, akkor ez a gyengébb terület – esetünkben a köldök – előbb-utóbb kiboltosul. 

Mikor növekszik a hasüregi nyomás? Fokozott hasprés: nehéz széklet, erőltetett köhögés, erős tüsszentés, szülés, fizikai megerőltetés (nagy súly emelése) esetén.

A haskörfogat megnövekedése a köldök körüli izomzat és kötőszövet ellazulásához vezet, ilyenkor már kisebb hasüregi nyomásemelkedés is elég a sérv kialakulásához. A haskörfogat normálisan is menő terhesség idején, de pl. nagyfokú elhízás (férfias jellegű, ún, abdominális=hasi, súlyos májbetegség) szintén a haskörfogat megnövekedéséhez vezet.

TÜNETEK

Köldöksérv közelről.Köldöksérv esetén a köldök területén egy rugalmas tapintatú előboltosulás alakul ki. Jellemző, hogy a hasprésre az előboltosulás kifejezettebb lesz. Ez az oka annak, hogy a vizsgáló orvos a sérvek vizsgálatánál megkéri a beteget, hogy köhögjön, ilyenkor ugyanis a sérv jobban vizsgálható.

A sérvtartalom húzhatja az idegvégződésekben gazdag hashártyát, ami tompa fájdalomhoz vezet. A fájdalom legtöbbször nem súlyos, inkább kellemetlen, zavaró. Általában a sérv nyugalomban pl. háton fekve visszahúzódik vagy kézzel könnyen visszahelyezhető. Régóta fennálló sérv esetén egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a sérvet körülvevő hashártya a környező kötőszövethez rögzül és a sérvet kézzel már nem lehet visszahelyezni.

SZÖVŐDMÉNY

A sérvek, így a köldöksérv fenyegető szövődménye az ún. kizáródás . Ez azt jelenti, hogy a sérvtartalommal teli tömlőre a kapu rászorul, a sérvtartalom vérellátásáért felelős ereket leszorítva. Ebben az esetben a korábban panaszmentes, vagy csekély panaszokkal járó sérv órákon belül igen érzékennyé, keménnyé, fájdalmassá válik, és a korábban esetleg visszahelyezhető sérv nem helyezhető vissza. Azonnali műtéti beavatkozás nélkül a kizáródás halállal fenyeget. A műtét során a sérvtartalmat a hasüregbe visszahelyezik, és a kaput zárják, a köldököt mintegy megszüntetik. Néha a műtéti beavatkozás késik, ekkor a sérvtartalom (belek) visszafordíthatatalan károsodása (bélelhalás) miatt kiterjedtebb műtétre (részleges szerveltávolítás) kerül sor.

KEZELÉS

A kezelés műtéti. Szövődménymentes esetben a műtét kb. fél órát vesz igénybe, a hazamanetel a műtétet követő kb. 4-5. napon megtörténhet. Szakmai körökben azonban vitatott kérdés, hogy minden köldöksérv egyértelműen műtétre kerüljön-e. Abban az esetben, ha a sérvet gyakran kell kézzel visszahelyezni természetesen nagyobb a kizáródás kockázata, ekkor a műtét abszolút indokolt. Idős korban, súlyos belgyógyászati betegség esetén azonban sérvkötő viselése is szóba jön. A sérvkötő helyesen alkalmazva a sérvtartalom előboltosulását magakadályozza, azonban természetesen a sérvet nem gyógyítja meg.

 

Dr. Igaz Iván

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2024. 05. 11., szo – 20:59 | nemet.va

3,5 hete,hogy műtöttek.
Betartottam minden utasítás és tegnap kiderült,hogy 2,5 cm sérvem van ismét.
Eddig minden rendben volt de pár napja elkezdett fájni és lett a műtéti heg felett egy pici dudor.Doki hebegett habogott de ennyi.
Majd ha visszajön szabiról az én orvosom keressem fel.
Tényleg így működik?
Senki nem mondott semmit vagyis inkább nem mert.
Én tök jól veszem az akadályokat , így joggal elvártam volna,hogy elmondják ez van és ezek a lehetőségek.
Akinél először voltam és beutalt a kórházba azt mondta,hogy szerinte a kollégája hibázott de úgyse fogják elismerni majd mondanak valamit ,hogy rosszul mozdultam, erőlködés stb.
Hálót nem ültettek be ami a másik orvos szerint alap lett volna.

Sajnos 2 cm-nél nagyobb köldöksérv könnyebben újulhat ki, de határozott súlyfelesleg is emelheti ennek valószínűségét. Még háló alkalmazása esetén sem lehet kizárni, de harmadára-negyedére, 1-2%-ra csökken a kockázat. Innen ennyire szorítkozhatunk.

2024. 04. 08., h – 00:17 | Kinga

Van egy kisfiam 3 hónapos, köldöksérve van és szeretném tudni hogy mi lenne a leghatásosabb módszer ahhoz hogy visszahúzódjék.

Házilagos módszerek nincsenek, általánosságban 1-1.5 éves korra elegendően megerősödik az érintett terület, bár előfordulhat, hogy ez a megerősödés és visszahúzódás 4-5 éves korig is kitolódhat. Nagyon ritkán van szükség műtétre. Gyermekorvosnak kell megmutatni, időről-időre ellenőriztetni. Csecsemőként a sok sírás kedvezőtlenebb körülményeket teremt (hasűri nyomás), segíthetjük a visszahúzódást a gyermek megnyugtatásával.

2022. 11. 14., h – 22:45 | M. Erzsébet

Jó napot kívánok !
Aug 25-én volt sérvműtétem, ezt követően 4 hétre ismételten műtéti beavatkozásra volt szükség, mert a háló és a hasfal közt kialakult egy nagy ciszta, itt eltávolították a ciszta burkot is, ezt eltávolitva most 3 hétre rá ismét be van keményedve szinte az egész hasam és a köldök felett is, ami magától is van mikor nyilallik vagy égő fájás van, de tapintásra már fájdalmas. Mi lehet ismét ennek az oka? Ismét fel van telve folyadékkal? Ezt lehet pungálni vagy van valami gyógymód a műtéti beavatkozáson kivül? Újra műtét lesz belőle? Sajnos most már 3x fel van vágva az egész hasam, nagyon nem szeretném, ha 4. is felvágnának. Nagyon várom a segítőkész válaszát, amit előre is megköszönök .

Hasonló kérdésekre törekszünk minél hamarabb válaszolni. Sajnos technikai okból ez most nem történhetett meg. Reméljük, jól van, a teljes gyógyulás útján. Felhívnánk Ön és minden olvasónk figyelmét, hogy a műtét utáni panaszokról, újra vagy újonnan jelentkező/erősödő fájdalomról, gyulladásos tünetekről, lázról, hasfali keményedésről, izomvédekezésről stb. haladéktalanul tájékoztassák kezelőorvosukat vagy háziorvosukat.

2021. 06. 29., k – 16:36 | M. Erzsébet

Szeretném megkérdezni, hogy 2020 dec. 4-én volt nagy műtétem, amelyben benne volt a köldöksérv műtét is, én akkor kértem a doktor urat, helyezzen be hálót is, mert olyan a fizikai munkám, hogy igencsak van esély a köldöksérv kiujulására, mire ő így felelt : ha kiújul újra megműtik . Sajnos a műtétem helyén a köldököm újra kijött.  Szerencsére még nem olyan nagy mértékben, de ez már elég szerintem ahhoz, hogy meg legyen az esély a nagyobb bajra. Tudok-e valamiféle alternatív gyógymódot vagy masszírozást alkalmazni, hogy visszahúzódjon műtét nélkül, és gondmentes legyen ?

Sajnos nincs ilyen alternatív gyógymód. A műtét után a haskötőt kell viselni. Ez az előírtnál tovább is indokolt lehet, akár időszakosan, erős terhelésnél, a zavartalan gyógyulás elősegítése, a kiújulás esélyének csökkentése érdekében.